Produktové dotazy: 730 829 745

Jak postavit obytný vůz: Kompletní návod pro DIY karavan

Odpověď na otázku, jak postavit obytný vůz, je jednodušší, než se může zdát. Souvisí to s rostoucí oblibou obytných vozů jako vozidel a apartmánů pro krátké i delší cesty a dokonce i se stále populárnějším van life, tedy bydlením na cestách v karavanu.

Stavba kontejneru by měla začít nákupem a úpravou autobusu nebo kontejneru – to umožní další práce. Je vhodné nezapomenout naplánovat jednotlivé prvky prostoru v karavanu co nejfunkčněji.

Seznam potřebných produktů/nástrojů:

  • autobus nebo plech
  • baterie
  • konvertor
  • osvětlení – např
  • elektroinstalace pro instalaci 230 V 
  • elektroinstalace pro 12V instalaci
  • kabelové konektory
  • přepínače
  • vodní pumpa
  • usměrňovač
  • pryžová rohož, PUR pěna a další izolační prvky
  • vybavení: lednička, WC, turistické lahve atd.
  • PVC panely
  • lepidla
  • barvy
  • silikony
  • tavná pistole
  • dřezová baterie
  • dřez
  • Aku vrtačka
  • kladivo
  • sada šroubováků
  • vodováha/laser

Výhody vlastnictví karavanu

Karavan je integrované turistické auto. Může být speciálně postaven pro tento účel nebo později upraven. Aby vozidlo mohlo být karavanem, musí uživatelům poskytovat místo k odpočinku a spánku. V moderních modelech je nejčastěji určen prostor pro práci a zábavu. Velmi často se můžete setkat s vybavením, jako je kuchyňský kout nebo turistické WC. Tato moderní řešení učinila karavany atraktivnější. Stavba tohoto typu „domů na kolech“ je v posledních letech velmi populární. 

Lidé začali používat taková vozidla k různým účelům. Zpočátku byly kempery spojeny pouze s vozidly pro krátký odpočinek, byly výbornou alternativou stanu pro cestovatele, kteří potřebovali pohodlí nebo například rodiny s dětmi. Postupem času se však staly stále populárnější delší táborové výlety, trvající několik týdnů nebo dokonce měsíců. Vozidlo, které poskytuje místo k odpočinku, spánku a přípravě jídla, je vynikající alternativou k pronájmu bytu nebo přespání v hostelu. Stále populárnějším trendem je také van life, tedy bydlení nějakou dobu v karavanu při cestování. Tento typ řešení volí lidé pracující na dálku, kteří to mohou dělat odkudkoli na světě.

Mezi výhody vlastnictví tohoto typu vozu patří: nezávislost. Pokud máte funkční vozidlo, nemusíte utrácet peníze zvlášť za dopravu a ubytování, protože karavan spojuje tyto dvě funkce. Pokud byl správně vyzdoben, bude velmi pohodlný při cestování a relaxaci. Navíc vám umožňuje připravovat si vlastní jídla, pokud je součástí jeho designu kuchyňský kout. Můžete si ho dokonce postavit sami, i když postavit karavan od nuly není snadný úkol.

Jak postavit karavan? Zcela nezávislá konstrukce vozidla

Samostatná výstavba je proces, na který je třeba se náležitě připravit. Je lepší si předem ověřit, které vozidlo lze upravit. Chcete si postavit obytný vůz z kontejneru, autobusu, nebo třeba dodávky? Chcete navštěvovat kempy nebo žít „mimo síť“, být nezávislí a bydlet, kde chcete, bez jakéhokoli zařízení? Nejlepší je zvážit všechny dostupné možnosti. Při výběru je vhodné pamatovat na to, že čtvercový tvar vozidla, zejména kufru, poskytuje dostatek prostoru pro přepravované věci a největší funkčnost. Z tohoto důvodu se mnoho lidí obvykle rozhodne postavit karavan z plechu - toto řešení je mimořádně funkční. Před výběrem konkrétního vozidla pro přizpůsobení vlastním potřebám se vyplatí pečlivě zkontrolovat jeho rozměry a naplánovat si, jak bude interiér takového vozu vypadat.

