Produktové dotazy: 730 829 745

Jak postavit domeček pro ježka: Návod na přilákání užitečného pomocníka na vaši zahradu

Domeček pro ježka vám umožní chovat toto užitečné zvíře na vaší zahradě. Ježci pomáhají bojovat proti škůdcům, jako jsou slimáci, žížaly a zmije, aniž by poškodili samotné rostliny. Zjistěte, jak můžete ježka přilákat k sobě domů a jak mu postavit dům.

Ke stavbě ježčího domečku potřebujete jen pár jednoduchých nástrojů, prkno, střešní lepenku a šrouby. Tento typ konstrukce není příliš složitý.

Jak přilákat ježka na náš pozemek?

Pokud chceme, aby ježek navštívil naši zahradu, měli bychom tam nechat hromadu listí nebo kousek neposečené trávy. To je nutné, protože díky tomu se potenciální host bude moci cítit bezpečně a najít jídlo. Aby se ježek mohl dostat na náš pozemek, měli bychom v plotě ponechat také asi deseticentimetrový otvor, kterým bude snazší vstupovat na pozemek.

Kam umístit ježčí domeček?

Nejlepším místem pro stavbu ježčího domu bude zřídka navštěvovaná část zahrady. To je nezbytná podmínka, aby se náš host cítil bezpečně. Vyplatí se vybrat oblast v blízkosti přírodních bariér, jako jsou ploty, zdi atd.

Co potřebujeme ke stavbě ježčího domečku?

Chcete-li postavit dům pro ježka, budete potřebovat následující nástroje:

  • přímočará pila
  • Aku vrtačka
      
  • nůž
  • bitová sada
  • šestihranné zásuvky
  • kartáč
  • sešívačka se sponkami

Pokud jde o stavební materiály, měli byste se zásobit:

  • desku o délce přibližně 200 cm, výšce 20 cm a tloušťce alespoň 1,5 cm
  • šrouby
  • 1 m2 střešní lepenky
  • impregnace

Jak vyrobit ježčí domeček?

Před stavbou domu pro ježka musíte nejprve určit rozměry domu. Velikost domu může být například 25 × 35 × 20 cm (šířka × délka × výška). S tvorbou konstrukce můžeme začít vyřezáváním delších stěn. Pomocí skládačky nařežeme desky tak, aby byly dlouhé 32 cm (odečtěte tloušťku bočních stěn 2 × 1,5 cm). Pokud chceme udělat šikmou střechu, aby se zamezila zadržování vody, měli bychom jednu z prken zkrátit z výšky 16 cm. Dalším krokem je vyříznutí bočních desek. Měly by být řezány tak, aby měly tvar obdélníkového lichoběžníku o výšce 25 cm a délce spodní základny 20 cm a horní základně - 16 cm. V jedné ze stran vyřízneme otvor o rozměrech 10 × 10 cm, který bude vchodem do domu. Boční stěny namontujeme kolmo k delším stranám konstrukce pomocí vhodných samovrtných šroubů nebo obyčejných šroubů (musíme ale nejprve udělat otvory, kterými je protáhneme). To ochrání desky před prasklinami. K vrtání a šroubování bychom měli použít vrtačku/šroubovák . Jakmile má domeček pro ježka stěny, můžeme přejít k montáži střechy. Za tímto účelem potřebujeme nařezat dvě 20 cm široká prkna na délku 40 cm. Dodatečně bychom jeden z nich měli zúžit na výšku 10 cm, díky čemuž desky prodloužíme za obrys domu. Obdobně jako bočnice desky montujeme pomocí malých samořezných šroubů, které rozložíme tak, aby byly zachovány stejné vzdálenosti na každé straně. Jakmile jsou připevněny šrouby, vyřízněte nožem kus lepenky o rozměrech 36 × 46 cm, který bude tvořit střešní krytinu. Plsť by měla být připevněna k deskám pomocí krátkých farmářských šroubů (budete pro ně potřebovat šestihranné nástrčné klíče) nebo pomocí spon a sešívačky. Poslední fází by měla být impregnace ježčího domečku – stačí štětec a impregnace.

Na co nezapomenout při pozvání ježka k nám domů?

  • pokud máme psa, ujistěte se, že nepředstavuje pro ježka hrozbu
  • vzdejme se používání chemikálií, které mohou být pro tyto tvory smrtelné
  • dávejme pozor na ježky při sekání trávy, zejména vysoké
  • neodstraňme všechno padající listí – ježci je potřebují mimo jiné na stavbu hnízd

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Domeček pro ježky - jak ho postavit?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Domeček pro ježky - jak ho postavit?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Domeček pro ježky - jak ho postavit?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Domeček pro ježky - jak ho postavit?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Domeček pro ježky - jak ho postavit?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Domeček pro ježky - jak ho postavit?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.