Produktové dotazy: 730 829 745

Jak postavit vlastní Velkopolský úl: Krok za krokem

Jak postavit úl pro včely? Dokážete to sami a pokud ano, jak? Na rozdíl od zdání není stavba úlu složitá, ale vyžaduje určitou zručnost v kutilství a potřebné nástroje pro opracování dřeva.

Prozradíme vám, jak postavit tzv Velkopolský úl, který se vyznačuje tím, že je stísněný a špatně větraný, což podporuje rojovou náladu. Z tohoto důvodu využívá silnou izolaci a velký vstup (okénko, kterým se včely dostávají do úlu a ven z něj).

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • kotoučová pila
  • dřevěná házená
  • úhloměr
  • děrovačka na dřevo
  • Aku vrtačka
  • vruty do dřeva
  • dřevěné desky
  • polystyren

Jak vyrobit úl? Konstrukce bočních stěn

Začněte stavět úl z bočních stěn, jejichž prvky by měly být spojeny pomocí vrutů do dřeva. Pamatujte, že je snazší je připevnit, pokud předvrtáte otvory vrtákem.

  1. Umístěte dvě desky o rozměrech 33 × 8 × 3 cm na jejich nejužší okraje, 21 cm od sebe.
  2. Při zachování pravého úhlu spojte obě desky pomocí úhloměru s dalším o rozměrech 26 × 4 × 1,2 cm a položte jej širší stranou na další dvě desky tak, aby z horní strany zůstal 1 cm základní desky. . Postupně našroubujte desky o rozměrech 26 × 4 × 1,2 cm, dokud nevytvoří boční stěnu úlu. Tyto větší, základní prvky poslouží jako podpěra pro vrstvu polystyrenu, která bude sloužit k izolaci úlu zvenčí.

Opakujte výše uvedené kroky pro vytvoření druhé boční stěny úlu.

Stavba úlu – jak vyrobit přední a zadní stěnu?

Začněte zadní stěnou. Vyrábí se podobně jako boční, pomocí dvou desek o rozměrech 55,5 × 3 × 8 cm a příslušného počtu desek o rozměrech 27 × 4 × 1,2 cm.

  1. Delší prkna položte na nejužší okraje ve vzdálenosti 21 cm.
  2. Kratší desky připevněte k nejužším hranám delších prvků, ponechejte 9 cm volných okrajů na levé i pravé straně (první kratší deska bude připevněna ve vzdálenosti 9 cm od začátku delších desek). Takto získáte zadní stěnu úlu.
  3. Opakováním kroků 1 a 2 získáte přední stěnu. Vyřízněte do něj ruční pilou otvor o délce 10 cm a výšce 3 cm těsně nad jedním z delších prken (tudy se včely dostanou do úlu). Střed délky okna by měl být 27,75 cm od okraje delší desky, uprostřed délky přední stěny.

Jak vyrobit včelí úl? Montáž stěn, podlahy a vstupního tunelu

Sešroubujte boční stěny, přední a zadní stranu úlu, tak, aby centimetr vlevo na bočních stěnách byl nahoře a okénko přední stěny bylo dole.

Ze spodní části konstrukce sešroubujte desky o rozměrech 55,5 × 8 × 2,5 cm pro vytvoření dna (podlahy) úlu s přizpůsobením šířky poslední desky rozměrům podlahy.

Dalším krokem je vytvoření vstupního tunelu. Desky vhodné šířky a délky by měly být sešroubovány, aby zakryly okno úlu ze stran a shora. Podlahou tunelu bude deska sloužící jako základ pro izolaci přední stěny úlu.

Konstrukce izolace a těla úlu

Úl lze zateplit polystyrenem nebo pilinami. Stojí za to vědět, že druhá metoda výrazně zvyšuje hmotnost konstrukce. Pokud tedy plánujete přesunout úl při hledání medu, je lepší použít lehký polystyren.

Po zaizolování úlu připevněte pásy obložení o šířce 4 cm, tloušťce 1,2 cm a délce 30,5 cm. Desky musí končit v jedné rovině s podlahou a nahoře vyčnívat o 1 cm výše. Musíte také pamatovat na vstup - nelze jej zakrýt.

Nyní byste měli vyrobit tělo úlu, tedy jeho horní část určenou pro hnízdo. Vyrábí se stejně jako spodní, bez podlahy a vtoku. Rozdíl nastává ve fázi obložení obložením - měli byste ponechat okraj 3,4 cm shora a zespodu instalovat desky asi 0,6 cm od okraje silných desek korpusu.

Nasazení korby a montáž střechy

Tělo je umístěno na části úlu s vtokem a podlahou. Na vyčnívající palubky zevnitř přišroubujte po celém obvodu prkna o výšce 4,4 cm. Tímto způsobem získáte základnu pro montáž vrchlíku.

Pomocí kotoučové pily nařežte 4 desky, které budou tvořit základ stříšky a po instalaci budou v jedné rovině s vnějšími stěnami úlu. V základně střechy úlu vyvrtejte děrovačkou po stranách konstrukce větrací otvory o průměru asi 1,5 cm. Na základ stříšky připevníme OSB desku - její rozměr musí odpovídat vnějšímu obvodu úlu plus cca 4 cm na každou stranu, aby po montáži stříška přečnívala na každé straně cca 4 cm.

Posledním krokem je připevnění stříšky k úlu, překrytí lepenkou a umístění úlu na základnu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak postavit úl? Průvodce

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak postavit úl? Průvodce

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak postavit úl? Průvodce

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak postavit úl? Průvodce

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak postavit úl? Průvodce

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak postavit úl? Průvodce

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.