Produktové dotazy: 730 829 745

Jak položit podlahové panely: Praktický návod a potřebné nástroje

Podlahové panely jsou skvělou alternativou k parketám nebo podlahovým prknům. Jsou odolné, snadno se instalují a udržují. Zkontrolujte, jak uspořádat panely a jaké nástroje potřebujete.

Pokládka podlahových panelů je činnost, kterou zvládneme sami. Pokud chcete dosáhnout požadovaného efektu, musíte pamatovat na dodržování několika základních pravidel. Zjistěte jaké.

Nástroje a příslušenství potřebné pro řezání panelů

  • řezací pila
  • přímočará pila
  • pilové kotouče
  • řezačka panelů
  • tužka
  • dilatační klíny
  • kladivo s dřevěným narážecím špalíkem

Jak se podlahové panely pokládají?

Před položením panelů je ponechte v místnosti, kde je plánujete pokládat, alespoň 48 hodin. Teplota v místnosti nesmí být nižší než 18 stupňů a relativní vlhkost by se měla pohybovat kolem 50–70 %. Dalším krokem je kontrola podkladu. Musí být čistý a suchý, bez volné vlhkosti. Pro kontrolu jeho rovnoměrnosti můžete použít záplatu. Pokud jsou v něm prohlubně, panely v daném místě mohou začít praskat nebo se pohybovat. Nerovnosti nad 3 mm by měly být vyrovnány tmelem. Po nalití počkejte, až zaschne a teprve poté pokračujte v další práci.

Na půdu a podlahy s ohřevem vody položte parotěsnou fólii, která chrání obklad proti vlhkosti. Umístěte fólii rovnoběžně s panely, které budete později instalovat. Měl by být omotaný kolem stěn do výšky asi 10 cm. Pamatujte, že mezi položenou fólií nejsou žádné mezery – měli byste použít 20centimetrový přesah. Spoje můžete slepit lepicí páskou. Po správném umístění fólie na ni položte vrstvu korku, plsti nebo PE pěny, která bude tvořit izolační vrstvu.

Podlahové panely položte kolmo k oknu. Jejich instalaci byste měli začít v levém zadním rohu místnosti. Pomocí skládačky nebo pily odstraňte pero nebo drážku v první řadě panelů. Poté je uspořádejte rovnoběžně se stěnou, přičemž dodržujte dilatační mezeru 10-15 mm. Panely musí být umístěny tak, aby řezná hrana směřovala ke stěně a spojeny konci k sobě. Poslední panel by měl být řezán, ale nezapomeňte, že by neměl být kratší než 50 cm (první panel by měl být řezán opačně). Můžete řezat pomocí přímočaré pily, kotoučové pily nebo řezačky panelů. Při měření délky podlahových dílců zohledněte prostor pro dilatační spáru. Nakreslete čáru řezu pomocí tužky a čtverce . Materiál řežte vždy ze „správné“ strany. Další řadu panelů umístěte s posunem minimálně 40 cm vzhledem k okrajům předchozí řady – jednotlivé prvky tak budou stabilnější a budou vypadat dobře.

Nejjednodušší a výrobci často nabízený systém spojování panelů je tzv západkový systém. Podlahové panely se pak spojují pomocí speciální západky, pomocí kladívka s dřevěným narážecím špalíkem (můžeme vyrobit z kusu dřeva). Panely se instalují shora, pak se zaklapnou dolů a pečlivě spojí poklepáním kladivem a dřevěným příklepovým špalíkem. Musíte to udělat jemně, abyste nepoškodili pero. 

Poslední řadu seřízněte podél delší hrany s ohledem na dilatační spáru. Při montáži musíme použít kovový hák pro trvalé spojení našich panelů.

V místech, kde jsou topné trubky, vyřízněte otvory pomocí uzlovače vhodné velikosti. Měl by být alespoň o 10 mm větší než průměr trubky. Po vyříznutí otvorů odřízněte panel mezi otvory, abyste jej mohli volně namontovat. Kratší část přilepte.

U dřevěných zárubní je nejlepší zkrátit je o výšku výplně s ohledem na akustickou izolaci. V případě ocelové zárubně bychom měli udělat zářez v pane
  
  

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Podlahové panely - jak je položit krok za krokem?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Podlahové panely - jak je položit krok za krokem?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Podlahové panely - jak je položit krok za krokem?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Podlahové panely - jak je položit krok za krokem?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Podlahové panely - jak je položit krok za krokem?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Podlahové panely - jak je položit krok za krokem?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.