Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně izolovat podlahu na zemi a trámech: Praktický návod krok za krokem

Izolace podlahy na zemi nebo trámech je velmi důležitou fází stavby domu. Správně provedená izolace je způsob, jak výrazně snížit účty a vysoký komfort. Jak správně izolovat podlahu na zemi a trámy?

Jak by měla izolace podlahy vypadat? Zde jsou nejdůležitější informace, které byste si měli přečíst. 

Seznam potřebných produktů:

  • štěrk
  • písek
  • polystyrenu
  • betonový potěr
  • PVC fólie
  • rýč
  • pracovní rukavice

Jak a čím podlahu doma izolovat?

Tepelná izolace podlahy v domě je nesmírně důležitá. Poskytuje obyvatelům dostatečný komfort zejména v mrazivých dnech a umožňuje lepší využití tepelné energie. 

Kvalitně provedená izolace podlahy je nezbytná. To vede k nižším tepelným ztrátám a tím k úspoře účtů za vytápění. Existuje mnoho způsobů, jak izolovat podlahu u vás doma. Liší se přípravou, realizací a použitými materiály. Které z těchto řešení bude u nás doma nejlépe fungovat, závisí do značné míry na možnostech návrhu, dostupném rozpočtu a individuálních potřebách.

 

Izolace podlahy na zemi

Vhodná izolace podlahy by se měla skládat z několika vrstev. Jedině tak lze zajistit dostatečnou izolaci. Pro každý z nich by měly být použity vhodné materiály a všechny činnosti by měly být prováděny s maximální pečlivostí. Nejlepší je izolovat podlahu na zemi ve fázi výstavby domu nebo při generální rekonstrukci. Tento typ izolace se nejčastěji provádí v novostavbách nebo suterénních místnostech. Vrstvy izolace podlahy by měly obsahovat: štěrk, betonový potěr, tepelnou izolaci a podklad. 

Zátěž

Podestýlka není nic jiného než kombinace štěrku a písku. Před nanesením této vrstvy musí být zem vyčištěna a vyrovnána. Tloušťka podestýlky by měla být od 10 do 30 centimetrů. Na co je potřeba pamatovat, je správné zhutnění (zhutnění). Podklad je nejnižší vrstva, takže se stane základem pro celou izolaci podlahy. 

Betonový potěr

Další vrstvou by měl být betonový potěr. Mnoho lidí se rozhodne připravit betonový základ sami, i když jej lze také snadno objednat ve stavebnictví. Betonový potěr musí zajistit dostatečnou stabilitu a vyrovnání podlahy. Je to také nesmírně důležitý prvek při odhlučnění místnosti. Betonová vrstva by měla mít tloušťku 10 až 15 centimetrů. 

Izolace základové stěny a tepelně izolační vrstva

Jakmile beton zcela ztuhne, můžete začít s izolací základových zdí. Pro tento účel se vyplatí použít polyetylenovou fólii, jejímž hlavním úkolem je chránit stěny před vlhkostí. Při přechodu na tepelně izolační vrstvu by měla být na betonový potěr aplikována izolace proti vlhkosti ze silné PVC fólie. Poté se na fólii položí polystyren o tloušťce přibližně 10-12 centimetrů. Použitý polystyren by měl mít odpovídající pružnost a mechanickou pevnost, to vše proto, aby se minimalizovalo riziko nevzhledných dutin v podlaze. Zajímavou a osvědčenou alternativou polystyrenu je polystyren nebo Styrodur XPS, i když se jedná o mnohem dražší materiály než polystyren. 

Dalším krokem je opětovné nanesení hydroizolační fólie a poté další vrstva betonové mazaniny. Po nanesení všech potřebných vrstev můžete začít pokládat panely nebo dlaždice.

Co je izolace podlahy na trámech?

Podlaha na trámech není nic jiného než podlaha na dřevěných trámech. Zateplení v takové situaci vyžaduje použití těch nejlepších materiálů, aby celek plnil svou funkci na sto procent. K tomuto účelu se výborně hodí nehořlavé desky z kamenné vlny. Používají se nejen k izolaci podlah na trámech, ale také k izolaci podkroví, dřevěných stropů, příček a podhledů. 

Izolace podlahy na trámech je velmi podobná té, která se provádí na zemi. Nejdůležitější rozdíly se týkají použitých materiálů a využití vzduchové mezery mezi izolačními deskami a deskami na trámech - bývá přibližně 1 cm. 

Izolace podlahy – co může být užitečné?

Jak již bylo zmíněno, izolace podlahy je jednou z nejdůležitějších etap při stavbě domu. Tepelná izolace by měla být provedena z kvalitních materiálů, protože následné renovace mohou být značně problematické a časově náročné. 

Izolovat podlahu na zemi nebo trámy není snadný úkol. Zde je důležitá správná příprava. Co může být užitečné? Na stavební práce budete potřebovat rýč, míchačku pro získání odpovídající konzistence jednotlivých vrstev a samozřejmě pracovní rukavice.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Izolace podlahy na zemi a trámy

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Izolace podlahy na zemi a trámy

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Izolace podlahy na zemi a trámy

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Izolace podlahy na zemi a trámy

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Izolace podlahy na zemi a trámy

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Izolace podlahy na zemi a trámy

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.