Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně impregnovat porcelánovou kameninu pro dlouhou životnost

Porcelánová kamenina je v současnosti jedním z nejodolnějších materiálů dostupných na trhu. Pouze diamant je tvrdší než diamant. Přesto vyžaduje odpovídající ochranu. Pro tento účel se vyplatí zvolit impregnaci. Jak impregnovat kameninu?

Mnoho lidí si klade otázku, zda je impregnace kameniny nutná. A pokud ano, jak to udělat? Dáme vám tip!

Seznam potřebných produktů/nástrojů:

  • vysavač
  • houba na mytí
  • měkká látka
  • impregnace

Co je kamenina?

Než si přečtete návod k impregnaci, měli byste si vysvětlit, co to kamenina vlastně je. Jedná se o speciální materiál vyrobený z drahé kameniny. Má poměrně složitý proces tvorby. Pro získání správné konzistence je nutné všechny ingredience smíchat. Kamenina zahrnuje mimo jiné: jíl, kaolin, křemenný písek, živec a šamot. Směs těchto surovin se nejprve lisuje a následně vypaluje při teplotě přibližně 1 250 stupňů Celsia. Získáte tak materiál neuvěřitelné tvrdosti a odolnosti, který je hojně využíván ve stavebnictví. Mnoho uživatelů oceňuje kameninu především pro její značnou životnost a odolnost proti mechanickému poškození. Nebojí se velké zátěže, vlhkosti ani extrémních povětrnostních podmínek. Velmi často se používá pro dokončovací práce budov, i když jej lze nalézt mimo jiné také v: v komunikačních trasách. 

Proč je důležité kameninové obklady impregnovat?

Mnoho lidí si klade otázku, zda je impregnace kameninových obkladů nutná. Celý proces spočívá v použití speciálního impregnačního prostředku pro zvýšení odolnosti, zpevnění a dodatečné ochrany např. proti plísním. Při odpovědi na otázku, zda je třeba kameninu impregnovat, je třeba si uvědomit, že se nejedná o povinné ošetření, ale jistě přinese mnoho výhod. Proč je to tedy tak důležité? Kameninové dlaždice umístěné v exteriéru jsou vystaveny mnoha nepříznivým faktorům. Navzdory vysoké odolnosti se může kamenina, stejně jako jiné materiály, časem znehodnotit. Pokud nám tedy záleží na jeho dlouhé životnosti a krásném a bezchybném vzhledu, vyplatí se zvolit kvalitní impregnaci. 

Impregnace kameniny krok za krokem

Leštěná kamenina je jedním z nejnáročnějších druhů tohoto materiálu, proto se vyplatí ji čas od času impregnovat. Jak to udělat? Zde je krátký návod popisující jednotlivé kroky. 

Před impregnací kameninových dlaždic je třeba je důkladně vysát a vyčistit. Budete potřebovat vysavač, pracovní rukavice a houbu, která vám pomůže zbavit se obtížné špíny. Jakmile je povrch řádně očištěn, můžete přistoupit k samotné části, tedy impregnaci kameniny. Na obklady aplikujte vhodný impregnační prostředek. Před nanesením přípravku na celý povrch nezapomeňte vyzkoušet na malém kousku. Může se stát, že námi zakoupený prostředek není vhodný, což má za následek nevzhledné zabarvení. Pokud byl test úspěšný, můžete přejít k další části postupu. K aplikaci impregnace se nám bude hodit měkký hadřík, kterým přípravek snadno a rychle rozetřeme po celé ploše. Po ukončení práce nechte impregnaci zaschnout. Čekací doba bude záviset především na tloušťce nanášené vrstvy a druhu použitého prostředku.

Druhy kameniny a impregnace

Jak již bylo zmíněno, impregnace kameninových dlaždic není nutná. Tato úprava se však doporučuje zejména v případě leštěné kameniny. Mezi další dostupné typy patří: glazovaná a technická kamenina. První z nich je chráněna vrstvou barviv a glazury, které fungují jako jakási ochranná vrstva. Druhý se vyznačuje jednotnou strukturou, která snižuje viditelnost případných škrábanců nebo třísek. Leštěná kamenina je vzhledově nejatraktivnější, ale zároveň nejnáchylnější k mechanickému poškození. Případné nedokonalosti budou viditelné, pokud se nepostaráme o jeho správnou ochranu. V případě glazovaných a technických typů lze impregnaci vynechat, ale při rozhodování o leštěné kamenině se opravdu vyplatí o této úpravě uvažovat.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Impregnace kameninových obkladů – jak na to?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Impregnace kameninových obkladů – jak na to?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Impregnace kameninových obkladů – jak na to?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Impregnace kameninových obkladů – jak na to?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Impregnace kameninových obkladů – jak na to?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Impregnace kameninových obkladů – jak na to?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.