Produktové dotazy: 730 829 745

Jak si vyrobit paspartu: Jednoduchý návod na stylovou dekoraci

Jak si vyrobit paspartu sami, aby stála za to? Jak se ukazuje, je to lepší řešení než kupovat hotovou – ručně vyrobenou dekoraci lze přizpůsobit vašim individuálním potřebám a preferencím. Z tohoto důvodu se stále více lidí rozhoduje vytvořit si paspartu sami. Jak vyrobit tento dekorativní prvek?

Pasparta je funkční dekorace, která umožňuje chránit fotografie nebo obrazy a dodatečně je vystavit. Můžete si je snadno vyrobit sami pomocí několika jednoduchých nástrojů.

Seznam potřebných produktů:

  • lisované skupiny paspartového papíru nebo lepenky ve vhodné barvě
  • kulisy
  • dlouhá čára
  • nůž
  • tužka
  • jemnozrnný brusný papír

Co je to pasparta?

Pasparta je oblíbeným typem dekorace, kterou můžete s úspěchem umístit na zeď. Název této techniky dekorace interiéru pochází z francouzštiny. Pasparta, jednoduše řečeno, je kartonový rám, do kterého můžete umístit svou oblíbenou fotografii nebo obraz. Nejen, že je to způsob, jak dát starým fotografiím a uměleckým dílům druhý život, ale také vám umožní změnit výzdobu vašeho bytu – kvalitně vyrobená pasparta přitáhne pozornost a dodá eleganci každému interiéru. Jde o mimořádně vkusnou dekoraci, kterou lze použít jako nástěnnou dekoraci jak v ložnici, tak v obývacím pokoji. Bude dobře fungovat v klasických, tradičních i moderních interiérech. 

Pokud je ve správné barvě, stane se dokonalým pozadím, které pomůže zvýraznit krásnou malbu, fotografii nebo akvarel. Kartonová pasparta navíc umožňuje chránit okraje uměleckého díla nebo fotografie. To je důležité zejména v případě ilustrací nebo fotografií vytvořených na tenkém papíře nebo jiném materiálu, který vyžaduje ochranu. Paspartový rám může díky své funkčnosti pomoci skrýt mírně roztřepené nebo opotřebované okraje díla, abyste se z něj mohli těšit po mnoho let.

Hotové pasparty seženete v obchodech s uměním. Nejlepší dekorací do vašeho bytu však bude taková, která si vyrobíte sami a na míru vašim individuálním požadavkům. Jak si vyrobit paspartu v pohodlí domova, bez výraznějších uměleckých dovedností?

Jak udělat paspartu?

Mnoho lidí inspirovaných touto bordurovou technikou si klade otázku, jak udělat paspartu. Jak se ukazuje, není to tak složité, jak se může zdát. Prvním krokem je samozřejmě shromáždit rozměry. Pomocí pravítka byste měli zkontrolovat délku a šířku obrazu nebo fotografie a také rám nebo rám, do kterého jej hodláte umístit. Jak to udělat efektivně a mít jistotu, že jste rozměry nasbírali přesně? Nejprve pomalu a opatrně za použití vhodných nástrojů. Než začnete stříhat, je také potřeba zkontrolovat, jak k sobě obraz, pasparta a rám budou pasovat. 

Připravený vnější rám by měl být o něco širší než ten kolem obrazu nebo fotografie, která bude uvnitř pasparty. Předejdete tak pomačkání a obrázek nevypadne. Jakmile budete mít jistotu, že je vše správně vyměřeno, můžete začít kreslit tužkou na paspartový karton. Stojí za to připomenout, že by to měl být speciálně navržený karton, tedy lisovaný papír, který vám umožní snadno vyříznout příslušný rám. Po nakreslení všech potřebných čar můžete začít řezat nožem. To by mělo být provedeno rozhodnými pohyby, aby se papír nerozdělil. 

Nakonec je potřeba okraje opatrně obrousit brusným papírem. Tím získáte rovnoměrnou paspartu. Jak odstranit zbytky papíru v rozích? K tomu pomůže i lehké broušení listem brusného papíru.

Co je potřeba k výrobě pasparty?

Při výrobě pasparty se velmi hodí nastavený čtverec a pravítko. Díky nim budete mít jistotu, že linie jsou rovnoměrné. Jak vyrobit správný rám bez nevzhledných nerovností? Je třeba pamatovat na výše zmíněný jemnozrnný brusný papír, který to celé pomůže uhladit. Nezapomeňte si připravit nůž (ne nůžky!), protože zajistí větší přesnost pohybů. Kromě toho byste si měli zakoupit vhodný paspartový papír. Jak vytvořit barevný okraj? Jen je potřeba najít materiál se správným odstínem. Specifický, lisovaný, silný papír v různých barvách lze získat v uměleckém obchodě nebo (jako poslední možnost) můžete použít barevný karton. Důležitá je také vhodná tenká tužka a tvrdý povrch pro přípravu pasparty.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak udělat paspartu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak udělat paspartu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak udělat paspartu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak udělat paspartu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak udělat paspartu?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak udělat paspartu?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.