Jak postavit karavan z autobusu?

Stavba obytného vozu z autobusu by měla začít výběrem vhodného vozidla a rozměrů. Poté je třeba podrobně naplánovat, jak bude celý dostupný prostor uspořádán. Vyplatí se věnovat pozornost nekonvenčním řešením a využít každý centimetr – to se ukáže jako spása, pokud v karavanu zůstanete delší dobu. Při rozhodování o postupu stavby tohoto typu vozidla byste si na něj měli vyčlenit dostatek času – podle různých odhadů může přestavba autobusu na obytný vůz trvat minimálně 7–8 týdnů, tedy zhruba dva měsíce. Během této doby byste se měli postarat o všechny důležité aspekty, jako jsou: větrání, topení, osvětlení.
Stavba obytného vozu z autobusu by měla začít důkladným prozkoumáním technického stavu vozidla, jeho dosavadní historie a najetých kilometrů. Čím nižší počet najetých kilometrů, tím méně poruchové bude auto.

Stavba karavanu z plechu

Jak postavit karavan z plechu? Stejně jako v případě autobusu je třeba tomuto účelu vyhradit přiměřené množství času. Měli byste si připravit nástroje a materiály, jako jsou: osvětlení, zásuvky, kabely, vodní čerpadlo, prvky vybavení, ale i dokončovací materiály, např. barvy. Prostor byste si měli dobře naplánovat. To, jak bude stavba plechového karavanu probíhat, ovlivňují různé faktory, včetně: zda potřebujete zadat nějakou práci mechanikovi nebo elektrikáři. Nezapomeňte svěřit elektroinstalaci pro instalace 230 V a 12 V profesionálům, pokud s tímto typem práce nemáte zkušenosti. 

Kolik stojí stavba karavanu?

Nyní, když víte, jak postavit tento typ vozidla, další důležitou otázkou je, kolik stojí stavba obytného vozu. Konečné náklady na nezávislou stavbu závisí na různých řešeních používaných v tomto typu vozů a také na kvalitě a množství vybavení. Předpokládá se však, že stavba karavanu z autobusu nebo kontejneru stojí několik desítek tisíc zlotých (nejméně 25-30 tisíc). Hodně záleží na použitých materiálech a také na tom, kolik práce odvedou sami majitelé vozidla a jak moc lidé, kteří jsou některými pracemi pověřeni.

Jaké nástroje a předměty jsou nezbytné při stavbě a vybavování karavanu?

Samozřejmě potřebujete samotné vozidlo, tedy dodávku, autobus nebo plechový náklaďák. Připravte si také funkční baterii, nejlépe AGM, která umožňuje hluboké vybití bez poškození baterie, která bude zodpovědná za napájení „domova na kolech“. Při rozšíření napájecího systému nad rámec standardní instalace o jednu baterii budete potřebovat separátor, který vám umožní nabíjet baterie za jízdy a konvertor. Karavan potřebuje osvětlení, např. LED lampy, kabelové konektory a vypínače. Navíc se vám bude hodit čerpadlo, pokud chcete mít přístup k vodě. Zapomenout nelze ani na samotné vybavení, tedy lednici, kazetový záchod, umyvadlo, za zvážení stojí sprchová baterie se závěsem, kohoutek a plynová láhev.

Pro dokončení karavanu budou užitečné PVC panely, které budou fungovat jako stěny a podlaha. Zásobte se všemi druhy lepidel, barev, silikonů, silikonových pistolí a izolačních prvků. Na „stavební“ práce je potřeba si připravit základní nářadí, jako je kladivo, vrtačka/šroubovák, sada šroubováků a vodováha. Vyplatí se mít zastřešené místo, které nám umožní pracovat i za nepříznivého počasí, hodně trpělivosti a odhodlání.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak postavit karavan z autobusu nebo kontejneru?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak postavit karavan z autobusu nebo kontejneru?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak postavit karavan z autobusu nebo kontejneru?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak postavit karavan z autobusu nebo kontejneru?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak postavit karavan z autobusu nebo kontejneru?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak postavit karavan z autobusu nebo kontejneru?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.