Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat srdcovku: Tipy a triky pro krásnou zahradu

Hearts je výjimečně atraktivní rostlina, která je ideální pro naturalistické a venkovské zahrady. Zjistěte, jakou polohu pro srdce zvolit, jak ho hnojit a vysadit na trvalé místo.

Srdcovka je choulostivá trvalka, kterou se vyplatí vysadit do společnosti méně rozložitých rostlin. Dobrým nápadem by bylo umístit ji poblíž letních květin. 

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě
  • prořezávač

Velká srdce – vlastnosti

Srdcovka je vytrvalá trvalka, která pochází z Asie, ale vyskytuje se i v mnoha jiných částech světa, včetně Polska. Země, ze kterých pochází, jsou Čína a Japonsko. Rostlina patří do čeledi mákovité. Srdíčka dorůstají asi 80 cm a vyznačují se vzpřímeným, mírně huňatým tvarem. Ve vegetačním období je díky atraktivním květům jedinečnou zahradní ozdobou. Od časného jara ji zdobí listy v odstínech zelené a modré, připomínající listy kapradí. Kvete v květnu a červnu a její květenství připomíná srdce se slzami. Nejběžnější květy jsou růžové, ale najdete i vznešená bílá srdíčka.

Rostlina se pěstuje v domácích zahradách, na záhonech nebo ve formě solitérů. Je ideální trvalkou do stinných zahrad, protože má ráda stín a dobře kvete i pod korunami stromů. Vzhledem ke krátké vegetaci srdcovky se vyplatí vysadit ji v blízkosti rostlin, které začínají období květu o něco později, např. sasanky japonské, lipnice Arendsovy nebo hostas. Krásu srdce podtrhují rostliny jako brusinka, sasanka podzimní, tiarella nebo dřišťál. Tyto druhy vyplňují prostor, který zbyla po vybledlé srdcovce. Vyplatí se myslet i na jednoleté rostliny, které zakryjí zbylý prostor. Mezi ně mohou patřit například netrpěliví.

Srdce show - požadavky a péče

Srdcovka je stínomilná trvalka, takže jejím optimálním umístěním bude stinné nebo polostinné místo. Může kvést i na velmi slunném místě, ale aby nevyschla, je potřeba udržovat půdu vlhkou. Rostlina bude dobře růst v úrodné, propustné a na živiny bohaté půdě. Příznivá půdní reakce pro něj je mezi mírně kyselým a neutrálním pH.

Před výsadbou sladkého srdce musí být místo řádně připraveno. Půdu je povinné odplevelit a následně zrýt rýčem – vyplatí se smíchat původní půdu s částí rozloženého kompostu nebo hnoje. Nakonec je třeba podklad nakypřít a urovnat hráběmi.

Základním postupem péče při pěstování srdcovky je hnojení. Brzy na jaře, když rostlina ukazuje první zelené výhonky, stojí za to ji krmit vícesložkovými hnojivy. Je důležité, aby tato hnojiva měla zvýšené množství fosforu a draslíku a méně dusíku. Hnojiva pro kvetoucí rostliny jsou perfektní. Kompost smíchaný s půdou bude mít pozitivní vliv na její růst. Nejčastěji tyto trvalky dobře reagují na organická hnojiva. Důležitou otázkou při pěstování je také zavlažování srdcovky. Půda musí být neustále vlhká, proto nezapomeňte na pravidelné zalévání, zejména v období sucha a horka.

Po odkvětu rostliny se vyplatí ji seříznout. To by však mělo být provedeno, když všechny jeho listy zežloutnou. Velké srdce lze nejčastěji zastřihnout již v červenci zahradnickými nůžkami. Usušené části trvalky odřízneme těsně nad zemí. Toto ošetření napomáhá opětovnému rozkvětu na jaře.

Srdce show - jak zasadit?

Srdcovka se pěstuje ze semen, dělením nebo z řízků. Podle prvního způsobu pěstování se semena vkládají do země v nádobách, vícenádobí nebo květináčích a skladují se ve vytápěné místnosti. Sazenice se připravují v březnu. Dá se skladovat doma na dobře prosluněném parapetu. Sazenice srdcovky se na jaře přemístí na své trvalé stanoviště.

Trvalku je vhodné zasadit do jámy o něco větší, než je její kořenový bal. Po zasypání rostlinou zeminou ji důkladně zalijte.

Nové sazenice můžeme získat i dělením kořenového balu. Děláme to brzy na jaře nebo po ukončení květu. K tomu je potřeba vykopat velké srdce a jemně oddělit kořenový bal. Rostliny lze okamžitě umístit na své trvalé místo. Dělením starší trvalky ji zpevníte a podpoříte lepší kvetení.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Velké srdce - pěstování, péče, požadavky

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Velké srdce - pěstování, péče, požadavky

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Velké srdce - pěstování, péče, požadavky

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Velké srdce - pěstování, péče, požadavky

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Velké srdce - pěstování, péče, požadavky

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Velké srdce - pěstování, péče, požadavky

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.