Produktové dotazy: 730 829 745

Jak si vyrobit vlastní kompas doma: Krok za krokem

Každý dobře ví, jak kompas funguje, a jeho konstrukce není nijak zvlášť složitá. Vyplatí se to vědět, protože když jste v terénu, může dojít k nepředvídatelné nouzové situaci. Využití tohoto zařízení pak bude nutné k nalezení cesty.

Vyrobit si kompas sami doma může být opravdu zajímavý zážitek, zejména pro děti. Na rozdíl od zdání to není těžké. Navíc můžete použít předměty, které má většina lidí ve své dílně nebo skladu.

Seznam potřebných produktů:

  • dřevěný blok
  • dláta
  • tavná pistole
  • hřebíky
  • magnet
  • přímočará pila
  • lepenka
  • markery
  • kus průhledného plastu
  • ostrý nůž
  • brusný papír

Jak si vyrobit kompas do školy nebo pro vlastní potřebu? Příprava dřeva na obal

Jak si vyrobit kompas doma? Nejprve se musíte vypořádat se zpracováním dřeva. Vyřízněte tvar pouzdra kompasu z dřevěného bloku. K tomuto úkolu budete potřebovat skládačku. Je důležité, aby výška výsledné "krabičky" byla alespoň o 1 centimetr větší než výška nehtu. Poté nakreslete na horní část bloku kruh, na každé straně nechte cca 1-1,5 cm volného místa. Nyní pomocí dláta vydlabejte kruh, který jste dříve nakreslili, a nezapomeňte, že se tam musí vejít stojící hřebík. Takto získané pouzdro je nutné důkladně obrousit brusným papírem, aby se odstranily případné třísky a předešlo se poranění kůže při používání kružítka. Blok lze navíc nalakovat v libovolné barvě dle vašeho výběru.

Kompas – jak si sami vyrobit číselník a magnetický mechanismus?

Jak postavit kompas a jeho mechanismus? Musíte si připravit tři hřebíky a malý kulatý magnet, který svým tvarem připomíná baterii používanou v hodinkách. Nejprve však budete potřebovat štít s označením světových stran napsaným fixem, vyříznutý z tuhé lepenky. Jeho průměr se musí rovnat průměru kruhu vyhloubeného ve dřevě. Poté jej musíte připevnit k pouzdru lepidlem z pistole. Musí být umístěn v takové výšce, aby hřebík zaražený do jeho středu nedosahoval dříkem až na dno, ale volně visel.

Jakmile je ciferník připevněn, je čas pracovat na mechanismu. K tomu znovu použijte lepicí pistoli a pomocí malého množství pojiva připevněte na ploché strany magnetu na každé straně jeden hřebík. Hlavičky by měly směřovat k magnetu a dohromady musí tvořit dlouhou jehlu. Poslední hřebík je základ, proto je třeba ho přilepit ke kulaté části magnetu, kolmo k ostatním. Vytvořený mechanismus by měl být umístěn do číselníku zatlučením "základního" hřebíku do jeho středu.

V tomto okamžiku by měl kompas fungovat. Poté, co se ujistíte, že v blízkosti nejsou žádné kovové předměty, které by mohly narušovat činnost zařízení, uveďte magnetickou jehlu do pohybu jejím otáčením. Takto získaný výsledek je samozřejmě nutné porovnat s jiným kompasem (např. staženým jako aplikace do telefonu), aby se zjistilo, která strana jehly (který z hřebíků) ukazuje na sever. Ten správný by měl být označen červenou značkou, aby nedošlo k záměně během používání.

Jak postavit kompas? Zhotovení krytu mechanismu a dokončení

Pokud je kompas hotový a správně funguje, zbývá ho už jen dodělat, tedy nasadit kryt vyříznutý ostrým nožem z kousku průhledného plastu. Může to být například materiál z krabice od potravin nebo kosmetiky. Průměr se musí rovnat průměru kotouče a otvoru ve dřevě. Takto vytvořené víko bude perfektně držet při přilepení lepidlem z pistole.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vyrobit kompas z magnetu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vyrobit kompas z magnetu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vyrobit kompas z magnetu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vyrobit kompas z magnetu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak vyrobit kompas z magnetu?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak vyrobit kompas z magnetu?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.