Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně a bezpečně zbourat nosnou zeď: Kompletní návod

Adaptace obytných prostor někdy zahrnuje stavební práce, které vyžadují ohlášení stavebním úřadům a získání úředních povolení. Mezi takové práce patří demolice nosné zdi.

Ačkoli se to zdá jako relativně snadný úkol, ve skutečnosti to představuje velké narušení struktury budovy. Z tohoto důvodu nemůže být nikdy provedena bez konzultace s odborníkem (stavitel architekt) a získání příslušného povolení.

Seznam potřebných produktů:

  • Aku vrtačka
  • příklepová vrtačka
  • vrtací mixér
  • míchadlo
  • kladivo
  • řezačka

Nosná zeď - demolice podléhají předpisům

Demolici příček je možné provést kdykoliv a není třeba takový záměr hlásit žádnému úřadu. V případě nosných stěn není situace tak jednoduchá. Přestože nutnost dodržení formalit může vzbuzovat námitky, je na místě si uvědomit, že nosné stěny ve stavbě hrají velmi důležitou roli.

Tvoří konstrukční prvek zařízení a jejich úkolem je přenášet zatížení z horních pater budovy do základů. Zeslabení (částečná demolice) nebo úplné odstranění nosné stěny bez konzultace se stavebníkem a získání jeho výslovného souhlasu je proto nepřípustné. Takové jednání může dokonce přispět ke stavební katastrofě a způsobit smrt nebo poškození zdraví ostatních osob pobývajících v budově. Proto byste nikdy neměli zasahovat do nosných stěn budovy bez předchozí konzultace s odborníky.

Demolice nosné zdi – co udělat před zahájením prací?

Demolice nosné zdi (nebo její části) je rekonstrukcí podle stavebního zákona a je nutné získat povolení od stavebního dozoru. Proto byla vytvořena zjednodušená forma tzv ohlášení stavebních prací. Chceme-li odstranit nosnou zeď, musíme nejprve získat návrh rekonstrukce vypracovaný architektem a poté - rozhodnutí příslušného úřadu.

Spolu s projektem je třeba podat na příslušný úřad žádost o stavební povolení. Teprve po získání povolení můžeme začít s bouráním zdi.

Jak zbourat nosnou zeď? Vyplatí se najmout specialistu?

Vybourání stěny není nijak zvlášť náročný úkol, ale pamatujte, že v případě nosných stěn je třeba pracovat v souladu s návrhem rekonstrukce. A to obvykle zajišťuje tzv pojivo, tedy konstrukční prvek, který umožňuje přenos zatížení na nosné stěny přiléhající k bourané stěně.

Pokud váš projekt obsahuje podřetězec, nikdy byste tento prvek neměli ignorovat. Nejen, že by měl být umístěn na určeném místě, ale nelze měnit jeho parametry. To znamená, že pokud architekt v tomto místě plánoval dřevěný nebo ocelový nosník s konkrétními rozměry, musí být prvek úplně stejný jako v návrhu. Měli byste vědět, že charakter trámu lze s architektem projednat již ve fázi návrhu – stojí za zmínku o vašich preferencích a architekt je zohlední při návrhu rekonstrukce.

Bourání nosné zdi krok za krokem

Způsob bourání nosné stěny závisí do značné míry na materiálu, ze kterého byla vyrobena, ale práce vždy začíná osazením provizorních razítek, které převezmou funkci stěny při jejím bourání a montáži trámu. Po nastavení razítek proveďte následující kroky:

  1. Vykování drážek pro trám pomocí příklepové vrtačky - drážky musí být o něco větší než trám, který do nich bude umístěn. Mezery pod nosníkem by měly být vyčištěny a navlhčeny.
  2. Uložení trámu, jeho vyrovnání a stabilizace betonovou směsí shora a do drážek určených pro trám - suchou betonovou směs smíchejte s vodou ve vhodném poměru pomocí vrtačky nebo vrtačky s míchačkou.
  3. Po zavadnutí betonu se můžete pustit do bourání stěn – i v tomto případě se bude hodit příklepová vrtačka nebo vrtačka a fréza (podle materiálu stěny).
  4. Po odstranění stěny je třeba zkontrolovat stav konstrukce a také přilehlých nosných a příček. Nakonec lze razítka odstranit.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Lze zbourat nosnou zeď? Jak to udělat sám?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Lze zbourat nosnou zeď? Jak to udělat sám?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Lze zbourat nosnou zeď? Jak to udělat sám?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Lze zbourat nosnou zeď? Jak to udělat sám?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Lze zbourat nosnou zeď? Jak to udělat sám?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Lze zbourat nosnou zeď? Jak to udělat sám?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.