Produktové dotazy: 730 829 745

Jak si vyrobit konferenční stolek z plátku dřeva: Krok za krokem

Konferenční stolek z krájeného dřeva je jedním z nejnovějších hitů. Ceny tohoto typu nábytku v obchodech mohou být poměrně vysoké, naštěstí si stůl z plátku dřeva můžeme zkusit vyrobit sami. Podívejte se, jak snadné je to udělat.

Stůl z plátku stromu může být praktickou a elegantní ozdobou našich bytů nebo teras. K jeho výrobě budeme potřebovat mimo jiné velký plátek dřeva, vrtačku/šroubovák nebo pásovou brusku. Takový kus nábytku většinou slouží jako konferenční stolek, ale můžete na něj umístit i lampu, květináč nebo knihu.

Co potřebujete k výrobě konferenčního stolku z plátku dřeva?

Chcete-li vyrobit stůl z plátku dřeva, potřebujete následující nástroje:

  • Aku vrtačka
  • pásová bruska
  • benzínová řetězová pila
  • šrouby
  • bitová sada
  • ocelové nohy (můžete je koupit hotové v supermarketu)
  • olej na dřevo nebo lak
  • kartáč

Jaký plátek dřeva si vybrat?

Výběr správné omítky na stůl závisí na tom, jakou představu o tomto typu nábytku máme. Bez ohledu na koncepci by měl pocházet z tvrdší dřeviny, jako je olše, dub, buk nebo bříza, protože to mu zajistí větší odolnost. Jeho průměr a tloušťka závisí pouze na naší představě. Abychom získali pohodlný malý stůl, měli bychom zvolit kmen o průměru alespoň 40 cm a tloušťce alespoň 6-8 cm. Pokud chceme, aby náš nábytek měl i vrstvu kůry, musíme si dát pozor, zda strom neobsahuje nějaké škůdce, kteří by mohli kůru oslabit.

Příprava plátku dřeva

Výroba konferenčního stolku z plátku dřeva začíná přípravou samotného plátku. Nejrychlejším řešením je nákup hotového materiálu, ale můžeme jej získat i sami, např. při kácení stromů na našem pozemku nebo na místní pile. Pamatujte prosím, že plátek dřeva by měl řezat osoba s odpovídající kvalifikací. Pokud je získaný plátek čerstvý, měl by se předem vysušit kořením dřeva (tato doba může trvat až několik měsíců). Když náš kus dosáhne vlhkosti několika procent, budeme moci začít s další prací.

Dalším krokem je broušení a čištění náplasti. K vyrovnání povrchu bychom měli použít pásovou brusku. Pro brusku jsou určeny nekonečné pásy 533 mm. Pokud má dřevo velké nerovnosti, pak musíme použít papír o zrnitosti 40 k zarovnání a nakonec papír o zrnitosti 120 k přípravě povrchu pro nátěr.

Pokud má omítka praskliny, zvláště velké, podle individuálních preferencí je můžeme ponechat nebo vyplnit speciálním tmelem na dřevo. Když směs zaschne, měla by být znovu broušena. Po dokončení přípravných prací můžete začít s montáží nohou.

Sestavení nohou

Výroba nohou není snadný úkol, takže stojí za to použít hotová řešení. Na trhu je k dispozici široká škála různých nohou ve tvaru tyčí, kulatých nebo hranatých sloupků, v černé, šedé, chromové a mnoha dalších odstínech. Výběr závisí pouze na individuálních preferencích. Instalace tohoto typu nožiček se nejčastěji provádí přišroubováním šroubů ke spodní části záplaty. Dřevěný konferenční stolek může stát na třech nebo čtyřech nohách. Před instalací se vyplatí pečlivě naplánovat místo pro jejich umístění, aby si nábytek zachoval své estetické hodnoty.

Malování

Lakování nebo impregnace stolu vyrobeného z plátku dřeva je konečnou fází jeho vytvoření. Před provedením této činnosti je samozřejmě nutné nábytek důkladně vyčistit a zbavit prachu. Pokud si chceme doma umístit stůl z kmene stromu, doporučuje se použít přírodní oleje, například lněný olej. Pokud chceme, aby náš konferenční stolek stál venku, vyplatí se jej natřít lakem nebo terasovým olejem.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Konferenční stolek – jak na to krok za krokem?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Konferenční stolek – jak na to krok za krokem?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Konferenční stolek – jak na to krok za krokem?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Konferenční stolek – jak na to krok za krokem?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Konferenční stolek – jak na to krok za krokem?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Konferenční stolek – jak na to krok za krokem?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.