Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně hnojit trávník: Tipy pro svěží a zdravý trávník

Hnojení vašeho trávníku je jednou z činností, které by měly být prováděny pravidelně, abyste si mohli užívat krásný, svěží a zdravě vypadající trávník po mnoho let. Není to složitý proces, nevyžaduje velké finanční výdaje ani dřinu, ani nezabere mnoho času.

Aby hnojení probíhalo hladce a rychle a pro nejlepší výsledky, musíte vědět, jak často a kdy to dělat. Vyplatí se také seznámit s produkty dostupnými na trhu, abyste si vybrali ten nejvhodnější. V této příručce uvádíme nejdůležitější otázky související s hnojením trávníků.

Seznam potřebných produktů:

  • hnojivo
  • hrábě
  • secí stroj nebo postřikovač

Kdy hnojit trávník?

Frekvence hnojení trávníku závisí do značné míry na typu použitého hnojiva, ale zjednodušeně lze předpokládat, že trávník je během sezóny hnojen třikrát. Poprvé by tato činnost měla být provedena na přelomu března a dubna, po sekání trávníku po zimě. Podruhé se vyplatí drn přihnojit v červnu, k poslednímu hnojení by však mělo dojít až ve druhé polovině srpna.

Trávník se vyplatí hnojit na jaře přípravky s obsahem dusíku, který stimuluje rostliny k růstu, a na podzim - bohatým na fosfor a draslík, které posilují imunitu.

Jak a kdy hnojit trávník?

Hnojte trávník vhodným způsobem a zvolte správné povětrnostní podmínky.

Jak hnojit trávník?

Nejprve je třeba trávník dobře prohrabat, aby živiny z hnojiva dobře pronikly do půdy. Při hnojení pamatujte na rovnoměrné rozprostření prostředku. Tam, kde je hnojivo příliš koncentrované, trávník vyhoří, kdežto v místech, kde je ho málo, budou rostliny podvyživené a drn bude řídký a žloutne. Při rozmetání hnojiva vám pomůže secí stroj nebo postřikovač, protože přípravek je v tekuté formě.

Kdy hnojit trávník?

Jaké počasí a denní doba je pro provedení práce nejlepší? Kdy trávu přihnojit, aby bylo zajištěno optimální pronikání živin do půdy? Nejlepší počasí pro hnojení je zamračený den, kdy slunce nevysuší stébla trávy. V ideálním případě by po hnojení spadl déšť, který by půdu zvlhčil a usnadnil do ní pronikání živin.

Jaké trávníkové hnojivo mám použít?

Na výběr jsou tři druhy minerálních hnojiv: tekutá, prášková a granulovaná. Nejčastěji uživatelé volí granule. Mají výhodu v tom, že jde o hnojiva s dlouhou dobou uvolňování živin, takže trávu zkrmují na delší dobu než práškové nebo tekuté přípravky. Obvykle se používají méně často - stačí jarní a podzimní hnojení.

Výhodou kapalných hnojiv je zase to, že pronikají nejen do půdy, ale také přímo do stébel trávy a poskytují potřebné složky jak kořeny, tak listy.

Je dobré vědět, že kromě minerálních hnojiv je dobré jednou za 3 roky použít také přírodní hnojivo – může to být kompost nebo hnůj (dobře kompostovaný) nebo zahradní rašelina. Všechna tato organická hnojiva zlepšují stav půdy a dokonale doplňují proces minerálního hnojení.

První hnojení nového trávníku

Mnoho začínajících zahrádkářů si klade otázku, kdy je vhodné provést první hnojení trávníku na nově založeném trávníku. Vyplatí se tuto činnost provádět v druhé polovině srpna za použití hnojiva s nízkým obsahem dusíku a bohatého na draslík a fosfor. Nízký obsah dusíku nestimuluje růst trávy a zároveň omezuje rozvoj plevelů . Fosfor a draslík zase pozitivně působí na zvýšení odolnosti trávy vůči chorobám a změně barvy, stimulují růst kořenů a zvyšují mrazuvzdornost trávníku.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy hnojit trávník? Hnojení vašeho prvního trávníku

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy hnojit trávník? Hnojení vašeho prvního trávníku

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy hnojit trávník? Hnojení vašeho prvního trávníku

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy hnojit trávník? Hnojení vašeho prvního trávníku

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy hnojit trávník? Hnojení vašeho prvního trávníku

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kdy hnojit trávník? Hnojení vašeho prvního trávníku

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.