Produktové dotazy: 730 829 745

Jak se zbavit klíšťat na zahradě: Efektivní a bezpečné metody

Klíšťata (Ixodida) patří mezi pavoukovce a jsou parazity přenášejícími četná onemocnění, včetně nebezpečné meningitidy a lymské boreliózy. Z tohoto důvodu se vyplatí je z vaší zahrady vyřadit. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je sprej proti klíšťatům.

Nástřik je založen na ekologických nebo chemických prostředcích. Chemické přípravky ničí jak dospělý hmyz, jeho larvy, tak vajíčka, přírodní látky zase brání klíšťatům v pohybu a dýchání, což vede k jejich vyhynutí.

Seznam potřebných produktů:

  • rozprašovač (ruční, tlakový nebo batoh - podle velikosti místa, které chceme stříkat)
  • ochranné rukavice
  • příprava ve spreji

Alergici by také měli používat masky nebo obličejové štíty, aby omezili množství biocidních látek vdechovaných ve vzduchu.

Jak snížit počet klíšťat na zahradě?

Klíšťata mají ráda stinná a vlhká místa, takže omezení takových ploch na zahradě podporuje přirozenou likvidaci pavoukovců. I když jsou na váš pozemek přivezeni se zvířecími chlupy, rychle odejdou hledat příznivější životní podmínky.

Pokud máte na zahradě hromady listí nebo dřevo uložené přímo na zemi – postarejte se o to. Odstraňte listí a uspořádejte dřevo tak, aby bylo izolováno od země (např. na paletách).

Květiny, které odpuzují klíšťata, jsou: levandule (nesnášejí ji i komáři), šnek kočičí (obsahuje nepetalakton – sloučeninu škodlivou pro klíšťata a komáry), chryzantéma dalmatská (obsahuje sloučeniny toxické pro klíšťata), plamének (plamének, odvar z této révy je škodlivý pro klíšťata).

Postřik proti klíšťatům – co funguje na pavoukovce?

Insekticidy dostupné na trhu jsou převážně chemikálie. Pro nástřik jsou připraveny podle návodu na obalu. Obvykle by měl být přípravek zředěn vodou v rozprašovači ve vhodných poměrech. Připravený roztok se nastříká na místa výskytu klíšťat (nezapomeňte používat ochranné rukavice a brýle!).

Nejběžnější spreje proti klíšťatům jsou cypermethrin, permethrin, alfa-cypermethrin, tetramethrin, deltamethrin a etofenprox. Použití přípravků na bázi těchto látek umožňuje snížit počet těchto pavoukovců na zahradě. Působí nejen na dospělou formu hmyzu, ale i na larvy (nymfy) a vajíčka, čímž zabraňují vylíhnutí další generace.

Jak funguje ekologický sprej na klíšťata?

Kromě chemikálií jsou na trhu dostupné i ekologické přípravky, které dospělé jedince mechanicky znehybní a zničí. Jedná se o různé druhy přírodních sprejů na klíšťata na bázi silikonu nebo jiných organických látek.

Rydzowy olej, speciálně upravený pro postřik, je poměrně oblíbený. Díky tomu je možné jej rozpustit ve vodě a použít tak jako ekologický biocidní přípravek. Při postřiku vrstva přípravku pokryje klíšťata, znehybní je a zároveň uzavře spirakuly (dýchací otvory). Tímto způsobem dospělí umírají. Výhodou přírodních prostředků je, že pavoukovci se nestávají rezistentní vůči původci. Nevýhodou je, že postihují veškerý hmyz, tedy i ten, který nechceme neutralizovat.

V kterou denní dobu je nejlepší postřik na klíšťata?

Na zahradu nepřijdou jen škůdci a paraziti, ale také užitečný hmyz, jako jsou včely a čmeláci. Nejméně aktivní jsou brzy ráno a večer. Z tohoto důvodu by měl být postřik prováděn v tuto denní dobu, bez ohledu na to, zda používáte chemický nebo ekologický prostředek.

Vyplatí se také věnovat pozornost tomu, jaké rostliny stříkáte. Nemiřte rozprašovací tryskou na květiny, kde nejčastěji žije užitečný hmyz.

Jak často byste měli stříkat na zahradě proti klíšťatům?

Postřik proti klíšťatům je nutné opakovat. Ekologické a chemické látky působí ad hoc, nestačí tedy plochu napadenou těmito pavoukovci jednou za sezónu postříkat. Optimální frekvence je provádět toto ošetření jednou měsíčně, od konce března do konce srpna.

Je důležité stříkat proti klíšťatům v trávě na předem upravený trávník. Udržováním trávy v nízké výšce je vaše zahrada chráněna proti klíšťatům. Pro posílení a prodloužení účinku přípravku se doporučuje připravit pracovní kapalinu fixačními prostředky ve spreji. 

Jak stříkat na zahradě? Bez ohledu na volbu biocidní látky jí naplňte rozprašovač, poté si nasaďte ochranné brýle na ochranu zraku a postříkejte příslušné místo zamořené klíšťaty.

Chemikálie proti klíšťatům nadměrně nepoužívejte, zejména v blízkosti zeleninových záhonů, stromů a ovocných keřů. Navíc je ohroženo mnoho hmyzu, který je pro zahradu prospěšný, protože tyto přípravky mají smrtící účinek.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Postřik proti klíšťatům na zahradě – kdy to udělat a jaké přípravky použít?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Postřik proti klíšťatům na zahradě – kdy to udělat a jaké přípravky použít?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Postřik proti klíšťatům na zahradě – kdy to udělat a jaké přípravky použít?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Postřik proti klíšťatům na zahradě – kdy to udělat a jaké přípravky použít?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Postřik proti klíšťatům na zahradě – kdy to udělat a jaké přípravky použít?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Postřik proti klíšťatům na zahradě – kdy to udělat a jaké přípravky použít?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.