Produktové dotazy: 730 829 745

Jak položit keramické obklady: Krok za krokem návod pro každého

Nejčastěji používaným způsobem povrchové úpravy podlah a stěn v kuchyních a koupelnách jsou keramické obklady. Stále častěji se také umisťují do jiných místností. Obklady a dlažby si můžete položit sami - na rozdíl od vzhledu to není složitá činnost.

Pokud si koupíte kvalitní dlažbu nebo obklady a správné nářadí, budete trpěliví a pečliví, můžete si dlažbu položit sami. Vše, co potřebujete, jsou základní dovednosti a návod krok zakrokem, jak položit keramické dlaždice.

Pokládka keramických obkladů – co budete potřebovat?


Chcete-li položit dlaždice na stěny a podlahy, budete kromě dlaždic a lepidla potřebovat specializované nástroje. Patří mezi ně doplňky jako: úhlové pravítko, vodováha, sada na obklady, brusky na obklady, kříže, nivelační sada, kleště na obklady, spárovací stěrky, pila na obklady, diamantový kotouč a míchačka.

Příprava podkladu a přizpůsobení dlaždic k podkladu

Návod, jak pokládat dlaždice na podlahu a stěnu, začíná přípravou podkladu. Nejprve se musí vyčistit a umýt - použijte vysavač , poté alkalický roztok a vodu. Poté naneste dvě vrstvy základní emulze. Tyto činnosti provádějte jak při pokládání dlaždic na stěnu, tak na podlahu. V případě podlahy, pokud je její povrch popraskaný nebo nerovný, použijte samonivelační stěrku.

Při pokládce dlažby na podlahu je dalším krokem jejich lícování s povrchem, tedy zkušební pokládka materiálu. To vám umožní vizualizovat efekt a minimalizovat počet dlaždic, které budete muset řezat. Tuto operaci začněte od stěny nejdále od východu. Dlaždice položte do dvou kolmo na sebe probíhajících pásů. Pomocí měřicí šňůry vytvořte kolmé čáry, které se protínají ve středu místnosti. Právě podél nich položíte dlažbu. Při suché pokládce nezapomeňte vzít v úvahu šířku spár.

Jak položit dlaždice na podlahu a stěnu krok za krokem?

Správnou pokládku obkladů začněte nanášením lepidla (dlažební malty) na podklad pomocí hladítka. K promíchání lepidla se vyplatí použít elektrický mixér. Rovnoměrně ji rozetřete ozubenou stěrkou. Položte dlaždici na připravený povrch. Poté jej přitlačte k zemi a udeřte do něj gumovým kladívkem po celé ploše.

Dlaždice pokládejte v dávkách - začněte od stěny, která je nejdále od východu. Pamatujte, že první řada by se měla skládat z plných dlaždic. Chcete-li zachovat rovnoměrné rozestupy, umístěte mezi ně distanční kříže. Pomocí vodováhy zkontrolujte, zda jsou dlaždice rovnoměrně umístěny a zda od sebe neodstávají. Pokud je jedna z nich vyšší nebo nižší než ostatní, odstraňte ji, poté odstraňte přebytečné lepidlo nebo přidejte odpovídající množství a poté dlažbu znovu nainstalujte. Pokud je vyšší než ostatní, můžete ho také zkusit srazit gumovým kladívkem. Je velmi důležité správně řezat dlaždice - použijte řezací stroj nebo pilu na dlaždice s diamantovými kotouči. Při pokládce poslední řady pamatujte na zachování dilatační spáry, tedy mezery mezi stěnou a dlažbou.

Dalším krokem je odstranění přebytečného lepidla a distančních křížů z mezer mezi dlaždicemi. Odstraňte také zbytky lepidla na povrchu dlaždic. K tomu můžete použít speciální škrabku. Nechte působit alespoň 24 hodin, dokud lepidlo nezaschne a povrch dlaždice se stabilizuje.

Spárování

Poslední fází je vyplnění spár mezi dlaždicemi a spárovací hmotou. Ujistěte se, že přestávky jsou dobře vyčištěné. K tomu můžete použít obyčejný hadřík. Spárovací maltu nanášejte v dávkách na plochu 1 m², diagonálně k poloze spár. K tomu použijte gumovou stěrku. Spárovací hmotu roztírejte, dokud nevyplní celou spáru. Nanášejte jej pouze do mezer mezi dlaždicemi, nikdy ne do prostoru mezi dlaždicemi a stěnou. Otřete oblast spárování vlhkou houbou.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak položit dlaždice na podlahu a stěnu? Praktický průvodce

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak položit dlaždice na podlahu a stěnu? Praktický průvodce

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak položit dlaždice na podlahu a stěnu? Praktický průvodce

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak položit dlaždice na podlahu a stěnu? Praktický průvodce

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak položit dlaždice na podlahu a stěnu? Praktický průvodce

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak položit dlaždice na podlahu a stěnu? Praktický průvodce

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.