Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat rajčata: Kompletní průvodce výsadbou a péčí

Rajčata jsou ceněnou a oblíbenou zeleninou. Pocházejí z Jižní Ameriky a v Evropě jsou známé již od Kolumbovy výpravy. Zpočátku byly považovány za jedovaté rostliny a pěstovaly se pouze jako okrasné rostliny. Je těžké uvěřit, že jejich chuť byla objevena až v 19. století. Dnes jsou jednou z nejčastěji pěstovaných a konzumovaných druhů zeleniny.

Výsadba rajčat do země je velmi jednoduchá a nevyžaduje rozsáhlé zahradnické zkušenosti. Nějaký čas a pozornost je však třeba věnovat pěstování sazenic a následně péči o sazenice. Navzdory tomu jsou rajčata považována za snadno pěstovatelnou zeleninu. Stojí za to zkusit si je vysadit na vlastní zahradě.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • lopata
  • hrábě
  • sázecí špachtle
  • kompost nebo hnůj
  • půda pro výsadbu
  • klíček a hrnce
  • semena rajčat

Jak a kdy zasadit rajčata ze semen?

Jak zasadit rajčata do země? Zkušení zahradníci radí pěstovat rajčata z kvalitních semen. Nevysévají se však přímo do zahradní půdy – nejprve se vyrobí sazenice, které je pak potřeba přenést na zem.

Kdy zasadit rajčata ze semínek? Nejlepší je koupit semena a začít je klíčit v únoru nebo nejpozději v březnu (podle odrůdy). Zpočátku je nejlepší to udělat v klíčku a asi po 4 týdnech rostliny přesadit do květináčů. Pokud máme skleník, vyplatí se do něj klíčky umístit, ale můžeme je skladovat i na okenním parapetu – stačí mladým rostlinám zajistit dostatek světla.

Jak zasadit rajčata ze semen? Zeminu pro setí lze zakoupit v zahradnických obchodech nebo připravit sami. K tomu smíchejte kompostovou zeminu nebo rašelinový kompostový substrát s porézním materiálem, např. kůrovým kompostem, vermikulitem nebo perlitem.

Semena by měla být vyseta rovnoměrně, pokryta vrstvou zeminy o tloušťce asi 0,5–1 cm. Substrát by měl být mírně navlhčen a teplota půdy by se měla udržovat mezi 22 a 25 stupni Celsia, dokud se neobjeví první klíčky. Pro udržení vysoké vlhkosti a teploty půdy se vyplatí klíčky přikrýt fólií. Nelze však zapomenout na jeho pravidelné odkrývání a větrání.

Kdy zasadit rajčata do květináčů? Po vzejití rajčat bychom měli sejmout fólii a snížit teplotu na 16-20 stupňů, přičemž půdu udržujeme vlhkou. Když sazenice rozšíří kotyledony, můžete je seříznout, tedy přesadit do samostatných květináčů. Při přesazování je třeba vybrat sazenice a vyřadit nevyvinuté a nemocné.

Pěstování rajčat v zemi – výběr správného místa

Než sazenice přesadíme do země, musíme našim rajčatům vybrat správné místo. Tyto rostliny nejlépe rostou v humózních a propustných půdách. Mají rádi slunné, větru chráněné polohy.

Stojí za to pamatovat, abyste je nesázeli vedle brambor. Jsou citlivé na stejné choroby a rajčata rostoucí v blízkosti brambor jsou velmi často napadena plísní bramborovou. Tuto zeleninu také není vhodné sázet k okurkám. Dobrou společností je petržel, která má pozitivní vliv na chuť rajčat, a bazalka, která odpuzuje mšice, svilušky a bělásky skleníkové.

Kdy zasadit rajčata do země?

Zasazení rajčat do země lze provést po posledním mrazu, přibližně v polovině května. Přesazování sazenic by mělo předcházet otužování. Za tímto účelem by měly být rostliny udržovány při teplotě mírně pod 10 stupňů Celsia po dobu asi 7 dnů, měla by být omezena zálivka a postupně zvyšována intenzita větrání.

Po adaptačním období můžete rajčata přesadit do země po předchozí přípravě půdy. Půdu hluboce zryjte lopatou, urovnejte hráběmi a obohaťte dobře rozloženým kompostem nebo hnojem. Zatímco rostliny rostou, je potřeba pamatovat na jejich pravidelné přihnojování – můžete použít organická hnojiva bohatá na dusík, např. kopřivovou kašičku, která má velký vliv na růst a chuť zeleniny.

 

V jaké vzdálenosti byste měli sázet rajčata?

Vzdálenost, ve které by měla být rajčata vysazena, závisí na jejich odrůdě. Vysokorostoucí zelenina by měla být sázena přibližně každých 40–50 cm. Taková kultivace se provádí na kůlech metodou "single shot", tj. jeden hlavní výhonek se vyživuje a zbytek se prořezává, aby se soustředila energie rostliny na vývoj plodů.

U košatých, přízemně rostoucích odrůd rajčat vykopejte každých 30-90 cm rýčem jamky, jak je popsáno na obalu semen - jednotlivé odrůdy se dost výrazně liší v množství potřebného prostoru.

 

 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kde, kdy a jak zasadit rajčata na zahradě?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kde, kdy a jak zasadit rajčata na zahradě?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kde, kdy a jak zasadit rajčata na zahradě?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kde, kdy a jak zasadit rajčata na zahradě?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kde, kdy a jak zasadit rajčata na zahradě?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kde, kdy a jak zasadit rajčata na zahradě?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.