Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat hvězdnici čínskou: Tipy pro krásnou zahradu

Hvězdnice čínská je rostlina, která se vyznačuje množstvím odrůd a krásným kvetením v pozdním létě. Pěstuje se na záhonech, obrubách, květináčích a balkonových nádobách. Astra čínská se skvěle hodí i jako řezaná květina. Poradíme vám, jak se o něj na zahradě starat.

Čínská astra se vyskytuje v mnoha odrůdách. Nejoblíbenější jsou astra trpasličí, jehličková nebo princezna čínská. Každá odrůda vypadá dobře spolu s jinými rostlinami, které kvetou koncem léta. Nejlepší společností budou hvězdnici čínské jiřiny, denivky, měsíčky a lesklé šalvěje.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Hvězdnice čínská – vlastnosti a odrůdy

Hvězdnice čínská je jednoletá rostlina patřící do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Jeho nový polský název je astry, protože nesouvisí s pravými astry (marcinki). Pochází z Číny a Japonska, ale řada jeho odrůd se úspěšně pěstuje i v Evropě, včetně Polska. Astra se vyznačuje vzpřímeným tvarem s výhony pokrytými jemnými chloupky. Z výhonků vyrůstají zelené listy mírně oválného tvaru. Rostlina kvete od konce července do října. V závislosti na odrůdě jsou její květy tvořící koše zbarveny žlutě, oranžově, červeně, růžově nebo bíle.

Zajímavostí je, že žádná jednoletá květina nemá tolik odrůd jako hvězdnice čínská.

Jednotlivé odrůdy aster čínských se odlišují výškou, barvou, velikostí a průměrem květenství. Rostliny mohou dosahovat výšky 20 až 200 cm. Mezi nejoblíbenější odrůdy čínských aster patří:

Čínská astra

  • pivoňka – kvete velkými, dvojitými květy, které připomínají květenství pivoňky. Velmi působivá odrůda.
  • jehlicovitý - jeho květy mají charakteristické úzké okvětní lístky připomínající jehličí.
  • zakrslý - jeho výška obvykle nepřesahuje 35 cm, takže se dobře osvědčuje při pěstování v mezích.
  • knížecí – dobře se osvědčuje na záhonech, kde dorůstá do výšky cca 50 cm. Jeho květy se skládají z trubkovitých okvětních lístků obklopených ligulovitými okvětními lístky.

Astra vypadá hezky v zahradě s krátkými okrasnými travinami. Nízké odrůdy lze pěstovat v nádobách na balkóně nebo terase. Krásné řezané květiny v kyticích nás lákají u pouličních stánků.

Čínské astry – požadavky a péče

Pro pěstování čínských astry se vyplatí zvolit slunné nebo polostinné stanoviště, chráněné před větrem. Rostlina dobře poroste a krásně pokvete, pokud splníme její nároky na půdu. Astra čínská má ráda úrodnou, humózní půdu s neutrálním pH. Půda by měla být propustná a neustále mírně vlhká.

Důležitým postupem péče při pěstování aster čínských je hnojení rostlin jednou týdně nebo jednou za dva týdny. Vyplatí se krmit astry vícesložkovými hnojivy, počínaje 2 týdny po výsadbě na trvalém místě. Důležité je, aby hnojivé směsi obsahovaly co nejvíce fosforu a draslíku a stopové množství dusíku, který v nadměrném množství neprospívá kvetení rostlin.

Čínské astry dobře snášejí periodické sucho. Měly by být zalévány mírně. Rostliny nemají rády nadměrné vlhko a přemokření, hrozí jim totiž choroby jako plíseň šedá nebo padlí Tyto choroby je vhodné omezit každoroční výsadbou rostlin na jiné místo. Astry s květy a listy kontaminované virem by měly být odstraněny a spáleny.

Pěstování hvězdnice čínské – kdy a jak zasít?

Astra čínská se nejčastěji pěstuje ze sazenic, někdy se semena rostliny vysévají i přímo do země. Sazenice aster se připravují ze semen vysévaných do nádob nebo vícenádobí v březnu. Nádoby by měly být umístěny na vyhřívaném a slunném místě - může to být parapet doma. Sazenice hvězdnice čínské lze vysadit na trvalé místo až po pominutí nebezpečí mrazů, nejlépe po 15. květnu.

Semena aster čínských se vysévají přímo do země v dubnu a květnu. Při tomto pěstování rostliny však musíme počítat s mírně opožděným kvetením oproti pěstování ze sazenic. Stanoviště pro astru čínskou je nutné připravit s dostatečným předstihem – odplevelit záhon, zryt půdu rýčem a zkypřit hráběmi.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Hvězdnice čínská - odrůdy, požadavky, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Hvězdnice čínská - odrůdy, požadavky, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Hvězdnice čínská - odrůdy, požadavky, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Hvězdnice čínská - odrůdy, požadavky, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Hvězdnice čínská - odrůdy, požadavky, péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Hvězdnice čínská - odrůdy, požadavky, péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.