Produktové dotazy: 730 829 745

Jak se zbavit larv brouků v trávníku: Praktické tipy a rady

Grub je larva brouka, která se živí v zemi. Skvrny v trávníku způsobují velké škody. Vedou k vysychání a žloutnutí trávy a nakonec k její smrti. Zjistěte, odkud hlupáci pocházejí a jak s nimi bojovat.

Houby jsou bílé, mírně ohnuté, přibližně 3 centimetry dlouhé larvy brouků, které napadají nejčastěji písčitou půdu a půdu, na které byla dříve louka nebo pastvina pro zvířata. Hloubci trávníku se méně pravděpodobně živí v místech, kde nežijí krtci, kteří se živí larvami hmyzu.

Seznam potřebných produktů:

  • sekačka na trávu
  • hrábě
  • provzdušňovač
  • zahradní rukavice

Odkud pocházejí škůdci v trávníku?

Larvy brouků se živí v zemi a poškozují kořeny rostlin, včetně trávy. Skvrny v trávníku jsou špatným znamením, protože škůdci mohou trávník před domem časem úplně zničit. V domácích zahradách se nejčastěji setkáváme s larvami májovky, které produkují dospělé jedince. Tento hmyz dorůstá asi 3 cm na délku, má charakteristická tykadla a hnědá křídla. V červnu kladou samice chrousta vajíčka, ze kterých se po několika týdnech vylíhnou hřbety. Larvy žijící pod povrchem půdy se zpočátku živí organickou hmotou z rostlin, které se rozkládají, ale čím jsou větší a žravější, tím výše se živí a ohlodávají i kořeny rostlin. Hloubky škodí nejen trávníkům, ale i keřům a stromům.

Přítomnost krušpánů v trávníku se zpočátku projevuje suchými a žlutými skvrnami na různých místech trávníku. Postupem času začnou stébla trávy odumírat a trávník ztrácí na atraktivitě. Charakteristické skvrny se obvykle objevují v létě a začátkem podzimu. Abyste měli jistotu, že váš trávník napadnou škůdci, můžete lehce odtrhnout trs zaschlé trávy a zkontrolovat, zda nevidíte bílé zakřivené larvy. Houby se mohou živit v zemi až 3 roky, dokud se nezakuklí v dospělé brouky. Do té doby dokážou trávník zcela zničit, proto se vyplatí s nimi začít bojovat co nejdříve.

Největší škody způsobují hluchavci na jaře ve třetím roce vývoje. Jejich krmení způsobuje vadnutí a odumírání rostlin a také pomalejší vzcházení trávy. V důsledku toho tráva žloutne a řídne.

Jak se zbavit trávy z trávníku?

Boj s larvami brouků není snadný, může to trvat hodně času a bude vyžadovat systematickou akci. Stojí za to začít bojovat s hlupáky v trávníku, jakmile si všimnete jejich přítomnosti, protože čím déle se živí pod zemí, tím více bude trávník poškozen.

Než sáhneme po biologickém nebo chemickém přípravku na hluchavce, věnujme pozornost péči o trávník. Larvy brouků se nejčastěji objevují na trávnících, které jsou nevhodně nebo nepravidelně udržované. Proto se vyplatí trávu systematicky sekat sekačkou a neopouštět ji, protože tlející rostliny jsou dobrou živnou půdou pro škůdce. Posekané nože je nejlepší shrabat hráběmi a odstranit je. Provzdušňování a vertikutace budou užitečnými udržovacími ošetřeními, které pomohou při odstraňování nečistot z trávníku. Zahrnují propichování a řezání trávníku. Díky nim budou larvy hmyzu vymrštěny na povrch půdy. Můžete je nechat tak a počkat, až uschnou na slunci nebo je sežerou ptáčci. Sandálové provzdušňovače (speciální špičaté návleky na boty) jsou velmi užitečné. Jejich použití je k provzdušnění trávníku. V tomto případě se používají k boji proti škůdci. Trávník s provzdušňovači byste měli projet 3-5x. Díky tomuto ošetření se zničí polovina krustů v trávníku.

Chceme-li použít přípravek, který potírá svilušky, vyplatí se nejprve zvolit biologický prostředek. Přirozeným způsobem boje s larvami brouků je použití extraktu z tansy, který lze zakoupit ve fermentované formě v zahradnických obchodech. Jiné typy přípravků často obsahují bakterie, které mění prostředí substrátu, a tím je nepříznivé pro vývoj larev. Celý trávník by měl být zaléván biologickými prostředky – obvykle ředěnými vodou.1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Larvy v trávníku - kontrola

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Larvy v trávníku - kontrola

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Larvy v trávníku - kontrola

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Larvy v trávníku - kontrola

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Larvy v trávníku - kontrola

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Larvy v trávníku - kontrola

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.