Produktové dotazy: 730 829 745

Jak postavit zahradní pergolu: Praktický návod krok za krokem

Pergola není jen krásným dekorativním prvkem zahrady, na které rostou různé druhy květin a dalších rostlin. Je to také funkční konstrukce, která poskytuje stín během horkého léta nebo ochranu před podzimním deštěm

Příprava tohoto typu konstrukce sami není obtížná. Pergolu snadno postavíte s pomocí jednoho člověka. Stačí shromáždit základní nástroje a materiály. 

Seznam potřebných produktů:

  • orbitální bruska
  • pracovní rukavice
  • metr
  • štětec
  • vodováha/laser
  • Aku vrtačka
  • kovové šrouby

Jak vyrobit zahradní pergolu? Kde začít?

Mnoho lidí si klade otázku, jak vyrobit pergolu na balkon, terasu nebo zahradu. Není to náročný úkol, ale je potřeba se na něj náležitě připravit. Prvním krokem je nakreslení konceptu, jak bude tento prvek nakonec vypadat. Za tímto účelem stojí za to prohlédnout si různé nápady na webových stránkách. Měli byste také vzít v úvahu plochu, kam chcete pergolu umístit. Musí být přesně změřen pomocí měřicí pásky, aby bylo zajištěno bezproblémové umístění konstrukce.

Poté musíme získat vhodné materiály. Pergola může být vyrobena z různých druhů dřeva. Opravdu se meze nekladou. Podle preferencí můžeme zvolit měkké druhy jako borovice, tvrdší jako buk či dub nebo extrémně odolné – exotické. Jedná se o stále oblíbenější řešení, které však vyžaduje vyšší náklady. Přestože druhy jako je akát jsou velmi krásné a vyznačují se úžasnou kresbou dřeva, musí za ně hodně zaplatit. Tím však získáme surovinu, která nám bude sloužit mnoho let. 

Jak postavit pergolu krok za krokem? Příprava dřeva

Když už jsme se rozhodli pro konkrétní druh dřeva, vyplatí se tento materiál objednat na prodejně, kde jej zaměstnanci nařežou na námi určené rozměry. Tuto službu lze objednat ve většině obchodů pro kutily. Díky tomu ušetříme čas na řezání a navíc budeme mít jistotu precizního řezání jednotlivých prvků konstrukce. Bez ohledu na to, jaké dřevo zvolíme, nejdůležitější je impregnace . Díky němu bude pergola odolná vůči slunečnímu záření, dešti, plísním, houbám, střídání teplot, otravnému hmyzu. Impregnace by měla být zvolena pro daný druh dřeva. Pak poskytne 100% ochranu a účinnost.

Se stavbou pergoly začínáme přípravou dřeva. Nasadíme si pracovní rukavice a jednotlivé prvky obrousíme pomocí vibrační brusky. Poté lamely očistíme od případného prachu a prachu. Zvládneme to vysavačem. Dalším krokem je odmaštění povrchu např. extrakčním benzínem. Po zaschnutí můžete aplikovat ochrannou impregnaci. Nanášejte jej štětcem podle návodu na obalu. 

Poslední fází je nanesení vrstvy barvy ve zvolené barvě. V tomto případě byste se také měli řídit pokyny na obalu. Barvu můžeme zvolit libovolnou, ale samotná příprava by měla být určena pro konkrétní druh dřeva. Díky tomu bude schopen chránit pergolu proti slunci, vlhkosti a dalším faktorům nepříznivým pro konstrukci. 

Stavba zahradní pergoly – montáž konstrukce 

Po přípravě dřeva se můžete pustit do montáže pergoly. Pokud chceme na zahradu umístit stavbu, musíme se nejprve postarat o zem, tedy vylít základy nebo použít kotvy. To je skvělé řešení, ale je potřeba pamatovat na jejich přesné vyrovnání, k čemuž se vám bude hodit vodováha. Poté umístíme svislé trámy. Šroubujeme je do kotev a neustále kontrolujeme jejich úroveň. Montáž provádějí nejlépe dva lidé, protože v takové situaci jeden z nich pojme jednotlivé prvky pergoly. 

Nyní přejdeme k montáži horní části pergoly - lamely k sobě opatrně spojíme kovovými šrouby a šroubovákem. Nakonec instalujeme lamely pro dokončení konstrukce a zasazení rostlin.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vyrobit zahradní pergolu ze dřeva?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vyrobit zahradní pergolu ze dřeva?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vyrobit zahradní pergolu ze dřeva?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vyrobit zahradní pergolu ze dřeva?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak vyrobit zahradní pergolu ze dřeva?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak vyrobit zahradní pergolu ze dřeva?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.