Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat řebříček obecný: Praktické tipy pro zdravou a krásnou zahradu

Řebříček obecný je v Evropě velmi rozšířená rostlina, nejcharakterističtější bílá odrůda známá z polských luk a polí. Řebříček je nenáročný na pěstování a nevyžaduje nadměrné nároky na půdu a péči. Zjistěte, jak ji pěstovat na záhoně.

Řebříček obecný je vytrvalá rostlina, která má nejen dekorativní hodnotu, ale i léčivé vlastnosti. Esenciální oleje s antibakteriálními, protizánětlivými, žlučotvornými a antihemoragickými vlastnostmi se získávají z bílé odrůdy byliny, listů a květů řebříčku. Proto bude řebříčkový olej nápomocný při horečce, plynatosti, vředech, infekcích a zánětech.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Jak vypadá řebříček obecný?

Řebříček obecný je vytrvalá bylina, která se v našich klimatických podmínkách často vyskytuje. 

Je to jedna z nejznámějších léčivých rostlin již od starověku. Patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a je rozšířena po celé Evropě a Asii. Dosahuje výšky 50–80 cm. Charakteristické pro tuto rostlinu jsou přímé lodyhy s rozvětvením na vrcholu, ze kterých vyrůstá květenství. Má dlouhé, úzké a tmavě zelené listy. Trvalka začíná kvést koncem června a uvadá v říjnu. Květy řebříčku obecného, které se nejčastěji vyskytuje na polských loukách a polích, jsou malé, bílé, shromážděné v plochých květenstvích. V závislosti na odrůdě může rostlina také kvést růžově, červeně, žlutě, oranžově nebo krémově. Kromě kvetení má rostlina také vůni - poměrně intenzivní, s kořenitými tóny.

Řebříček obecný lze pěstovat na záhonech společně s jinými trvalkami. Skvěle vypadá i ve skupině barevných odrůd. Doporučuje se do venkovských zahrad, jako byly zahrady našich babiček - při zasazení na záhon dodává idylický, naturalistický ráz. Pěstování řebříčku je často spojováno s obděláváním květnaté louky. Skvěle se bude hodit k dalším letním rostlinám vyskytujícím se na louce, jako jsou chrpy nebo máky. Trvalka se pěstuje i pro řezané květiny a suché kytice.

Řebříček obecný - požadavky a péče

Řebříček obecný je trvalka, která nedělá v pěstování větší problémy ani začínajícím zahrádkářům. Pro velkolepé kvetení se vyplatí zajistit mu slunné stanoviště a příznivé půdní podmínky. Rostlina preferuje lehkou a propustnou půdu. Půda může být středně úrodná, s pH blízkým neutrálnímu. Trvalce se bude dařit i v půdě chudé na živiny, ale nemá ráda zamokřenou a silně kyselou půdu.

Péče o řebříček obecný obvykle nevyžaduje mnoho práce. Nezapomínejte mladé rostliny pravidelně zalévat – starší si s periodickým vysycháním snadno poradí. Tuto vytrvalou rostlinu není nutné přihnojovat, a pokud ano, udělejte to střídmě a nejlépe pomocí hnojiv pro kvetoucí rostliny. Hnojivo doporučené pro řebříček je kompost. Musí být podáván na jaře nebo na podzim, aby rostlina získala vitalitu na zimu. Místo kompostu můžete použít organické hnojivo,

Na jaře je třeba odříznout zaschlá květenství řebříčku obecného. K tomuto účelu můžete použít prořezávače. Pro dosažení silného růstu výhonků na jaře by měla být rostlina na podzim seříznuta na 10 cm nad zemí. Díky této úpravě řebříček v zimě ušetří energii a na jaře ji bude moci investovat do rozvoje výhonů. Vzhledem k tomu, že je rostlina zcela mrazuvzdorná, nevyžaduje na zimu přikrytí. Během vegetace se ale vyplatí systematicky odplevelovat záhon, kde řebříček roste.

Řebříček obecný na zahradě – jak zasadit?

Řebříček lze pěstovat na zahradě výsevem semen přímo do země nebo již hotových sazenic. Semena se vysévají na jaře - optimální doba je duben-červen. Než však přistoupíme k této činnosti, je třeba slevu řádně připravit. Vyplatí se odstranit plevel, zeminu zrýt rýčem a zkypřit hráběmi. Semena řebříčku je třeba do země pouze jemně zatlačit, protože ke klíčení potřebují hodně slunečního světla.

Dalším způsobem rozmnožování této rostliny je výsev ze sazenic. Semena se vysévají v únoru a březnu. Poté se sazenice zasadí do země. Doba klíčení semen je 7-14 dní.

Řebříček je možné pěstovat na balkóně nebo terase. Měli byste používat velké květináče, protože rostliny mají opravdu dlouhé kořeny.

Hotové sazenice lze zasadit do země na podzim. Vzhledem k tomu, že trvalka dorůstá impozantních rozměrů, vyplatí se jí připravit na záhoně dostatek místa. Optimální rozteč pro sazenice řebříčku je 30 × 30 cm.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Řebříček obecný - pěstování, vlastnosti, nároky a péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Řebříček obecný - pěstování, vlastnosti, nároky a péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Řebříček obecný - pěstování, vlastnosti, nároky a péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Řebříček obecný - pěstování, vlastnosti, nároky a péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Řebříček obecný - pěstování, vlastnosti, nároky a péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Řebříček obecný - pěstování, vlastnosti, nároky a péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.