Produktové dotazy: 730 829 745

Jak postavit dřevník svépomocí: Praktický návod krok za krokem

Dřevo na táborák, gril, udírnu nebo krb je po vhodném dochucení vhodné jako palivo. Pro jejich uskladnění v odpovídajících podmínkách se vyplatí na pozemku postavit i malý dřevník. Dokážete si to vyrobit sami?

Z čeho postavit dřevník, aby byl funkční a sloužil roky? Nejčastěji jsou sklady palivového dřeva ze dřeva. K tomuto účelu se používá stavební dřevo a desky. Střešní konstrukce je obvykle pokryta střešní lepenkou nebo jsou k ní připevněny vlnité plechy.

Seznam potřebných produktů:

  • vodováha/laser
  • metr
  • kotoučová pila
  • Aku vrtačka
  • šrouby
  • vruty do dřeva
  • OSB deska a plsť nebo plech na střechu
  • dřevěné nebo zahradní palety
  • příprava na impregnaci

Jak postavit dřevník? Nezbytné formality

Stavba dřevníku nevyžaduje získání stavebního povolení ani ohlášení stavby. Podle stavebního zákona lze na každých 1 000 m2 pozemku bez povolení nebo ohlášení postavit až 2 kůlny o výměře nejvýše 50 m2. Při plánování stavby dřevníku máme poměrně hodně možností, i když chceme, aby to byla docela velká stavba.

Při stavbě skladu na pozemku však musíme vzít v úvahu ještě jednu formální záležitost. Podle předpisů (Nařízení ministra vnitra a správy o požární ochraně staveb, jiných stavebních zařízení a ploch, odst. 4, odst. 1 bod 6) je zakázáno skladovat hořlavé hmoty „mimo budovy ve vzdálenosti menší. než 4 m od hranice přilehlého pozemku, včetně zbytků rostlin, větví a klestu. Dřevník by proto měl být umístěn alespoň 4 m od plotu.

Jak vyrobit dřevník? Sklad z palet

Zajímavou alternativou ke skladišti z tradičních materiálů (hranaté řezivo, prkna, hranaté řezivo) je dřevník z palet. Jak takovou strukturu vyrobit? Palety se vyplatí používat jako recyklované dřevo – rozeberte je a takové desky jednoduše použijte místo nových.

Můžete také jednoduše použít hotové palety a spojit je pomocí vrutů do dřeva a úhelníků. Na stránkách je mnoho důmyslných návodů, jak postavit dřevník z palet.

Jak vyrobit dřevník krok za krokem?

Postavit dřevník svépomocí není složitý úkol, ale je potřeba mít základní znalosti a zkušenosti ve stavebnictví.

První krok – příprava substrátu

Dřevník, i když se nejedná o velkou a komplikovanou stavbu, by měl být umístěn na pevném podkladu, někdy i na betonovém základu. Vše záleží na tom, zda ho hodláme stavět na příjezdové cestě z dlažebních kostek, na zemi, na terase apod. Podklad musí být rovný – můžete to zkontrolovat vodováhou.

Druhý krok – instalace nosných sloupů

Po přípravě půdy můžete přistoupit ke stavbě konstrukce. Měly by být umístěny nosné kůly nařezané vhodně kotoučovou pilou. Je třeba si uvědomit, že ty, které se nacházejí vpředu, by měly být delší než ty zadní, aby byl zachován sklon střechy alespoň 3 %.

Počet kůlů závisí na délce a velikosti dřevníku – většinou se pohybuje od 4 do 10 kusů.

Krok třetí – instalace střešních, podlahových a stěnových podpěr

Střešní krokve by měly být připevněny k nosným sloupům, nejlépe pomocí úhlových tesařských spojů upevněných šrouby. Jakmile jsou podpěry střechy na místě, můžete začít pracovat na podlaze.

Stavba podlahy začíná připevněním trámů k nosným sloupům a nejlépe také k zemi. Připevněte prkna k trámům (vyplatí se použít vrtačku/šroubovák a vruty do dřeva).

Stěny skladu by měly být konstruovány podobně. Nejlépe je začít s pevnými podpěrami ve spodní a horní části konstrukce a na ně pak připevnit zadní, boční a volitelně i přední stěny v závislosti na provedení dřevníku.

Krok čtvrtý – montáž střechy a impregnace

Posledním krokem je zastřešení dřevníku stříškou – můžete zvolit ocelový plech nebo OSB desku, která by měla být pro lepší vizuální efekt pokryta šindelem.

Dřevo musí být impregnováno, aby bylo chráněno před škodlivými vlivy povětrnostních podmínek a biologickou korozí. Na trhu jsou k dostání různé přípravky – od ponechání dřeva v jeho přirozené barvě, přes mírnou změnu odstínu, až po barvení.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Dřevník - jak vyrobit sklad dřeva? Vyrobte si to sami

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Dřevník - jak vyrobit sklad dřeva? Vyrobte si to sami

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Dřevník - jak vyrobit sklad dřeva? Vyrobte si to sami

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Dřevník - jak vyrobit sklad dřeva? Vyrobte si to sami

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Dřevník - jak vyrobit sklad dřeva? Vyrobte si to sami

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Dřevník - jak vyrobit sklad dřeva? Vyrobte si to sami

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.