Produktové dotazy: 730 829 745

Jak postavit dům na stromě – Návod a potřebné nástroje pro bezpečnou stavbu

Dům na stromě je atrakcí pro každé dítě. Pokud jste v dětství nepatřili mezi ty šťastlivce, kteří jej mohli využít, můžete svému dítěti splnit sen. I když postavit dům na stromě není snadné, pokud vás baví kutilství a máte potřebné nástroje, zvládnete to.

Pokud jsou vaše tesařské dovednosti poměrně vysoké, můžete si sami vytvořit konstrukci, podlahu, stěny a střechu domu, stejně jako dveře a krásné okenice. Jednodušší možností je vyrobit si domeček na stromě z hotových prvků, které je potřeba jednoduše správně sestavit a následně umístit na předem připravenou konstrukci.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • kotoučová pila
  • vrtačka/šroubovák
  • šrouby
  • vruty do dřeva
  • dřevo na dům

Stavba dřevěného domu: výběr správného stromu

Chcete-li postavit dům na stromě, musíte nejprve najít vhodný strom. Rostlina musí být zdravá a její kmen by měl mít průměr alespoň 30 cm, aby unesl váhu konstrukce.

Při výběru stromu si jej pečlivě prohlédněte. Nesmí být žádné známky parazitů nebo poškození. Zkušení tesaři navrhují instalaci stromových domů na duby, javory, břízy nebo velké jedle.

Návrh domu na stromě

Dům na stromě se staví jako každá jiná dřevěná stavba. Podnik musí začít návrhem. Můžete si ho vyrobit sami nebo najít vhodný na internetu – mnoho kutilů se rádo podělí o své znalosti.

V případě starých velkých stromů můžete dům na stromě nainstalovat pomocí kmene a větví. Pokud jsou na pozemku jen mladé stromky nebo menší druhy, udělejte si domeček na základě kmene a tří podpěr. Takový dům bude umístěn v nižší výšce, ale i tak se stane fantastickou atrakcí pro vaše děti a jejich sousedské kamarády.

Treehouse: stavba

Nejstabilnější konstrukcí je stromový dům, částečně podepřený kmenem a částečně dřevěnými podpěrami. Průběh jednotlivých stavebních etap závisí na konkrétním projektu, ale pořadí prací je vždy podobné.

  1. Stavba konstrukce domu - umístění konzol, vybudování základu domu na základě konzol a kmene stromu. Konstrukce by měla být spojena šrouby.
  2. Pokládka podlahy - desky je nutné nařezat na míru pomocí kotoučové pily a následně přišroubovat ke konstrukci pomocí vrutů do dřeva.
  3. Konstrukce stěn domu - nejčastěji jsou vyrobeny v dílně jako samostatné, hotové prvky, řádně vybavené okny a dveřmi, a teprve později, již na podlahové plošině domu, jsou sestaveny do celku .
  4. Střešní konstrukce – střecha je rovněž vyrobena v dílně a instalována na hotové stěny konstrukce. K pokrytí se vyplatí použít střešní lepenku.

Domek na kmeny stromů: bezpečnost

Domek na stromě se nejčastěji instaluje ve výšce 2,5–3 m, proto byste měli dbát na bezpečnost dítěte v něm pobývajícího. Do oken se vyplatí instalovat dvě lišty, které rozdělí otvor na 4 menší části a zabrání tak komukoli vypadnout z okna. Dveře by se neměly otevírat přímo na schůdky nebo žebříky, ale na terasu, která musí být rovněž chráněna balustrádou.

Vyplatí se také zakrýt prostor kolem domku na stromě měkkým povrchem, např. sypkým pískem nebo dřevěnými hoblinami.

Jak vyrobit schody do domu na stromě?

Vzhledem k tomu, že dům na stromě je poměrně vysoko, musíte zajistit, aby vaše dítě mělo bezpečný přístup na plošinu. To lze provést třemi způsoby:

  • samonosné schody – stabilní a nejbezpečnější řešení; můžete dodatečně nainstalovat balustrádu, která dále zvýší bezpečnost dítěte;
  • pevný žebřík – svislý dřevěný žebřík, který si můžete vyrobit sami, nebo si jej koupit již hotový a připevnit k plošině a zemi;
  • provazový žebřík – výstup po provazovém žebříku je nejnáročnější a nejméně bezpečný. Má to však dvě výhody – je to nejjednodušší řešení a takový žebřík lze vytáhnout na plošinu, aby se do domku na stromě nedostali vetřelci.

Při dokončování stavby domu nezapomeňte dřevo řádně chránit – můžete jej naolejovat nebo natřít lazurou či barevnými barvami.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak postavit dům na stromě? Splňte svému dítěti sen

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak postavit dům na stromě? Splňte svému dítěti sen

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak postavit dům na stromě? Splňte svému dítěti sen

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak postavit dům na stromě? Splňte svému dítěti sen

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak postavit dům na stromě? Splňte svému dítěti sen

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak postavit dům na stromě? Splňte svému dítěti sen

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.