Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat angrešt: Kompletní průvodce pro vaši zahradu

Keř angreštu produkuje chutné plody s mnoha cennými vlastnostmi, které lze konzumovat přímo nebo z nich vyrobit domácí konzervy. Poradíme vám, kdy angrešt vysazovat, jaké má nároky na půdu a jak o něj pečovat.

Angrešt je ovocný keř příbuzný rybízu, který je v některých případech samosprašný. Vyplatí se však zasadit několik různých křížených odrůd vedle sebe, abyste prodloužili jeho životnost. Vzhledem k podobným nárokům a péči bude angreštům dělat dobrou společnost černý a červený rybíz.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • prořezávač
  • rýč
  • hrábě
  • vidle

Kdy zasadit angrešt?

Zkušení zahradníci volí pro výsadbu angreštu podzim. Optimální doba pro umístění sazenic keřů do země je od poloviny října do začátku listopadu. Angrešt vysazený na podzim bude mít dostatek času, aby dobře zakořenil a na jaře tak pěkně vyrostl.

Angrešt je možné vysadit i na jaře, ale mělo by to být provedeno před začátkem vegetačního období. Při rozhodování o výsadbě těchto keřů na jaře je nejlepší zvolit nepříliš teplý a zamračený den a po výsadbě věnovat zvláštní pozornost zavlažování.

Kam zasadit angrešt?

Pro angrešt se vyplatí zvolit slunné, teplé a před větrem chráněné stanoviště. Angrešt je mrazuvzdorná rostlina. Nejcitlivější na mráz jsou však její květy. Keř preferuje úrodnou, písčito-hlinitou půdu, ale je lepší se vyhnout mokré a těžké půdě, protože se jí nemusí přizpůsobit. Angrešt vysazený do písčité půdy je nutné poměrně často zalévat. Optimální půdní reakce pro tento keř je mírně kyselá, např. 6.–6.5.

Substrát pro angrešt by měl být uvolněn. Před výsadbou rostliny je třeba stanoviště odplevelit, vyryt rýčem a větší hroudy zeminy rozdrtit hráběmi nebo vidličkou. Půdu se vyplatí smíchat s kompostem nebo hnojem pro zlepšení jejích vlastností.

 

Jak zasadit angrešt?

Angrešt se sází do jamek tak hlubokých, že keře jsou v zemi asi o 6 cm níže, než rostly ve školce. Jednotlivé sazenice by měly být od sebe vzdáleny alespoň 150 cm a mezi řádky se vyplatí udržovat vzdálenost alespoň 200 cm – rostlině to umožní volné šíření a usnadní sklizeň. Rostliny vysazené ve správné vzdálenosti nebudou krást slunce. 

Na dno jam by měla být nalita úrodná půda. Sazenice v nich umístěné lze nyní zasypat nativní zeminou. Pak byste měli zeminu kolem rostlin dobře utlačit. Po výsadbě je třeba keře hojně zalévat. Pozici kolem sazenice se vyplatí vypodložit kůrou, slámou nebo pilinami, které udrží optimální vlhkost půdy, vyšší teplotu a omezí rozvoj plevelů. Pro angrešt ve standardní podobě je potřeba připravit oporu v podobě např. kůlu.

Jak pečovat o angrešt?

Důležitým postupem péče o angrešt, stejně jako v případě mnoha jiných ovocných keřů, je řez. První řez na mladých rostlinách se provádí na jaře - to platí pro podzimní i jarní rostliny. Řez by měl být proveden 10 cm nad zemí pomocí ostrého a dezinfikovaného prořezávače. Každý rok na jaře je třeba odstranit staré, nemocné, poškozené nebo křížící se výhonky. Na každém keři se vyplatí ponechat jen pár zdravých plodonosných výhonků. 

Během horkých měsíců byste také měli pamatovat na systematické zalévání keřů angreštu. To má zásadní vliv na velikost a zralost ovoce. Se zálivkou to však nemůžete přehánět, rostliny totiž nesnášejí stání ve vodě.

Pokud rostlina roste příliš hustě, začne špatně plodit a může být také napadena parazitem.

Parazitem, který se živí angreštem, je padlí americká. Jeho přítomnost dokládají skvrny, nedostatek růstu a plodnosti keře a nakonec uschnutí rostliny. Řešením problému by měl být postřik. Postřik česnekovým extraktem nebo chemickými přípravky také bojuje proti houbové chorobě - antraknóze, která může angrešt postihnout.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy zasadit angrešt do zahrady?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy zasadit angrešt do zahrady?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy zasadit angrešt do zahrady?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy zasadit angrešt do zahrady?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy zasadit angrešt do zahrady?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a kdy zasadit angrešt do zahrady?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.