Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat Cannas: Průvodce výsadbou a péčí

Cannas jsou výjimečně atraktivní rostliny, které lze pěstovat jak v nádobách, tak na zahradním záhonu. Jako exotické trvalky však mají vysoké nároky. Je třeba jim zajistit slunné a teplé stanoviště a přezimovat v chladné místnosti. Co dalšího stojí za to vědět o pěstování canna?

Cannas zdobí zahrady krásnými květinami v ohnivých barvách a dlouhými listy s intenzivním zeleným odstínem. Dodávají zahradním záhonům tropický charakter.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Kanna - vlastnosti a odrůdy

Kanna, známá také jako beadwort, je tropická rostlina z teplých oblastí Asie, Severní a Jižní Ameriky. Latinský název pochází z řeckého slova kanna, což znamená rákos. Byl tak pojmenován pro své tuhé stonky a silný růst. Její pěstování je možné i v Polsku v domácích zahradách nebo v balkónových květináčích za předpokladu vhodných podmínek a náležité péče. Beadwort patří do čeledi beadwort a nachází se v mnoha odrůdách, které se liší výškou a barvou květů. Mezi oblíbené odrůdy canna patří:

  • canna 'Cleopatra'
  • canna 'Lucifer'
  • canna 'Tropicana'

Cannas kvete od července do prvního mrazu. Zdobí zahradu květenstvím v podobě klasů z barevných květů, které mohou mít různé tvary a velikosti. Květy beadwort jsou žluté, citronové, lososové, růžové, červené, oranžové, šarlatové a tmavě červené.

Polský název paciorecznik pochází z kulovitých, lesklých semen, která jsou podobná korálkům růžence.

Cannas dosahují výšky až 200 cm, i když můžete najít i zakrslé odrůdy rostliny, které dosahují výšky až 100 cm. Korálky vypadají skvěle, když jsou vysazeny ve skupině na zahradě, například uprostřed záhonu nebo trávníku. Zakrslé odrůdy lze pěstovat i v balkónových nebo terasových květináčích. Cannas se dobře vysazuje v blízkosti rybníků.

Kanna - požadavky a péče

Kanna je exotická rostlina, je tedy extrémně teplomilná a má tedy poměrně vysoké nároky na pěstování. V první řadě se vyplatí zajistit mu slunné, teplé a chráněné stanoviště před větrem. Navíc preferuje propustnou, humózní a úrodnou půdu. Než se pustíte do pěstování posypu, měli byste zkontrolovat úroveň kyselosti – optimálním substrátem pro rostlinu bude půda s mírně kyselou až neutrální reakcí.

Aby korálky krásně kvetly, potřebují neustále vlhkou půdu, proto je jedním ze základních postupů péče při jejich pěstování závlaha . Trvalku je třeba zalévat přiměřeně a v období sucha i denně. Kromě toho se každé 1-2 týdny vyplatí krmit korálky vícesložkovými hnojivy pro kvetoucí rostliny.

Určitým problémem při pěstování canna je její nízká mrazuvzdornost. Proto po vegetačním období po prvním mrazu, nejlépe v říjnu, rostlinu vykopejte. Po vykopání oddenků se jejich výhonky zastřihnou, odstraní se zemina a poté se umístí do krabic a zasypou pilinami nebo rašelinou. Krabice by měly být skladovány v chladné místnosti, kde je teplota přibližně 6 stupňů Celsia. Při skladování oddenků je třeba kontrolovat vlhkost. Pokud je nedostatek vlhkosti, měly by být navlhčeny. Přezimované oddenky lze do země opět zasadit na jaře, po 15. květnu.

Cannas - jak zasadit?

Před výsadbou canna je třeba záhon odplevelit, zryt rýčem a nakypřít hráběmi. Vyplatí se na podzim nebo na jaře promíchat nativní zeminu s kompostem, což má pozitivní vliv na růst řepy. Oddenky beadworts vysazené v únoru nebo březnu v nádobách způsobí, že rostlina přemístěná na trvalé místo bude kvést rychleji a bohatěji. Cannas v květináčích by měla být opatřena úrodnou a propustnou půdou a měla by být uchovávána v místnosti s teplotou 16-19 stupňů Celsia . Když oddenky vyraší první listy, můžete zvýšit teplotu asi na 20 stupňů Celsia. Cannas se sází do země po 15. květnu, ale nezapomeňte sazenice předem otužovat. Optimální rozteč pro zakrslé odrůdy perliček je 30 × 50 cm, větší druhy potřebují více místa – klidně i 60 × 90 cm. 

Kanna - jak se množit?

Kanna se může množit vegetativně dělením oddenků. Měly by být rozděleny tak, aby každá část rostliny měla 1 nebo 2 obnovující se pupeny. Po tomto ošetření necháme oddenky zaschnout. Případné rány je vhodné zasypat dřevěným uhlím. Když uschnou, můžeme je začít sázet na zahradě přímo do země nebo do nádob.

Generativní množení semeny není pro amatéra přínosné. V tomto případě sazenice neopakují rodičovské vlastnosti. Jedná se především o hybridní odrůdy korálnatce.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Canna v květináči a zahradě - jak pěstovat canna?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Canna v květináči a zahradě - jak pěstovat canna?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.
Canna v květináči a zahradě - jak pěstovat canna?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Canna v květináči a zahradě - jak pěstovat canna?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Canna v květináči a zahradě - jak pěstovat canna?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Canna v květináči a zahradě - jak pěstovat canna?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.