Produktové dotazy: 730 829 745

Jak postavit dřevěnou zahradní terasu krok za krokem

Dřevěná zahradní terasa může být krásnou a praktickou úpravou naší zahrady. Jeho výroba nevyžaduje složité a drahé nástroje. To znamená, že téměř každý DIY nadšenec může vytvořit takovou strukturu. Podívejte se, jak vyrobit zahradní terasu krok za krokem.

Stavba terasy může být zajímavou výzvou pro lidi, kteří si chtějí zkrášlit svou zahradu. Podívejte se, jaké prvky můžete na výrobu terasy použít a jaké nástroje budete potřebovat.

Nářadí potřebné pro stavbu terasy

Nástroje potřebné pro stavbu terasy zahrnují:

  • kotoučová pila
  • pokosová pila
  • pásová bruska 
  • Aku vrtačka
  • rázový unášeč
  • bitová sada
  • příklepová vrtačka
  • vodováha/laser

Materiály potřebné pro stavbu terasy

Materiály potřebné pro výrobu terasy zahrnují:

  • čtvercové trámy (budou sloužit jako rám konstrukce)
  • dlouhé terasové šrouby
  • betonové bloky
  • černá stavební fólie
  • olej nebo barva na dřevo
  • podlahové desky, nejlépe ze skandinávského smrku
  • kousky dehtového papíru.

Jak vyrobit dřevěnou terasu na tyčích?

Terasu začneme stavět zhotovením základů. Může být vyroben z betonových bloků umístěných na zemi (lze je zakoupit jako hotové prvky). Chcete-li to provést, odstraňte trávu z místa, kde mají být umístěny, a poté zalijte betonem, který bude tvořit základ tvárnic. Tvárnice položíme na nalitý beton a vyrovnáme pomocí vodováhy. Tato činnost výrazně usnadní následné montážní práce. Mezi bloky se doporučuje umístit černou fólii pro dodatečnou ochranu podkladu. Bloky mohou být uspořádány do tvaru šachovnice a vzdálenost mezi nimi by neměla přesáhnout 60 cm (vzdálenost závisí na tloušťce sloupků a nosníků - čím menší je průřez nosníků, tím menší je rozteč) . 

Jakmile jsou bloky umístěny a beton ztvrdne, můžete přistoupit k další fázi, což je umístění kousku střešní lepenky na každý blok. Jeho úkolem je zabránit vzlínání vody k dřevěným prvkům, a tím zvýšit odolnost dřevěné konstrukce. Rozhodneme-li se pro dřevěnou konstrukci, musíme na střešní lepenku umístit dřevěné sloupky pro podepření konstrukce. Pokud jsou bloky správně vyrovnány, délka sloupků bude stejná. Jejich výška by měla umožňovat umístění trámů a terasových prken při zachování vhodné výšky vůči dveřím vedoucím na terasu. Sloupky lze k blokům připevnit pomocí úhelníků, pomocí příklepové vrtačky, vrtačky/šroubováku, bitů, šroubů a rozpěrných hmoždinek.

Poté, v závislosti na tom, zda chceme, aby naše prkna vedla rovnoběžně nebo kolmo k fasádě budovy, instalujeme čtvercové trámy úplně nahoře ke straně sloupků ve stejném směru a spojujeme sloupky v jedné linii. Na hranoly, které mají být uspořádány kolmo k terasovým prknům, by měly být instalovány trámy. Nosníky jsou na nosníky nahoře namontovány pomocí dlouhých šroubů. Trámy a nosné trámy lze nařezat na vhodný rozměr pomocí pokosové pily.

Další fází je instalace terasových prken na trámy. Musíte mezi nimi udržovat malou vzdálenost. Desky můžeme řezat pomocí pokosové pily nebo kotoučové pily, pokud to chceme udělat po instalaci. Řezání se provádí terasováním řezných linií na předem přišroubovaných deskách. Desky montujeme pomocí dlouhých šroubů a vrtačky/šroubováku nebo rázového šroubováku a speciálně navržených bitů.

Při stavbě terasy pamatujte na případné schody. Mohou být integrovány do těla plošiny nebo tvořit samostatný prvek.

Nezapomeňte také na zakrytí bočních stran terasy. Toho dosáhneme použitím obyčejných desek vyhlazených pásovou bruskou. Jsou připevněny vodorovně k bočním sloupkům.

Po dokončení stavby dřevěné terasy nezapomeňte na její náležitou ochranu pomocí barev nebo laků.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Stavba dřevěné terasy krok za krokem

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Stavba dřevěné terasy krok za krokem

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Stavba dřevěné terasy krok za krokem

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Stavba dřevěné terasy krok za krokem

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Stavba dřevěné terasy krok za krokem

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Stavba dřevěné terasy krok za krokem

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.