Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat a pečovat o hrozny: Kompletní průvodce

Réva je rychle rostoucí réva, která může dosáhnout délky až 30 m. V závislosti na odrůdě kvetou od poloviny dubna do poloviny května. Z květů se vyvinou mimořádně chutné plody. Pokud milujete jejich chuť a chcete mít tyto keře ve své zahradě, podívejte se, jak hrozny zasadit a jak o ně pečovat. 

Pro správný růst révy bude důležité zvolit správný termín výsadby hroznů, zajistit jim optimální půdní podmínky a slunné stanoviště.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • rýč
  • ochranné rukavice

Kdy zasadit hrozny?

Zkušení zahradníci doporučují výsadbu hroznů na jaře nebo na podzim. V našich klimatických podmínkách je bezpečnější sázet na jaře než na podzim, protože sazenice nejsou v zimě vystaveny mrazu.

Přesné datum však bude záviset na typu sazenice, kterou v zahradním obchodě seženete, a také na půdě na vaší zahradě. Prostokořennou révu vysazujte od poloviny dubna do května – na jaře rostlina před zimou rychleji a snadněji zakoření. Sazenice hroznů v květináčích můžete sázet do země po celou sezónu, od jara do podzimu, ale doporučuje se jaro. Pokud máte na zahradě lehkou půdu, můžete to klidně udělat i na podzim bez obav, zda sazenice zakoření. V případě těžké půdy je určitě lepší sázet hrozny na jaře.

Výsadba hroznů: nároky na půdu a poloha

Pro bujný růst a plodnost hroznů se vyplatí zvolit vhodné stanoviště a vhodný substrát pro rostlinu.

● Substrát pro hrozny - nejlépe humózní, s pH 5,0-7,5. Na místě výsadby zkontrolujte půdní reakci a pokud je kyselá (pH pod 6-6,5), půdu alespoň půl roku před výsadbou provápněte. Réva nemá vysoké nároky na půdu. Rostlina by se měla přizpůsobit téměř každému typu půdy. Zahradní zeminu se však vyplatí smíchat s hnojem alespoň dva měsíce před výsadbou (a nejlépe na podzim rok předtím).

● Místo pro hrozny – zvolte slunné, teplé a před větrem chráněné místo. Réva roste dobře u stěn nebo jiných stabilních podpěr s jižní nebo jihozápadní expozicí.

Jak zasadit hrozny?

Podklad musí být řádně připraven. Pokud jste to neudělali předloni na podzim, bezprostředně před výsadbou odstraňte trávu a plevel, poté půdu zryjte a nakypřete rýčem a vidlemi.

Nezapomeňte si chránit ruce zahradními rukavicemi, protože se mohou při kontaktu se zemí poškodit a vyschnout. Velikost otvorů pro hrozny závisí na velikosti sazenic a kvalitě půdy. Měly by být hluboké 25–40 cm. Sazenice vykopané ze školky namočíme na několik hodin do vlažné vody, kořeny seřízneme na délku 5 až asi tucet cm a rovnoměrně je rozprostřeme do jamky, aby se nekroutily.

Pozor na místo roubování sazenice – mělo by vyčnívat pár centimetrů nad zemí. Při výsadbě vinné révy u plotu nebo zdi nezapomeňte dodržet vzdálenost alespoň 70 cm. Na dno jámy nasypte asi 15 centimetrovou vrstvu substrátu smíchaného s kompostem nebo hnojem a zasypte ji úrodnou půdou. Sazenici vložte do připravené jamky a zasypte ji zeminou. Nakonec rostlinu vydatně zalijte vodou.

Jak se starat o hrozny?

Réva je odolná vůči nedostatku vody, ale nezapomeňte ji zalévat, zejména v období sucha nebo v prvních týdnech po výsadbě. Hrozny, které rostou podél zdí budov, by měly být zalévány častěji, protože půda na takových místech mnohem rychleji vysychá. Postup péče, na který byste měli pamatovat při pěstování hroznů, je prořezávání. Nezapomeňte pravidelně odstraňovat slabé výhonky a ponechat ty nejsilnější. V následujících letech budou keře vyžadovat systematický zimní i letní řez a vyvazování výhonů. Na podzim se vyplatí zpevnit révu kompostem a během sezóny se vyplatí keř asi třikrát krmit vícesložkovým minerálním hnojivem.

Než přijde zima, připravte své hrozny na mráz. Chcete-li to provést, zakryjte keř 30 centimetrovou hromadou zeminy. Kopce mohou být také z pilin, kůry nebo rašeliny. Výhonky můžete také ohnout k zemi a zakrýt, což bude plodit příští rok.
Dále se doporučuje rostlinu přikrýt například netkanou textilií.1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   



Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Výsadba hroznů - termíny, požadavky a péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Výsadba hroznů - termíny, požadavky a péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Výsadba hroznů - termíny, požadavky a péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Výsadba hroznů - termíny, požadavky a péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Výsadba hroznů - termíny, požadavky a péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Výsadba hroznů - termíny, požadavky a péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.