Produktové dotazy: 730 829 745

Jak postavit zahradní saunu: Kompletní průvodce od výběru místa po instalaci kamen

Zahradní sauna je snem mnoha lidí. Pomůže vám relaxovat v chladnějších dnech a je také skvělým způsobem, jak relaxovat s přáteli. Existuje několik typů saun (včetně suchých a parních) a každý z těchto modelů má trochu jinou strukturu.

Hned na začátku bychom si měli odpovědět na otázku, jakou saunu chceme postavit a kam ji umístíme. Kromě toho si musíme připravit potřebné nástroje a materiály. 

Seznam potřebných produktů: 

  • dřevo na stěny a podlahy (nejlépe tvrdé a odolné, jako buk nebo dub)
  • materiál pro izolaci stěn
  • střešní materiál
  • vnitřní vybavení (lavičky, teploměry, indikátory vlhkosti atd.)
  • kamna (na dřevo nebo elektrická)

Jak udělat saunu na zahradě? Výstavba zahradní sauny

Nejprve je třeba vybrat správné místo. Mělo by to být blízko domu. Stojí za to se ujistit, že je zároveň na samotě. Pečlivé plánování zahradní sauny, určení jejího typu a umístění určí přesný postup. 

Základy sauny

Chceme-li, aby sauna sloužila roky, musíme vybudovat trvalé základy. Nejprve bychom měli vyrobit podlahu, která může být dokončena dlaždicemi. Vyplatí se zvolit dřevěný podstavec, který nejen efektně vypadá, ale je také snadno demontovatelný. 

Rozšíření sauny

Nástavba může být vyrobena z masivního a těžkého dřeva nebo lehké kulatiny. V současné době jsou v obchodech dostupné hotové stavebnice saun, které montáž usnadňují. Pokud nemáme zkušenosti s renovačními pracemi, vyplatí se zvolit toto řešení.

Média

Sauna musí mít inženýrské sítě, jako je voda a elektřina. Jsou nutné pro připojení sporáku a osvětlení. Voda je však nutná pro připojení sprchy, díky které se budete moci po návštěvě zchladit. 

Dokončit

Pokud jde o dokončení sauny, stěny a strop by měly být obloženy tepelně izolačním materiálem, jako je minerální vlna. Poté byste měli položit dlaždice a kámen. Dřevo - kanadská jedle, cedr nebo skandinávský smrk - vypadá v takovém interiéru skvěle. 

Kamna, dveře a vybavení sauny

Jakmile máme interiér hotový, můžeme instalovat elektrická kamna nebo kamna na dřevo. Jeho cena je přibližně 1 000 PLN. Skleněné dveře vypadají v sauně velmi efektně, i když se vyplatí zvolit i dřevěné. Zapomenout nelze ani na vybavení, jako jsou vědra na vodu, naběračky, teploměry, přesýpací hodiny či systém regulace teploty a lavice k sezení.  

Jak si vyrobit parní saunu doma?

Jak postavit parní saunu? Tento typ konstrukce může být umístěn jak na zahradě, tak doma. První řešení se doporučuje zejména proto, že snižuje riziko šíření požáru v případě poruchy. V současné době nabízí prodejny pro kutily velmi přehledné návrhy saun, které celý proces usnadní. Pokud však s vytvářením podobných struktur nemáme zkušenosti, stojí za to zvážit najmutí specialisty. Odborná pomoc projekt usnadní. 

Parní sauna – co ještě stojí za to vědět?

Parní sauna se vyznačuje velmi vysokou vlhkostí vzduchu (dosahující cca 60 %). Teplota se tam pohybuje od 40 do 60 stupňů, takže vyhovuje většině lidí. Vysoké vlhkosti vzduchu je dosaženo použitím speciálních pecí, které současně vyrábějí páru a ohřívají vzduch. 

Těžko najdete lepší atrakci pro váš dům nebo zahradu, než je sauna. Jak postavit tento pokojíček tak, aby plnil svou funkci a zaujal originálním vzhledem? Rozhodující je především design. Na samém začátku práce stojí za zvážení základních otázek, které určí jednotlivé fáze práce a pomohou odpovědět na otázku, jak si saunu vyrobit sami. Mnoho stavebních obchodů nabízí již hotové návrhy zahradních saun, což celý proces značně usnadňuje. Budete potřebovat sadu základních nástrojů, jako jsou: šroubováky, šrouby, hřebíky a pilky, které se hodí při každé renovaci. Pokud nemáme zkušenosti s nezávislými stavebními a rekonstrukčními pracemi, bude nejvhodnější najmout odborníka. To nám pomůže vyhnout se zbytečným chybám a dodatečným nákladům.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak postavit saunu krok za krokem?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak postavit saunu krok za krokem?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak postavit saunu krok za krokem?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak postavit saunu krok za krokem?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak postavit saunu krok za krokem?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak postavit saunu krok za krokem?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.