Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat třapatku nachovou: Tipy a triky pro krásné květy

Třapatka nachová je dekorativní rostlina z čeledi hvězdnicovitých, která zaujme velkými květy s hnědooranžovým středem a růžovými okvětními lístky. Skvělé barvy a bohaté kvetení jsou nepochybnými přednostmi echinacei. Co stojí za to vědět o jeho pěstování? Kde nejlépe poroste?

Třapatka nachová je výjimečně půvabná rostlina, která na zahradě vypadá krásně. Svým vzhledem přitahuje nejen pozornost lidí, ale také láká hmyz. Velké, barevné a medonosné květy echinacei jsou pozvánkou pro motýly a včely, které zpestřují zdejší ekosystém a jsou užitečnými hosty každé zahrady.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Charakteristika třapatky nachové – jak roste a čím tato rostlina vyniká?

Třapatka nachová, neboli Echinacea purpurea, patří do čeledi hvězdnicovitých a pochází ze Severní Ameriky, dorůstá kolem 100 cm. V Polsku se pěstuje jako okrasná rostlina na záhonech. Nejoblíbenější odrůdou je ta s oranžově hnědým středem obklopeným světle růžovými okvětními lístky, i když existují i zelené, bílé, žluté, červené a oranžové odrůdy. Rostlina kvete dlouho, od července do října. Během této doby velké květy v teplých barvách poskytují bohatou kantýnu pro motýly a další užitečný hmyz.

Mnoho lidí si charakteristické květy echinacei spojuje s obyvatelem trnitého lesa. Právě ježek, nebo latinsky echinos, inspiroval název tohoto druhu. Zajímavostí je, že bylina třapatka nachová je také oblíbeným lékem v tradiční medicíně. Po staletí se používaly jako obklady na obtížně se hojící rány k urychlení regenerace kůže. Oblíbené je užívání echinacey nachové při nachlazení, dále na podporu imunitního a trávicího systému.

Echinacea na zahradě – kam ji zasadit a jak o ni pečovat?

Trvalku lze vysévat ze semínek nebo si můžete koupit již hotové sazenice echinacey, které mnohem rychleji pokvetou a začnou zdobit záhon. Semena lze také sbírat z odkvetlých květů a pak je zasít brzy na jaře na pole. Po několika měsících by měly být sazenice přesazeny na své konečné místo. Na zahradě se třapatce nachové nejlépe daří ve středně bohatých, hlinitých nebo písčito-hlinitých a mírně vlhkých půdách. Vhodné je slunné stanoviště nebo lehký polostín.

Rostlina je nenáročná na péči. Někdy to vyžaduje svázání, aby si udrželo svůj vzpřímený tvar. Po odkvětu je dobré ji seříznout. Drsné a tvrdé listy echinacey jsou nepříjemné pro škodlivý hmyz a plže. Také se nemusíte bát nemocí – třapatka nachová na ně není citlivá. Jako mrazuvzdorná rostlina přečká zimu a po oteplení znovu vykvete. Navíc můžete očekávat, že ze ztracených semen echinacey vyrostou samy osévané rostliny. 

Echinacea skvěle funguje v naturalistických, rustikálních a romantických zahradách jako výrazný prvek květinové kompozice. Vypadá dobře na okrajích květinových záhonů a vysazených podél cest. Lze jej kombinovat s astry, rudbekiemi, levandulí a nižšími rozchodníky vysazenými v popředí. Za třapatku můžete vysadit okrasnou trávu, např. pampovou trávu, ale i jehličnaté dřeviny, jako je cypřišek Lawsonův nebo pařezový modřín.

Jaké odrůdy echinacei se vyplatí vybrat do vaší zahrady?

Severoamerická trvalka byla do Evropy přivezena koncem 17. století. Za posledních 20-30 let se toho hodně změnilo a dnes se pěstuje přes 100 různých odrůd třapatky nachové, nazývané také rudbekie nachová.

Přestože okvětní lístky třapatky nachové jsou obvykle světle růžové, můžete najít i odrůdy se zcela odlišnými barvami. Vyplatí se hledat semena, ze kterých vyrostou rostliny se zelenými nebo bílým1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


i květy. Zajímavě působí ' Green Jewel ' se zelenými květy a Green Twister s neobvyklým přechodem fialové do zelené v barvě okvětních lístků . Mezi bělokvěté třapatky patří odrůdy Virgin , Jade a White Swan.

Za pozornost stojí odrůdy echinacei s oranžovým odstínem, které vyniknou mezi ostatními květinami vysazenými v zahradě. To může mimo jiné zahrnovat: „Velký Kahuna“ nebo „Julia“. Pro vytvoření duhových kompozic je nejlepší kombinovat různé odstíny květin. Kromě oranžových květů bude skvěle vypadat i odrůda třapatky nachové s krásnou žlutou barvou Maui Sunshine.

Ne všechny odrůdy se doporučují pro dlouhodobé výsadby. Některé druhy mají krátkou životnost nebo špatný růst. Jiné odrůdy jsou citlivé na špatné počasí a podmínky prostředí. Existuje však mnoho stálých odrůd, které můžeme použít k uspořádání pestré letní hranice .

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Třapatka nachová – jak pěstovat tuto velkolepou rostlinu ve vaší zahradě?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Třapatka nachová – jak pěstovat tuto velkolepou rostlinu ve vaší zahradě?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Třapatka nachová – jak pěstovat tuto velkolepou rostlinu ve vaší zahradě?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Třapatka nachová – jak pěstovat tuto velkolepou rostlinu ve vaší zahradě?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Třapatka nachová – jak pěstovat tuto velkolepou rostlinu ve vaší zahradě?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Třapatka nachová – jak pěstovat tuto velkolepou rostlinu ve vaší zahradě?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.