Produktové dotazy: 730 829 745

Jak se zbavit hrabošů ze zahrady: Účinné metody a prevence

Hraboši jsou hlodavci, kteří vypadají jako myši. O jejich přítomnosti v zahradě svědčí tunely vykopané nízko pod zemí, vadnoucí květy cibulovin a okousaná kůra mladých stromků. Prozradíme vám, jak se zbavit hraboše z vaší zahrady dříve, než vám zcela zničí úrodu.

Hraboši se živí kořeny, mladými výhonky a kůrou rostlin. Vyskytují se na polích, v lesích a zemědělských pustinách, ale často se objevují i na domácích zahrádkách a způsobují jejich zkázu. Hraboši na zahradě dychtivě žerou ovoce a ničí záhony, květiny a trávníky. Když si všimnete jejich přítomnosti, měli byste se pokusit se jich co nejdříve zbavit.

Seznam potřebných produktů:

  • postřikovač
  • zahradní rukavice

Stopy hrabošů na zahradě – jak vypadají škůdci?

V Polsku se můžete setkat především s hrabošem červeným. Svým zbarvením připomíná myš - srst má obvykle šedočervenou, břicho a boky mohou být šedé nebo bílé. Hraboši červené dosahují délky 15 cm (včetně délky ocasu). Řídce osrstěný ocas má dvě barvy – nejčastěji je nahoře tmavší než dole. Oči hrabošů jsou korálové a černé, jejich tlama je poněkud ostrá, jejich uši jsou velké a široké a jejich nos je růžový.

Hraboše je obtížné zahlédnout na zahradě ve dne, protože tito hlodavci jsou noční. O jejich přítomnosti svědčí sítě tunelů a chodeb vyhloubených mělce pod zemí, které najdeme při hloubení záhonů a záhonů. Mezi další stopy hrabošů v zahradě patří ohlodané listí, oddenky, plody stromů a keřů a také ohlodaná kůra stromů. Krmení hraboše může způsobit vysychání květin, zejména cibulí, jako jsou tulipány a narcisy.

Jak se zbavit hrabošů ze zahrady? Preventivní opatření

Pokud víme, že se v dané zahradě často objevují hraboši, vyplatí se ji dokonce preventivně osadit rostlinami, které škůdce odradí. Hlodavci nemají rádi druhy, které vydávají intenzivní zápach, jako jsou:

  • česnek
  • medvědí česnek
  • máta
  • spurge
  • černý rybíz
  • císařská šachovnice

Do úkrytu hlodavcům je prospěšné dát pár stroužků utřeného česneku nebo trochu drcených lístků černého bezu. Zvířata nesnesou vůni těchto produktů. Hraboši se díky tomu rozhodnou zahradu opustit.

Vyplatí se také poznat přirozené nepřátele hrabošů (a případně se postarat o jejich blízkost). Tyto škůdce ohrožují kočky, lišky, kuny, sovy, fretky, vydry a káně.

Mezi preventivní opatření, která pomohou omezit výskyt hrabošů na zahradě, patří také zajištění rostlin a jejich správná výsadba. Dobrým řešením je použití speciální sítě proti krtkům, kterou lze zakoupit v zahradnických obchodech. Je vyrobena z PVC. Jeho oči mají průměr 15 cm. Jeho rozprostřením na patřičné úrovni budou mít hlodavci potíže s hloubením podzemních chodeb a tunelů. Odradí to od dalšího kopání v zemi. Musíte ji omotat kolem spodní části kmene stromu – ochráníte tak jeho kůru před ohlodáním škůdci. Síť proti krtkům slouží také k ochraně trávníku – umístí se asi 10 cm pod půdu a přišpendlí se na místo. K ochraně cibulových květů proti hrabošům se používají plastové koše, které se po naplnění cibulovinami ukládají do země.

Přírodní a chemické metody nakládání s hraboši v zahradě

Při hledání řešení problému hrabošů na zahradě můžete využít osvědčené přírodní postupy nebo použít chemické prostředky. První typ se vyplatí použít hned na začátku, jakmile si všimnete přítomnosti hlodavců na pozemku. Mezi přirozené metody patří odpuzovače, které vydávají zvuky nepříjemné pro hraboše. Může se jednat o elektronické odpuzovače, které kromě zvuků s proměnlivou frekvencí způsobují i jemné vibrace. Tyto zvuky, které lidé neslyší, jsou bezpečné i pro naše domácí mazlíčky, tedy kočky a psy. Jsou však slyšitelné pro hlodavce a ovlivňují jejich nervový systém. Jsou podnětem k evakuaci ze zahrady. Účinným způsobem, jak se hraboše zbavit, jsou postřiky s ekologickými přípravky, např. rostlinnými oleji bezpečnými pro životní prostředí. Postřik lze provádět tradičně rozprašovačem nebo naléváním přípravku přímo do tunelů vyhloubených hlodavci. Aby se tyto tvory ze zahrady zbavily, umisťují se do chodeb také různé druhy pastí. Živé pasti v podobě klecí se používají k odchytu zvířete a následnému vynesení daleko mimo zahradu, zatímco tradiční pasti s gilotinou nebo pastí slouží k hubení hrabošů.

Mezi chemikálie používané k boji proti hrabošům v zahradě patří: karbid, kouřové svíčky a jedy. Karbid se používá k plynování tunelů pro hlodavce. Kouřové svíčky fungují podobně jako plynové – při zakopání v tunelech a zapálení se z nich uvolňují látky jedovaté pro škůdce. Jedy jsou umístěny mělce v zemi. Při používání chemických přípravků byste měli být obzvláště opatrní – ochrana rukou a obličeje je nutností. Tyto typy přípravků by se měly používat pouze jako poslední možnost, protože jsou toxické nejen pro životní prostředí, ale i pro člověka.

Dobrým způsobem, jak bojovat s hraboši, je před výsadbou ošetřit cibulky květin vhodným přípravkem. Tím zabráníte tomu, aby je tito škůdci sežrali.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Hraboši na zahradě – jak bojovat se škůdci?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Hraboši na zahradě – jak bojovat se škůdci?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Hraboši na zahradě – jak bojovat se škůdci?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Hraboši na zahradě – jak bojovat se škůdci?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Hraboši na zahradě – jak bojovat se škůdci?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Hraboši na zahradě – jak bojovat se škůdci?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.