Produktové dotazy: 730 829 745

Jak postavit dřevěnou postel: Krok za krokem návod

Standardní dřevěnou postel s boxem můžete postavit jako dvoulůžko do ložnice nebo jako jednolůžko (ideální např. jako postýlka pro dítě). Nejdůležitější výhodou tohoto řešení je, že si můžete rozměry přizpůsobit svým potřebám. Naučte se, jak vyrobit patrovou postel nebo postel z palet nebo nábytkových desek.

Jak začít stlát postel?

Pokud si chcete postel vyrobit sami, musíte nejprve určit její rozměry a shromáždit nástroje a materiály. Nezapomeňte do návrhu zahrnout všechny rozměry. V případě manželské postele jsou nejběžnější velikosti:

  • 160 × 200 cm
  • rozměr 180 × 200 cm

Nejlepší rozměry pro jednolůžko jsou 100 × 200 cm. Optimální výška horní hrany nábytku by měla být 40-50 cm nad podlahou. Můžete si vybrat nestandardní rozměry, ale pak bude potřeba objednat i matraci na míru. Abyste si postel postavili sami, budete potřebovat vhodné materiály, tedy prkno a matraci přizpůsobené jejímu rozměru, a také nářadí jako:

  • metr
  • vrtačka
  • brusné papíry
      
  • bity
  • sada klíčů
  • odlamovací nůž
  • kleště
  • šroubováky
  • ponorná fréza
  • přímočará pila
  • excentrická bruska
  • orbitální bruska
  • Aku vrtačka

Jak vyrobit běžnou dřevěnou postel?

Při stavbě běžné dřevěné postele začněte rámem, který by měl mít odpovídající rozměry. Nezapomeňte vyříznout podpěru pro rám na vnitřní straně nohou. Tím se sníží zatížení šroubů a celá konstrukce bude pevnější. Poloha hranolů určuje výšku rámu postele - měla by být v úrovni nohou postele nebo o něco nižší. Předpokládá se, že konstrukce, ve kterých je rám nad nohami postele, nejsou vyrobeny. Přejděte k dalšímu kroku a vytvořte čelo postele. Můžete si ho vyrobit například z nábytkové desky, ale pamatujte na rozměry. Přišroubujte jej k rámu a zadním nohám a poté spojte všechny prvky dohromady.

S uspořádáním dna postele začněte tím, že vytvoříte podpěru pro desky, na kterých bude matrace spočívat. Chcete-li to provést, uřízněte desku podélně na délku strany rámu a poté ji přišroubujte k vnitřní straně stran. Desky položte na připravený rám – měly by ležet každých pár centimetrů, kolmo ke směru pokládání.

Jak vyrobit postel s kontejnerem na lůžkoviny?

Pokud přemýšlíte, jak vyrobit postel s kontejnerem na lůžkoviny, řešením bude vyrobit zásuvky umístěné pod nábytkem. Budou sloužit k uložení lůžkovin. Zásuvky musí přesně zapadnout do otvorů pod rámem. Mají podobu jednoduchých krabic, ve kterých jsou namontována kolečka nábytku. Dokončete montáž krabic připevněním rukojetí k jejich přední stěně.

Dokončení postele

Jakmile je lože zkonstruováno, všechny součásti důkladně obrouste pomocí excentrické nebo vibrační brusky . Díky tomu vyhladíte případné nerovnosti či spáry a odstraníte otřepy (mohou se objevit, zvláště když na stavbu postele použijete borovicové dřevo). Můžete vyplnit prohlubně, kde jsou umístěny šrouby. Dalším krokem je moření dřeva. Pro lepší výsledky je nejlepší provést tento krok dvakrát. Když skvrna od laku zaschne, můžete matraci odložit a začít používat svou novou postel.

Jak vyrobit patrovou postel a postel z palet?

Zajímavým řešením může být i ručně vyrobená postel z palet, patrová postel nebo konstrukce z nábytkové desky. Chcete si vyrobit nábytek z palet? Poskládejte několik palet stejných rozměrů naskládaných na sebe a vodorovně vedle sebe - to bude váš rám postele. Poté na ně rozložte matraci a svisle přibijte další dvě palety, abyste vytvořili opěrku hlavy. 

Pokud přemýšlíte, jak vyrobit dřevěnou patrovou postel pro děti, postupujte podle návodu na výrobu standardní dřevěné postele. Pamatujte však, že v tomto případě by nohy měly být odpovídajícím způsobem vyšší a měly by být 160-180 cm. Vyřízněte podpěry pro rámy v nohách ve vhodných výškách (např. 50 cm a 150 cm). Nezapomeňte na žebřík a bezpečnostní zařízení v horní části postele.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak udělat postel? Tipy a nástroje, které potřebujete

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak udělat postel? Tipy a nástroje, které potřebujete

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak udělat postel? Tipy a nástroje, které potřebujete

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak udělat postel? Tipy a nástroje, které potřebujete

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak udělat postel? Tipy a nástroje, které potřebujete

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak udělat postel? Tipy a nástroje, které potřebujete

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.