Produktové dotazy: 730 829 745

Jak se efektivně zbavit plevele: Tipy a nástroje pro zahradníky

I když se o svou zahradu staráte velmi pečlivě, před plevelem ji neuchráníte. Nechtění „hosté“ se většinou objeví náhle a zbavit se jich není tak snadné. Vytrhávání moc nepomůže, protože rozsáhlý kořenový systém rychle způsobí vzejití nové rostliny.

Seznam potřebných produktů:

  • postřikovač (ruční, tlakový nebo batohový – v závislosti na velikosti plodiny)
  • ochranné rukavice
  • brýle
  • příprava ve spreji

Pro účinné zbavení se nežádoucích rostlin ze zahrady je nejlepší použít postřik proti plevelům. Na trhu je k dostání mnoho přípravků, které působí přímo na druhy, které na svém trávníku nebo zeleninových záhonech nechceme.

Postřik plevele v trávě, mezi květinami nebo ovocnými keři je někdy jediným způsobem, jak vyhrát boj s těmito odolnými rostlinami, které odolávají náročným podmínkám prostředí. 

Maskou by se měli chránit i lidé, kteří nesnášejí chemické přípravky .

Postřiky na trávu a bodlák – proč je tak těžké zbavit se plevele?

Plevel jsou extrémně odolné rostliny, které se dokonale přizpůsobí všem podmínkám. Rostou proto i ve spárách dlažebních kostek na městských chodnících. Dokážou přežít i dlouhá sucha – většinou jim k přežití stačí dešťová voda.

Mají velmi dobře vyvinutý kořenový systém a výborné regenerační schopnosti. Kromě toho, že hyzdí udržovanou zahradu, způsobují také úhyn jiných rostlin, obvykle těch, které pěstujeme.

Postřik plevele - je to jediný způsob boje proti problematickým rostlinám?

Postřik širokolistého plevele v trávě nebo jiných škodlivých rostlin na různých místech zahrady je jednou z možností, jak se nežádoucího plevele zbavit. Existují další, poměrně často používané metody:

Odplevelení pozemku

Pokud zahradu na novém pozemku teprve zakládáte, před výsadbou jakýchkoli rostlin ji důkladně zryjte a zeminu nechte 2 až 3 týdny. Po uplynutí této doby tímto způsobem opět odstraňte veškerý plevel.

Rytí záhonů a plení plevele

Rytí záhonů je velmi dobrý a rychlý způsob, jak se zbavit plevele. Okrasné rostliny rostoucí na záhonech lze bohužel snadno poškodit, proto je třeba ošetření provádět velmi opatrně. Pletí je mnohem nepříjemnější a přináší mnohem horší výsledky, ale někdy je to jediná možná možnost.

Mulčování

Mulčování je jednoduše umístění vrstvy kůry, jehličí nebo jiného materiálu na zem, který brání setí a rozvoji plevele. Podestýlka by měla mít tloušťku alespoň 10 cm. Je potřeba ho také pravidelně doplňovat, protože je z biologického materiálu a při kontaktu s půdou se rozkládá.

Stříkání

Pokud žádná metoda hubení plevele není účinná, je čas použít herbicidy. Pro nástřik naplňte rozprašovač příslušným prostředkem a poté se chraňte nasazením rukavic a ochranných brýlí a v případě potřeby i masky. Takto připraveni můžete dokončit svůj úkol.

Účinek prostředku je obvykle viditelný po 7 až 10 dnech v závislosti na stavu plevelů. Po asi tuctu dnů můžete zbytky shrabat. Stojí za to pamatovat, abyste do kompostéru nevhazovali shrabané rostliny.

Postřik plevele – několik praktických tipů

  • herbicidy by se měly používat od dubna do října
  • nestříkejte při teplotách pod 10 stupňů Celsia
  • postřik je nutné provádět důkladně – přípravek se musí dostat nejen na listy, ale i do spodních částí stonků
  • plevel stříkejte večer, než se na něm objeví rosa, nebo ráno po jejím odeznění

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Postřik plevele - způsoby, jak se zbavit nežádoucích rostlin

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Postřik plevele - způsoby, jak se zbavit nežádoucích rostlin

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Postřik plevele - způsoby, jak se zbavit nežádoucích rostlin

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Postřik plevele - způsoby, jak se zbavit nežádoucích rostlin

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Postřik plevele - způsoby, jak se zbavit nežádoucích rostlin

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Postřik plevele - způsoby, jak se zbavit nežádoucích rostlin

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.