Produktové dotazy: 730 829 745

Jak si vyrobit a nainstalovat moskytiéru: Praktický návod

Za letních večerů nic nedráždí tolik jako nezvaní hosté – hmyz. Jejich přítomnost je spojena s kousáním, vytrvalým bzučením a zaměřením se pouze na jejich odehnání. Naštěstí se můžete vybavit moskytiérou.

Moskytiéry instalované na balkonových dveřích a oknech účinně udrží hmyz mimo byt. Díky tomu můžeme v klidu odpočívat nebo plnit své povinnosti. Jak si vyrobit a nainstalovat moskytiéru sami?

Seznam potřebných produktů:

  • pružinové svorky
  • úhly
  • šrouby
  • Aku vrtačka
  • sešívačka
  • stavební náměstí
  • přímočará pila
  • metr
  • univerzální zavírací nůž

Instalace moskytiéry – způsob upevnění závisí na zvoleném typu krytu

V obchodech najdete mnoho modelů, které se vyznačují obtížnějším nebo jednodušším způsobem montáže jak na balkonové dveře, tak na typická okna. Nejoblíbenějším řešením je moskytiéra magnetická nebo suchý zip. Instalace magnetické verze je velmi snadná. Sada obsahuje síťovinu a samolepící panely, které připevníme na rám okna nebo dveří po jejich obvodu. Poté síťku implantujeme do připraveného rámu. Model na suchý zip se montuje podobným způsobem. Instalace rolovací moskytiéry je o něco složitější a vyžaduje použití šroubováku. K oknu by měl být šrouby připevněn speciální rám, který je nad oknem zakončen kazetou. Právě zde se moskytiéra nachází, a proto jde o o něco dražší a invazivní, ale zároveň velmi estetické řešení. Existují také akordeonové moskytiéry, které jsou rovněž založeny na rámu. Síťovina se díky ní může srolovat jako harmonika. Nejobtížnější se zdá být instalace moskytiéry na střešní okno. Svým neobvyklým umístěním připomíná roletu s vodítky, které neumožňují síť volně viset ze stropu a překážet tak pohybu po místnosti.
  

Moskytiéry s dalšími vlastnostmi

Typicky lze moskytiéry popsat jako plastové sítě, které mají mnoho jemných ok. Díky tomu zajišťují dostatečnou cirkulaci vzduchu a účinně zastavují hmyz. Na trhu jsou i protipylové moskytiéry, které jsou obohaceny o vylepšenou strukturu zadržující pyl a prach. Jsou ideální pro děti a alergiky. Majitelé domácích mazlíčků by zase měli investovat do moskytiéry se zpevněným povrchem, který není náchylný k poškrábání. Poslední typ, tedy protismog, je výbornou variantou pro obyvatele velkých měst. Nanovlákenná membrána dokonale filtruje znečišťující látky ve vzduchu, jako jsou: výfukové plyny, tovární emise a pyl. Navíc inhibuje růst bakterií a plísní.

Rámová moskytiéra – jak si ji vyrobit sami?

K výrobě rámové moskytiéry budete potřebovat osm tenkých dřevěných lamel ve tvaru L. Je potřeba je nařezat přímočarou pilou tak, aby odpovídaly rozměrům okna, tedy jeho šířce a délce. Měření provádíme předem pomocí krejčovského metru. Uspořádáme je do rámu, pečlivě kontrolujeme, zda prvky drží úhel 90 stupňů (k tomu nám pomůže konstrukční čtverec). Poté lamely spojíme dohromady pomocí úhelníků. Šroubovákem zašroubujeme šrouby a je to, první etapa práce je u konce.
Dalším krokem je umístění pletiva do rámu. Obvykle sada obsahuje suchý zip a lepicí pásku. Opatrně natáhneme moskytiéru na jedné straně a přitlačíme ji k suchým zipům - to děláme na každé straně. Poté přebytečné pletivo odřízneme pomocným nožem. Volba lamel ve tvaru "L" nebyla náhodná. Zbývající lamely připojte k našemu rámu tak, aby jejich okraje do sebe zapadly a vytvořily čtverec nebo obdélník - díky tomu nebudou vidět upevňovací prvky moskytiéry. Jemně vyšroubujeme šrouby, abychom je spojili s druhým pruhem. Hotovou druhou stranu moskytiéry zpevníme úhlovými držáky, jako tomu bylo u první strany. Jednu stranu zmáčkneme pružinovými svorkami a pomocí sešívačky sešijeme obě strany rámu k sobě. Děláme to se všemi stranami. Můžeme také celé obrousit, aby rám získal perfektní povrch. Nakonec zbývá jen připevnit zaklapávací panty k naší konstrukci a oknu.

 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Moskytiéra na balkonové dveře a okna - nejlepší způsob, jak udržet hmyz pryč

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Moskytiéra na balkonové dveře a okna - nejlepší způsob, jak udržet hmyz pryč

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Moskytiéra na balkonové dveře a okna - nejlepší způsob, jak udržet hmyz pryč

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Moskytiéra na balkonové dveře a okna - nejlepší způsob, jak udržet hmyz pryč

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Moskytiéra na balkonové dveře a okna - nejlepší způsob, jak udržet hmyz pryč

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Moskytiéra na balkonové dveře a okna - nejlepší způsob, jak udržet hmyz pryč

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.