Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat šalvěj lesklou: Tipy pro úspěšné pěstování

Šalvěj lesklá pochází z Jižní Ameriky, ale je známá a pěstována i v jiných zemích včetně Polska. Jeho jasně červená květenství zdobí záhony, obruby a balkonové truhlíky. Často se objevuje i v městských výsadbách. Co stojí za to vědět o pěstování šalvěje lesklé?

Šalvěj lesklou si můžete vypěstovat ze sazenic tak, že semena vyséváte do nádob sami. Mnohem jednodušším způsobem však bude nákup hotových sazenic, které se od jara ve velkém prodávají v zahradnictvích.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě
  • prořezávač 

Šalvěj lesklá – vlastnosti

Šalvěj lesklá je jednoletá rostlina, která pochází z Brazílie. Ve své domovině má podobu keře dosahujícího výšky až 150 cm, v polských podmínkách však dorůstá až 40 cm. Květenství šalvěje tvoří četné drobné květy shromážděné v klasech. Nejčastěji kvete krvavě červeně, i když některé odrůdy jsou růžové, fialové nebo bílé. Květy rostliny krásně kvetou od konce června do října. Květy jsou labiální, úzké, 5-6 cm dlouhé, obklopené barevným, napůl srostlým kalichem. Shromažďují se na vrcholcích výhonků ve shlucích až 10 cm dlouhých. Ozdobou jsou i její listy, které mají srdčitý tvar a mají intenzivní zelenou barvu. Jsou upevněny na 10 cm dlouhých řapících.

Lesklá červená nebo fialová šalvěj se skvěle hodí na okraj s jinými dekorativními květinami nebo pěstovaná v květináčích na balkóně či terase. Rostlina má poměrně výrazný vzhled, což znamená, že může dominovat mezi ostatními výsadbami. Z tohoto důvodu se vyplatí ji kombinovat s rostlinami, které ji nezahltí. Další letní květiny, jako je hledík, elegantní cínie nebo letní lví oko, jsou dobrou společností pro šalvěj lesklou. Skvěle vypadá i samostatně, vysazená ve skupinách.

Podle barvy květenství se můžeme setkat s několika odrůdami šalvěje, např.:

  • 'Mojave Purple' – lesklá fialová šalvěj
  • 'Mojave Red' – lesklá červená šalvěj
  • 'Mojave White' – lesklá bílá šalvěj

Šalvěj lesklá – pěstování a požadavky

Šalvěj lesklá je ideální rostlina do slunných i polostinných poloh. Dobře poroste v úrodných, propustných a na živiny bohatých půdách. Ideální půdní reakce je mírně kyselá s pH kolem 6.

Šalvěj lesklá se pěstuje ze sazenic, které se připravují v únoru a březnu. V těchto měsících je třeba semena rostlin vysévat do truhlíků nebo semenišť a uchovávat na slunném parapetu ve vytápěné místnosti. Ke klíčení potřebuje teplotu přibližně 20 stupňů Celsia. Prořezávání začíná, když se na sazenicích objeví dva listy. Poté se umístí do větších nádob nebo vícenádob. Sazenice šalvěje lesklé vysazujeme na trvalé místo na záhon nebo do květináčů na balkoně či terase, když pomine nebezpečí mrazů, tedy od poloviny května. Jedná se o rostlinu, které nízké teploty škodí.

Pokud neplánujete připravovat lesklé sazenice šalvěje, ale chcete se těšit z jejích krásných květů až do října, můžete si již hotové sazenice zakoupit v zahradnictvích. Stejně jako ty, které se připravují ze semínek, je třeba je zasadit do země v polovině května. Na trvalé místo by měla být šalvěj vysazena na vzdálenost 20 x 25 cm nebo 30 x 30 cm. Nezapomínejte na to místo řádně připravit – místo odplevelte, podryjte rýčem a nakonec srovnejte a uvolněte hráběmi.

Péče o lesklou šalvěj

Šalvěj lesklá je nenáročná na péči – pro krásné kvetení jí stačí pravidelná zálivka a odřezávání odkvetlých květenství. Odříznutím odkvetlých květů pomocí nůžek podpoříte rostlinu, aby neustále kvetla. Zalévat je třeba přiměřeně, protože rostlina dobře snáší mírné vysychání.

Důležitým postupem péče o lesklou šalvěj je hnojení. Měli byste ji začít krmit 2 týdny po výsadbě. Nejlepší je použít hnojivo na kvetoucí rostliny, které obsahuje hodně fosforu a draslíku. Hnojení lze provádět každé 2-3 týdny.

Použití lesklé šalvěje

Šalvěj lesklá je díky kompaktnímu tvaru a intenzivnímu kvetení skvělá rostlina na obruby. Dokáže také doplnit prostor, který zbyly dříve kvetoucím druhům. Vyplatí se ji vysadit k na jaře kvetoucím cibulovinám. Když cibule vyblednou, šalvěj zaplní prázdné místo až do pozdního podzimu.

Šalvěj díky své intenzivní barvě oživuje kompozici zelených jehličnatých nebo listnatých keřů. Nachází se na mnoha náměstích a zelených plochách ve městě, protože oživuje městské oblasti.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Šalvěj lesklá - pěstování, péče, odrůdy

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Šalvěj lesklá - pěstování, péče, odrůdy

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Šalvěj lesklá - pěstování, péče, odrůdy

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Šalvěj lesklá - pěstování, péče, odrůdy

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Šalvěj lesklá - pěstování, péče, odrůdy

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Šalvěj lesklá - pěstování, péče, odrůdy

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.