Produktové dotazy: 730 829 745

Jak postavit domácí saunu? Praktický návod krok za krokem

Saunování má tradici od nepaměti. Nejoblíbenější jsou suché, mokré a parní sauny. Liší se strukturou a vlhkostí uvnitř. Nejčastěji se volí mokré, často nazývané římské. Soukromá sauna byla donedávna považována za prestižní. V dnešní době se však stavba domácí sauny stala mnohem dostupnější.

Jak postavit privátní saunu? Jaká velikost místnosti bude pro tento účel zapotřebí? Jaký typ sauny si vybrat a jaké nářadí je potřeba si připravit? 

Seznam potřebných položek: 

  • Aku vrtačka
  • kladivo
  • dláto
  • přímočará pila
  • vodováha/laser

Výhody použití sauny

Zdraví prospěšné vlastnosti sauny jsou známy již řadu let. Pravidelné používání posiluje organismus, zlepšuje krevní oběh a má dokonce i zeštíhlující účinek. Odhaduje se, že při jedné intenzivní návštěvě sauny můžeme spálit až několik stovek kalorií. Saunování má také pozitivní vliv na dýchací ústrojí. Může být doporučen pro chronickou bronchitidu nebo astma. Odstraňuje revmatické bolesti a snižuje napětí zádových svalů. 

Domácí sauna – jaká velikost?

Zajistíme saunu i v malé místnosti. K vytvoření modelu pro jednu osobu stačí plocha přibližně 1,5 m2. V případě sauny pro dvě osoby budeme potřebovat minimálně 2,5 m2. Samozřejmě platí, že čím větší místnost, tím větší volnost v uspořádání si můžeme dovolit a její užívání bude mnohem pohodlnější. Malé nároky na prostor znamenají, že saunu lze zařídit i v malém bytě. Pozemek je v dobré lokalitě - v blízkosti sprchy, se snadným přístupem k vodě a elektřině. Pokud je konstrukce umístěna v blízkosti východu na terasu, zahradu nebo balkon, stane se to další výhodou. 

Sauna na zahradě

Totéž platí pro stavbu sauny na zahradě. Lze jej zařídit i v minimálně velké budce nebo v letním domku na rekreačním pozemku. Základem by měl být přístup k vodě a možnost připojení elektřiny. Pamatujme také na dobrou požární ochranu. Zejména v případě suchých saun, které využívají horké kameny. 

Jak postavit saunu na zahradě?

Nejjednodušší je použít některý z hotových návrhů dostupných ve stavebnictví. Zahradní sauny se často prodávají jako hotové sety, které vyžadují pouze montáž. Nejčastěji jsou vyrobeny z řádně chráněného dřeva, které je vysoce odolné proti vlhkosti, jako je kanadská jedle nebo skandinávský smrk. Při instalaci sauny nezapomeňte vybrat vhodné místo pro snadné připojení k vodě a elektřině. Další výhodou bude blízkost sprchy umístěné např. v nedalekém altánku. 

Jak si postavit saunu ve svém domě či bytě?

V tomto případě bude úkol složitější. Vše bude záležet na prostoru, který máme. Saunu samozřejmě umíme zařídit i v minimálně velké místnosti, ale v bytě či domě bychom měli počítat s omezenými možnostmi instalace vhodných instalací. Návrh musí být velmi důkladný, aby zohlednil všechny detaily. Můžete mimo jiné: rozhodnout se postavit saunu ve větší koupelně, např. vzdát se velké vany ve prospěch malé sauny. Vyplatí se k němu nainstalovat sprchový kout a získat tak zajímavou alternativu k tradiční koupelně. Saunu můžete zařídit i v náhradní ložnici nebo jiné místnosti, pokud ji lze napojit na vodu a zajistit dostatečné větrání. 

Abyste si mohli saunu na zahradě, domě nebo bytě postavit, měli byste si pořídit sadu nejnutnějšího nářadí. Patří mezi ně tmel a stěrky na vyrovnání nerovností mezi podlahou a samotnou saunou, vodováha pro určení úrovně, šroubovák na zašroubování šroubů, skládačka a kladivo. Vyplatí se také mít poblíž krabičku se základními nástroji, jako jsou šroubováky, dláto nebo tužka. Samotná stavba sauny by měla vycházet z návodu, který je součástí sady. Pokud se na to necítíte, vyplatí se instalaci svěřit profesionálům.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak si postavit saunu doma nebo na zahradě?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak si postavit saunu doma nebo na zahradě?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak si postavit saunu doma nebo na zahradě?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak si postavit saunu doma nebo na zahradě?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak si postavit saunu doma nebo na zahradě?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak si postavit saunu doma nebo na zahradě?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.