Produktové dotazy: 730 829 745

Jak snadno nainstalovat umyvadlovou baterii: Krok za krokem

Některé instalační práce související s přívodem teplé a studené vody lze provést svépomocí, a to i bez rozsáhlých zkušeností s podobnými úkoly. Jednou z relativně snadných činností, které nevyžadují použití složitého nářadí, je instalace umyvadlové baterie.

Instalace stojací i nástěnné baterie by neměla způsobit žádné problémy. Instalace podomítkové umyvadlové baterie bude o něco obtížnější, zvláště pokud je koupelna již využívána. Instalace nové baterie pak obnáší poměrně výrazný zásah do stěny místnosti.

 Seznam potřebných produktů:

  • klíče
  • trubkový klíč (nutný k našroubování jednootvorové baterie)
  • kleště
  • šroubovák
  • vodováha
  • umyvadlová baterie
  • hadice (pokud nejsou součástí baterie nebo jsou příliš krátké)
  • těsnící pasta na závity
  • koudel nebo těsnicí páskou

Montáž umyvadlové baterie – jakou baterii zvolit?

Pokud rekonstruujeme koupelnu od základů v novostavbě domu či bytu, můžeme si vybrat v podstatě jakoukoli baterii. V developerských bytech se většinou používá vývod vody pro stojánkovou umyvadlovou baterii, ale pokud nejsou stěny hotové a obložené např. obklady, můžete nainstalovat i nástěnnou baterii nebo podomítkovou sadu.

V koupelně, která se již používá a nechceme provádět zásadní rekonstrukci, je lepší přizpůsobit novou baterii stávající vodovodní instalaci. Pokud jsme doposud využívali možnost stojící - zvolte tento typ baterie, a pokud jste používali nástěnnou - vyměňte stávající za novou, rovněž nástěnnou.

Připojení umyvadlové baterie ke stávající vodovodní instalaci

Při přípravě instalace vody pro umyvadla se stojatou baterií, která je v současné době nejpoužívanější, nechávají profesionálové trubky s uzavíracími ventily většinou ve výšce cca 40-50 cm od úrovně podlahy. Při montáži umyvadla je vhodné dbát na to, aby byly ventily umístěny ve stejné vzdálenosti od podélné osy umyvadla, zejména pokud se jedná o závěsný model, bez skříňky nebo maskovacích prvků a ventily a hadice jsou viditelné pod umyvadlo.

Nástěnná baterie se připojuje přímo k připojovacím svorkám. Do konců se pomocí vidlicového klíče našroubují excentrické konektory , které umožňují snadnou instalaci baterie. Před zašroubováním by měly být konektory utěsněny těsnicí pastou a koudelí nebo speciální páskou. Po správném umístění konektorů a kontrole hladiny vodováhou se na konektory nasadí maskovací rozety a následně se našroubuje kohoutek.

Montáž stojánkové jednootvorové umyvadlové baterie

Instalace stojánkové umyvadlové baterie by měla být provedena v několika krocích:

  1. Protáhněte hadice montážním otvorem (nebo otvory) v umyvadle. Zkontrolujte délku hadic - nemohou být těsné, musí být mírně volné.
  2. Hadičky našroubujte do těla baterie – nejlépe ručně, abyste je nepoškodili. V tomto případě někteří odborníci doporučují jej utáhnout vidlicovým klíčem, abyste získali požadovanou těsnost.
  3. Zašroubujte montážní šrouby pomocí šroubováku.
  4.  Umístěte těsnění na kohoutek.
  5. Nainstalujte baterii do otvoru dřezu.
  6. Umístěte gumovou a poté kovovou montážní podložku ve tvaru půlměsíce na montážní šrouby zespodu.
  7. Nasaďte matice na upevňovací šrouby a utáhněte je pomocí trubkového klíče.
  8. Připojte levou hadici k ventilu horké vody a pravou hadici k ventilu studené vody.
  9. Zkontrolujte těsnost provedených spojů.

Instalace podomítkové umyvadlové baterie je o něco složitější, ale ne z důvodu náročnosti provedení hydraulických přípojek, ale z důvodu nutnosti zapuštění celé instalace pod omítku. Obecně by se mělo vyřezat místo pro všechny prvky skryté ve stěně a poté – po jejich instalaci a kontrole těsnosti – celou konstrukci vyztužit montážní pěnou. Teprve poté se na připravenou instalaci aplikuje omítka nebo (častěji) sádrokarton a povrchová úprava stěn.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Instalace umyvadlové baterie – jak na to krok za krokem?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Instalace umyvadlové baterie – jak na to krok za krokem?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Instalace umyvadlové baterie – jak na to krok za krokem?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Instalace umyvadlové baterie – jak na to krok za krokem?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Instalace umyvadlové baterie – jak na to krok za krokem?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Instalace umyvadlové baterie – jak na to krok za krokem?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.