Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat slunečnice: Průvodce výsadbou a péčí o slunečnici obecnou

Slunečnice je rostlina spojená se slunečným létem. Velké hlavy jejích žlutých květů milují slunce a během dne se obracejí k jeho paprskům. Jak pěstovat a pečovat o slunečnici obecnou, aby od července do října krásně kvetla?

Slunečnice obecná se pro svou dekorativní hodnotu často objevuje v domácích zahradách. Patří také k rostlinám, které se pěstují pro průmyslové účely. Jeho semena produkují cenný olej, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje ateroskleróze.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Slunečnice obecná - charakteristika

Slunečnice obecná je rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) ze Severní Ameriky. Její vegetační období trvá jednu sezónu, to znamená, že se jedná o jednoletou květinu, i když během několika měsíců může dosáhnout výšky až 3 m Zakrslé odrůdy slunečnice se pěstují pro okrasné květiny (lze je pěstovat i v květináčích). Vysoké slunečnice se obvykle pěstují pro konzumní účely – získávají se z nich semena a olej.

Slunečnice má dlouhý a rovný stonek s houbovitým jádrem a krátkými, drsnými chloupky. Silná slupka stonku ji chrání před nízkou vlhkostí a suchem. Listy umístěné na dlouhých řapících jsou velké a ve tvaru srdce. Nejvíce tuto rostlinu zdobí její květenství, které se skládá z ligotavých a trubkovitých květů tvořících charakteristický prsten. Květenství slunečnice obecné může dosahovat průměru až 60 cm a nabývat jednoho z mnoha odstínů žluté a hnědé. Je to zahradní dekorace od července až do prvního mrazu. 

Pěstování slunečnice - jaké jsou jejich požadavky? Jaká pozice bude nejlepší?

Pěstování slunečnice není příliš složité - rostlina vyžaduje pouze vhodné umístění, zálivku a krmení několikrát. Pamatujte prosím, že má ráda slunce, proto je nejlepší ji vysévat na místo, které je dobře slunečné a chráněné před větrem. 

Slunečnice obecná nemá vysoké nároky na půdu. Dobře roste v úrodné, mírně vlhké půdě. Před setím se vyplatí obohatit půdu živinami. Příznivé podmínky pro růst slunečnice obecné poskytne půda s neutrálním pH (mezi 6,5–7,2 pH), propustná a lehká. Rostlina dobře roste v oblastech s průměrnými srážkami, snáší sucho, ale hůře snáší nízké teploty. Ve vlhké, kyselé a studené půdě může růst špatně.

Jak a kdy zasít slunečnicová semínka?

Slunečnice obecná se pěstuje ze semen zasetých přímo do země. Vhodnou dobou pro výsev je jaro, nejlépe od poloviny dubna do poloviny května. Vyplatí se vybrat místo určení hned, protože tyto květiny nemají rády přesazování. Půdu je třeba předem řádně připravit – odplevelit a zryt rýčem a hráběmi, opatrně ji zkypřit a rozmělnit větší hroudy zeminy. Do jedné 2-3 cm hluboké jamky můžete umístit několik semínek, zasypat zeminou a důkladně zalít. Po vzejití sazenic je třeba je odříznout a nechat nejsilnější. Nízké odrůdy slunečnice obecné vyžadují minimální rozestup 25 × 50 cm, vysoké odrůdy 50 × 75 cm.

Běžná péče o slunečnice

Běžné slunečnice mají rády vodu, ale neměli byste je přelévat . Zalévání by mělo být mírné, aby se zabránilo hnilobě kořenového systému.

Přílišné zalévání může uvolnit půdu, což by mohlo způsobit převrácení rostliny. Rostliny se vyplatí pravidelně krmit. Slunečnice pro efektivní růst potřebují draslík, bór a molybden složené ve vhodných množstvích. Již ve fázi, kdy se tvoří dva páry listů, byste měli používat vícesložková hnojiva obohacená o mikroprvky. Ještě před květem lze slunečnici vyživit smícháním půdy se síranem draselným. Nejlepší je to udělat během růstu, dokud se nevytvoří květy. Hnojivo by mělo být rozloženo pod rostliny a poté lehce promícháno s vrstvou půdy.

Sklizeň slunečnice

Nezapomeňte chránit slunečnicová semena dozrávající na rostlině před ptáky. Jsou pochoutkou pro ptáky. Když zadní část hlavy slunečnice zežloutne, položte na ni papírový sáček nebo gázu. Když se barva hlávky slunečnice změní ze žluté na hnědou, je to znamení k zahájení sklizně. Slunečnici byste měli odříznout hlavičku v místě, kde se připojuje ke stonku.

 

 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Slunečnice obecná - výsev, umístění, péče, požadavky

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Slunečnice obecná - výsev, umístění, péče, požadavky

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Slunečnice obecná - výsev, umístění, péče, požadavky

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Slunečnice obecná - výsev, umístění, péče, požadavky

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Slunečnice obecná - výsev, umístění, péče, požadavky

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Slunečnice obecná - výsev, umístění, péče, požadavky

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.