Produktové dotazy: 730 829 745

Jak si svépomocí vyrobit terasu: Kompletní průvodce montáží dřevěných a kompozitních prken

Ačkoli se může zdát, že vyrobit terasu svépomocí je obtížný úkol, ve skutečnosti to není tak složité, jak to vypadá. Zejména proto, že začínající kutilové mohou použít hotové systémy pro instalaci kompozitních nebo dřevěných terasových prken.

Dnešní technologie a dostupnost doplňkových produktů a vysoce kvalitních nástrojů znamenají, že dříve časově náročné a obtížné úkoly se nyní redukují na sestavování odpovídajících prvků do celku. Přestože instalace terasových prken vyžaduje určité dovednosti a znalosti, je jistě možné ji provést svépomocí.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • kotoučová pila
  • Aku vrtačka
      
  • rozšiřovací kolíky
  • vruty nebo bity do dřeva 
  • dřevěné nebo kompozitní desky
  • trámy
  • plastové podpěry

Dřevěná terasová prkna - montáž trámů a konzol

V současné době se montáž terasových prken na balkon, terasu nebo půdu provádí nejčastěji pomocí trámů (nejčastěji dřevěných nebo kompozitních) a systému podpěr z plastu. Podpěry by měly být umístěny na rovném povrchu (můžete přímo na zemi, ale půda musí být dobře zhutněna) ve vzdálenosti ne větší než 40–50 cm. I když se tyto vzdálenosti mohou zdát malé, vyplatí se je udržovat, abyste předešli přetížení a umožnili dřevu správně pracovat.


Výhodou držáků je, že umožňují získat dokonale rovný povrch terasy nebo balkonu a také správné větrání a odvod vody. Navíc umožňují vést pod prkny potřebné elektrické kabely, např. pro napájení osvětlení terasy.

Montáž dřevěných terasových prken na trámy

Po instalaci trámového systému můžete přistoupit k připevňování terasových prken. Než však uděláme tento poslední krok, v případě terasy postavené na zemi zajistěme dostatečnou drenáž, aby mohla voda odtékat. Na pevném povrchu (betonu) musí být zachován odpovídající sklon. Správný sklon zaručuje gravitační odvod vody z povrchu betonu. V této fázi se také vyplatí vést elektrické kabely, nejlépe v trubkách, aby byly chráněny před poškozením.

Poslední fází práce na vytvoření dřevěné terasy nebo balkonu je připevnění terasových prken na trámy. Nezapomeňte je nařezat na vhodnou velikost, nejlépe pomocí kotoučové pily.


Desky lze připevnit pomocí vrtačky a šroubováku a vrutů do dřeva nebo speciálních spojovacích prostředků, pokud se rozhodneme pro tzv. skrytý instalační systém pro terasová prkna. Posledně jmenované řešení je estetičtější a snižuje pravděpodobnost poškození dřeva kolem spojů, ale obvykle vyžaduje použití specializovaného nástroje pro výrobu spojovacích prvků.

Systém montáže kompozitních terasových prken

Kompozit je směs dřevité moučky, PVC a dalších doplňkových složek. Jak přesné složení kompozitních desek, tak poměr obsahu dřeva k PVC jsou tajemstvím výrobce, ale je všeobecně známo, že dřevo tvoří obvykle 30 až 50 % kompozitní směsi. Desky z tohoto materiálu vypadají a působí na dotek jako skutečné dřevo, ale jsou odolnější, odolnější vůči vlhkosti, zachovávají si barvu a nedeformují se.

Výrobci kompozitů nabízejí hotové systémy obvykle sestávající z:

  • kompozitní nosníky
  • kompozitní desky
  • mřížky
  • ocelové spojky umožňující neviditelnou montáž terasových prken
  • lišty usnadňující instalaci

Výhodou kompozitních desek je jejich dokonalý tvar, žádné suky a barevná jednotnost.

Montáž kompozitních terasových prken

Instalace kompozitní paluby je podobná jako u dřevěné paluby. Pokud je podklad betonový, není nutné instalovat nosnou konstrukci. Nosníky k němu lze připevnit přímo pomocí rozpěrných šroubů pomocí vrtačky/šroubováku.

Dalším krokem je šroubování tzv startovací lišta, na kterou se připevňuje první kompozitní deska a následně další, dokud není plánovaná plocha terasy zcela pokryta. Po položení desek na otevřené okraje nainstalujte kryty.

 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Montáž terasových prken svépomocí – co se vyplatí vědět?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Montáž terasových prken svépomocí – co se vyplatí vědět?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Montáž terasových prken svépomocí – co se vyplatí vědět?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Montáž terasových prken svépomocí – co se vyplatí vědět?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Montáž terasových prken svépomocí – co se vyplatí vědět?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Montáž terasových prken svépomocí – co se vyplatí vědět?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.