Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat krokosmii: Praktické tipy pro krásnou zahradu

Crocosmia je exotická květina, která má ráda slunce a vysoké teploty. Pokud mu zajistíme vhodné podmínky, nebude jeho pěstování náročné. Řekneme vám, jak krokosmii zasadit a pečovat o ni, aby zkrášlila vaši zahradu svými jedinečnými květy.

Crocosmia je rostlina z teplých koutů zeměkoule, ale výběrem mrazuvzdorných sazenic si její kvetení na naší zahradě bez větších problémů užijeme. Mezi doporučené odrůdy krokosmie, které dobře snášejí naše klimatické podmínky, patří: 'Lucifer', 'Sonate', 'Voyager' a 'George Davison'.

Seznam potřebných produktů:

  • rýč
  • hrábě

Crocosmia – vlastnosti a odrůdy

Crocosmia je cibulovitá rostlina, která se přirozeně vyskytuje v Africe a na Madagaskaru. Patří do čeledi Iridaceae a nazývá se také rumělka. Trvalka se vyznačuje trsovitým tvarem a úzkými, mečovitými listy, z nichž vyrůstají přibližně 90 cm dlouhé výhony s volnými květenstvími v podobě klasů. Květy Crocosmia jsou miskovité a pestře zbarvené. Kvetou od července do září žlutě, oranžově nebo červeně.

I když se jedná o exotické rostliny, vypadají skvěle na venkovských naturalistických záhonech. Vyplatí se je vysadit do skupiny nebo k jiným vysokým trvalkám, například deničkám. Dobře se budou cítit i v blízkosti floxů, třapatek nebo okrasných trav.

Krokosmie je příbuzná rostlinám, jako je krokus, gladiolus, ixia, kosatec, tritonie, frézie.

Zahradní krokosmie jsou k dostání v mnoha odrůdách, které se liší nejen nároky na péči, ale i vzhledem. Mezi nejoblíbenější patří:

  • crocosmia 'Lucifer'
  • crocosmia 'George Davison'
  • crocosmia 'Sonate'
  • crocosmia 'Voyager'

Krokosmie zahradní – požadavky a péče

Krokosmie zahradní může být snadno pěstovatelnou rostlinou, pokud jsou splněny její umístění a půdní podmínky. Květina, která pochází z exotických oblastí, je rozhodně teplomilná. Mělo by mít slunné stanoviště a chráněné před větrem. Trvalku se vyplatí zasadit do úrodné, propustné, humózní půdy s pH blízkým neutrálnímu. Crocosmia je cibulovitá rostlina, proto nesnáší zamokřené a těžké půdy.

Mezi nejdůležitější postupy při pěstování krokosmie patří pletí záhonu, zálivka a hnojení. Rostlina by měla být zalévána mírně, aby byla půda mírně vlhká. V období sucha se to vyplatí dělat i každý den. Crocosmii je potřeba přibližně každé 3 týdny přihnojit organickými hnojivy nebo vícesložkovými minerálními hnojivy pro kvetoucí rostliny. První hnojení se provádí dva týdny po výsadbě a další po dvou měsících.

Po odkvětu odstraňte květenství - to stimuluje rostlinu k dalšímu kvetení a růstu.

Mnohé odrůdy krokosmie jsou středně odolné vůči mrazu a mohou přezimovat v zemi, některé však budou vyžadovat vykopání hlíz na podzim. Pokud pěstujeme krokosmii v oblastech s tuhými zimami, bez ohledu na odrůdu, vyplatí se v říjnu vykopat všechny hlízy a uložit je do chladné místnosti pod vrstvu písku nebo pilin. Rostliny zimující v zemi by měly být řádně chráněny před chladem. Necháme je se sušeným listím a zamulčujeme kůrou, slámou nebo suchým listím.

Jak zasadit cibulky krokosmie?

Cibule krokosmie zahradní lze sázet na jaře nebo na podzim. Odrůdy, které nejsou odolné vůči chladu, je nejlepší sázet do země v druhé polovině dubna, mrazuvzdornější druhy lze sázet i v září. Mrazuvzdornou odrůdou je odrůda 'Lucifer'.

Krokosmiový záhon nejprve odplevelíme, zryjeme rýčem a zkypříme půdu hráběmi. Cibule se sázejí do země do hloubky asi 10 cm a ve vzdálenosti asi 15 cm.

Jednou za 3-4 roky se vyplatí krokosmii přesadit a rozdělit její větší trsy. Rostlina roste poměrně rychle, vytváří husté a rozložité trsy.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Krokosmie zahradní - odrůdy, pěstování, nároky a péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Krokosmie zahradní - odrůdy, pěstování, nároky a péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Krokosmie zahradní - odrůdy, pěstování, nároky a péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Krokosmie zahradní - odrůdy, pěstování, nároky a péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Krokosmie zahradní - odrůdy, pěstování, nároky a péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Krokosmie zahradní - odrůdy, pěstování, nároky a péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.