Produktové dotazy: 730 829 745

Jak si vyrobit jednoduchý detektor kovů doma: Krok za krokem

Hledání pokladů – ztracených šperků, mincí nebo jiných kovových předmětů – může být skvělá zábava na mnoho hodin. Nemusíte kupovat drahé detektory kovů dostupné ve specializovaných prodejnách. Vše, co musíte udělat, je použít pár věcí, které pravděpodobně máte doma. Výroba detektoru kovů svépomocí je jednoduchá a zabere vám maximálně půl hodiny.

Pomocí detektorů kovů můžete někdy najít výjimečně cenné a zajímavé předměty. Není proto divu, že tento typ zařízení vzbuzuje mezi průzkumníky velký zájem a touhu po hledání pokladů. Zjistěte, z čeho se detektor skládá a jak si vyrobit jednoduchý detektor kovů z věcí dostupných doma. 

Seznam potřebných produktů:

  • plastový obal na CD
  • AM nebo AM/FM rádio s pouzdrem menším než je balení disku
  • lepidlo a tavná lepicí pistole
  • kalkulačka

Detektor kovů – co byste měli vědět?

Detektory kovů jsou zařízení, která fungují na principu elektromagnetické indukce. Detektory se používají k detekci kovových prvků, které jsou pod zemí nebo pod vodou, a také v různých předmětech. Když je takový předmět blízko sondy, vlny se naruší a zařízení objekt změří a signalizuje operátorovi. O nálezu kovového předmětu je hledač informován hlasitým zvukem vycházejícím z detektoru nebo vibrací jehly v jeho indikátoru.

Profesionální detektory kovů využívají profesionálové při archeologických výzkumech, hledání nevybuchlé munice, elektrických kabelů ve zdech a podzemních instalacích. Specializované zařízení se skládá z ovládacího panelu s rezonančním obvodem, k němu připojené cívky sondy, standardního rezonančního obvodu a systému, který porovnává signály a určuje výsledky vyhledávání.

Detektory kovů využívají i amatéři, kteří jako koníček hledají cenné předměty ztracené na pláži nebo v lese. 

Jednoduchý detektor kovů si můžete vyrobit sami. Bude mít omezený dosah, ale občas, když ztratíte klíče na pláži, může být docela užitečný. Pokud chcete poklady ztracené v zemi hledat častěji, vybavte se kromě detektoru kovů také malým rýčem nebo lopatkou , které vám usnadní vyhrabávání předmětů.

Jak postavit detektor kovů?

Začněte vyrábět detektor kovů vyjmutím vnitřní části z obalu CD. Dostanete pak dvě křídla průhledného krytu a vnitřní stojánek, ke kterému se CD připevní. Budete potřebovat pouze samotnou uzamykatelnou schránku.

Naneste malé množství horkého lepidla na spodní část rádia. Udělejte totéž na levé vnitřní části obalu CD. Poté připojte rádio ke krabici.

Připevněte kalkulátor k pravé vnitřní straně obalu CD také pomocí horkého lepidla jako v předchozím kroku.

Poté zapněte rádio a nastavte hlasitost na maximum. Nalaďte nejvyšší frekvenci na vlnách AM. Pokud posloucháte stanici na nejvyšší frekvenci, nastavte před ní pásmo tak, aby bylo slyšet pouze šum.

V dalším kroku zapněte kalkulačku a pomalu zavřete chlopně obalu CD - kalkulačka a rádio by se měly přiblížit k sobě. Když uslyšíte charakteristický bzučivý zvuk, znamená to, že rádio přijalo signál vysílaný elektronikou kalkulačky. Nyní víte, jaký zvuk můžete očekávat, když detektor kovů detekuje kovový předmět.

Pomalu otevřete pouzdro na CD, dokud nebude zvuk téměř slyšitelný. Neměňte nastavení takto provedeného detektoru. Když konstrukci přidržíte blízko kovového předmětu, její signál by měl být zkreslený a uslyšíte hučení.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak si sami postavit jednoduchý detektor kovů?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak si sami postavit jednoduchý detektor kovů?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak si sami postavit jednoduchý detektor kovů?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak si sami postavit jednoduchý detektor kovů?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak si sami postavit jednoduchý detektor kovů?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak si sami postavit jednoduchý detektor kovů?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.