Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pěstovat zeleninu v truhlících: Průvodce pro balkóny a terasy

Zeleninová zahrádka v truhlících je skvělým řešením pro lidi, kteří mají doma jen balkon, terasu nebo malý kout zeleně. Zjistěte, jak snadné je pěstovat zeleninu v dřevěných truhlících a jaké druhy tam můžete vysadit.

Zeleninová zahrádka v truhlících na balkoně je také skvělým způsobem, jak přirozeně ozdobit prostor. Pěkně vyrobený a dokončený truhlík naplněný barevnými rostlinami udělá městský balkon mnohem atraktivnějším.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • dřevěná bedna
  • černá fólie
  • kladivo a hřebíky...
  • ...nebo sponky a sešívačka
  • zahradní rukavice
  • drenáž z expandované hlíny nebo jiného kameniva
  • substrát pro pěstování zeleniny

Jak vytvořit zeleninovou zahradu v truhlících?

Speciální truhlíky na pěstování rostlin umožňují vypěstovat si vlastní zeleninu i na malém prostoru, například na balkóně. Jsou skvělým řešením pro rostliny, které nevyvíjejí hluboké kořeny nebo potřebují k růstu mnoho prostoru. Zelenina v takovém truhlíku by měla být vysazena hustěji než na tradičním záhonu, zato se dočkáte vydatnější úrody.

K založení zeleninové zahrádky v dřevěných truhlících můžete použít buď vlastnoručně vyrobený truhlík, nebo hotovou konstrukci, zakoupenou např. v obchodě pro kutily. Domácí zeleninová zahrádka může vzniknout i ze starých palet. Do dna krabice vyřízněte otvory, kterými může voda volně odtékat. Důležitou záležitostí je obložení jeho vnitřku černou fólií, která dřevo ochrání před hnilobou vlivem vody. Fólii připevněte k přepravce pomocí hřebíků a kladiva nebo spon. Při práci nezapomeňte zakrýt ruce zahradními rukavicemi.

Na dno připraveného truhlíku nasypte vrstvu drenáže, která zabrání hnilobě kořenů zeleniny. K tomuto účelu můžete použít expandovanou hlínu nebo jiné kamenivo. Nádobu pak naplňte substrátem odpovídajícím typu zvolené vegetace. To je výhoda zeleninové zahrádky v truhlících oproti tradičním záhonům – druh půdy dokážete dokonale přizpůsobit požadavkům zeleniny nebo bylinek, které hodláte do nádoby vysadit. Každá krabice může obsahovat jiný typ zeminy a sazenic.

Pokud vámi zakoupená nebo vytvořená truhla nemá dno, není vše ztraceno. Stačí dno vyložit geotextilií a překrýt jemnou kovovou síťovinou, která ochrání kořeny zeleniny před sežráním hlodavci.

Které sazenice do malé přepravkové zeleninové zahrádky?

Do dřevěných truhlíků můžete zasadit nebo vysít mnoho druhů zeleniny a bylinek. Důležitým pravidlem je pěstování zeleniny s podobnými nároky na půdu a péči v jedné nádobě. To však neznamená, že se musíte omezovat pouze na jednu odrůdu rostlin. Zeleninu se vyplatí naaranžovat tak, aby byl truhlík na zeleninu nejen funkční, ale získal i velmi estetický vzhled. Vyšší rostliny lze umístit například do středu nádoby a kratší po stranách. Zvažte také barvy plodin, které také mohou poskytnout zajímavé dekorativní efekty.

V malé kontejnerové zeleninové zahradě můžete pěstovat rostliny s krátkou a dlouhou vegetační dobou. K pěstování tímto způsobem se skvěle hodí petržel, kopr, pažitka, ředkvičky, máslový salát, rukola, kukuřičný salát a cherry rajčata. Dobrým řešením je také pěstování miniaturních verzí zeleniny – v mini verzi najdete například různé druhy zelí. Zeleninové truhlíky jsou skvělým místem pro pěstování bylinek, mrkve, česneku, červené řepy, špenátu, papriky a dokonce i brambor a dýní.

Při výběru druhu zeleniny pro pěstování v nádobě nezapomeňte vhodně upravit rozměry truhlíku. Důležitá je především jeho výška, která by měla odpovídat hloubce kořenového systému dané rostliny. Truhlík na zeleninu musí být vysoký alespoň 20 cm. Velikost nádoby závisí také na velikosti plodiny – pro tykvovou zeleninu byste měli připravit nejen hluboké, ale i docela široké nádoby. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Zeleninová zahrádka v truhlících – jak ji založit a pěstovat rostliny?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Zeleninová zahrádka v truhlících – jak ji založit a pěstovat rostliny?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Zeleninová zahrádka v truhlících – jak ji založit a pěstovat rostliny?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Zeleninová zahrádka v truhlících – jak ji založit a pěstovat rostliny?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Zeleninová zahrádka v truhlících – jak ji založit a pěstovat rostliny?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Zeleninová zahrádka v truhlících – jak ji založit a pěstovat rostliny?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.