Produktové dotazy: 730 829 745

Jak se zbavit mechu z trávníku? Osvědčené metody

Mech na trávníku absorbuje většinu vody a živin, a proto trávu oslabuje. K rozvoji mechu nejčastěji dochází, když trávník roste ve stínu nebo na kompaktní a těžké půdě. Přečtěte si, jak se zbavit trávníku mechu a zabránit jeho růstu.

Odstraněním mechu z vašeho trávníku umožníte trávě lepší přístup ke světlu. Kořeny, nezatížené plevelem, budou moci volně přijímat vodu a živiny z půdy. Odstraňování mechu však není všechno. Pro udržení trávníku v dobrém stavu je vhodné pamatovat na správnou péči, zejména preventivní opatření, která do budoucna omezí rozvoj plevelů.

Seznam potřebných produktů:

Jak se zbavit mechu na trávníku?

Proti mechu na vašem trávníku lze bojovat dvěma základními způsoby. Každý z nich vyžaduje trpělivost, jelikož boj s tímto plevelem může být dlouhý.

  • Mechanické odstranění mechu – vytažení mechu z trávníku je nejjednodušší způsob, když jej chcete odstranit. Může to však být časově náročná a dlouhá práce. Mech by se měl shrabat hráběmi nebo vertikutátorem. Vertikutovat a shrabat je nejlepší na jaře.
  • Chemické odstraňování mechu – zahrnuje postřik trávníku chemickými prostředky proti mechu. Jedná se o velmi účinnou metodu, ale nezapomínejte ji systematicky opakovat. Při postřiku trávy budete potřebovat rozprašovač , masku a ochranné rukavice , které ochrání váš obličej a ruce před působením silných chemikálií. Před postřikem trávu velmi krátce posekejte. To umožní, aby se chemikálie bez problémů dostala k mechu. Dávku přípravku používejte v souladu s doporučeními výrobce. Pamatujte, že nejlepší je stříkat mech na jaře za bezvětrných a jasných dnů bez deště.

Jakmile se vám podaří zbavit trávník mechu, nezapomeňte na preventivní opatření, která sníží riziko výskytu plevele.

Jak zabránit růstu mechu na trávě?

Jakmile se vám podaří zbavit váš trávník mechu, nezapomeňte o trávník správně pečovat, abyste zabránili růstu plevele. Co byste si měli zapamatovat?

  • Pravidelné sekání trávníku – sekání trávy příliš zřídka nebo příliš krátce má negativní dopad na jeho stav, což následně vede k tvorbě mechu na trávníku. Po každém sečení nezapomeňte sbírat posekané nože a nečistoty z trávníku.
  • Provzdušňování a pískování trávníku – pokud jste si všimli, že voda do trávníku obtížně proniká, důvodem může být nedostatečné odvodnění půdy. Tato situace často nastává na kompaktní a hlinité půdě, která zase vytváří ideální podmínky pro růst mechu. Abyste tomu zabránili, proveďte provzdušňování a pískování, které uvolní podklad. Tráva začne snadno přijímat vodu a živiny.
  • Hnojení hnojivem s prostředky proti mechu - správně vyživený trávník vypadá atraktivně a zároveň je zdravý a bez plevele. Mech většinou napadá oslabenou trávu, proto nezapomínejte na pravidelné hnojení. Než však začnete přihnojovat půdu komerčně dostupnými hnojivy, zkontrolujte jejich složení a reakci. Použití nesprávného produktu může způsobit mnoho škod. Kromě tradičních trávníkových hnojiv jsou na trhu k dispozici také směsi obohacené o prostředky proti mechu.
  • Vápnění trávníku – pokud tráva roste v substrátu s příliš nízkým pH (pod 6), dostává se k ní příliš málo živin, což znamená, že neroste tak, jak by měla. Kyselé půdy však poskytují příznivé podmínky pro rozvoj mechu. Dobrým řešením tohoto problému bude vápnění trávníku, protože to odkyselí půdu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak se zbavit mechu z trávníku? Osvědčené metody

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak se zbavit mechu z trávníku? Osvědčené metody

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak se zbavit mechu z trávníku? Osvědčené metody

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak se zbavit mechu z trávníku? Osvědčené metody

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak se zbavit mechu z trávníku? Osvědčené metody

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak se zbavit mechu z trávníku? Osvědčené metody

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.