Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně nabrousit nůž?

Po nějaké době se všechny čepele otupí. Naštěstí existuje několik osvědčených metod, jak nabrousit kuchyňský nůž. Přestože některé způsoby broušení nožů vyžadují profesionální nástroje, v extrémních případech si poradíte i bez nich.

Vyplatí se používat osvědčené metody a nástroje, které usnadňují broušení nožů. Chcete-li zkontrolovat, zda se konkrétní čepel neotupila, zkuste ji oříznout podél okraje kusu papíru. Ostrý nůž by měl zařezávat hluboko a přesně do papíru. Pokud se tak nestane, je třeba ji zbystřit. Vyplatí se také vědět, jak na to s keramickým nožem.

Základní principy broušení nože - pohyby, gradace, chyby

Prvním krokem při ostření je zkontrolovat, jak je čepel tupá. Pokud například nemůžete krájet rajče nožem, znamená to, že je opravdu poslední chvíle na jeho broušení. Dalším krokem je výběr ořezávátka a jeho vhodná gradace. Počáteční vyrovnání ostří nože je možné pomocí velmi hrubých brousek (zrnitost cca 70 nebo 120). V tomto okamžiku přecházíme k tomu nejdůležitějšímu, a to je, jak naostřit nůž a jaké pohyby provádět. Vždy brousíme proti srsti, začínáme tedy od ostří u rukojeti nože a končíme na jeho špičce. Čepel by měla být lehce přitlačena k brousku, ale ne příliš silně. Provedeme několik posuvných pohybů na obou stranách nože (obrácené a obrácené, tedy pravá a levá strana). Je třeba si uvědomit, že broušení nože pouze na jedné straně může vést k vytvoření "otřepu", který může způsobit, že nůž je vhodný k vyhození. Později můžete brousek změnit na ostřičku s vyšší zrnitostí, například 280. Provádíme stejné činnosti jako dříve a stejné pohyby. Dalším krokem je vyhlazení čepele speciálním kamenem o zrnitosti 1000. 

Jaký brousek vybrat?

Představujeme několik typů brousek, které budou fungovat pro různé typy nožů. Vyplatí se investovat do kvalitního brousku, který vám pomůže nůž nabrousit rychleji. 

Jak nabrousit nůž pomocí diamantového brousku?

Jedním z nejoblíbenějších nástrojů pro broušení nožů doma je diamantový brousek. Je to elegantní, velmi snadno ovladatelný nástroj a často je součástí sady nožů. Jak používat tento typ ořezávátka? Kvalitní diamantový brousek musí být lehký a dobře vyvážený. Měl by mít profilovanou rukojeť, která dobře padne do ruky a neklouže. Tento typ nářadí má také přídavnou hranu, která chrání ruku uživatele před zraněním. Diamantový brousek je velmi výhodná volba, ale pokud je nůž velmi tupý, možná budete potřebovat trochu jiné řešení. Domácí diamantový brousek je také efektivní způsob, jak nabrousit keramický nůž. V tomto případě otřete nůž o ořezávátko, ale netlačte příliš silně. 

Jak nabrousit nůž pomocí univerzálního brousku?

Dalším produktem určeným k broušení nožů jsou univerzální brousky. Jedná se o moderní nástroje, které jsou velmi pohodlné a praktické. Mohou mít dvě formy – jednofázové nebo dvoufázové. Dvoufázové univerzální brousky kromě toho, že plní svou základní funkci, umožňují vyhlazení nože po nabroušení. Takové nástroje mohou používat praváci i leváci.

Jak brousit nůž pomocí ručního brousku?

Dalším způsobem, jak si doma nabrousit kuchyňský nůž, je ruční brousek. Tento model nevyžaduje velkou sílu, naopak – při broušení byste neměli brousek tlačit na nůž.

Jak nabrousit nůž diamantovým brouskem?

Jednou z metod broušení kuchyňského nože doma je použití diamantového brousku. Tento nástroj se obvykle skládá z kovové desky, na kterou je nanesen syntetický diamantový prach specifické gradace. Jak dobře nabrousíte nůž s diamantovým brouskem a jak dlouho vám tento nástroj bude sloužit, závisí mimo jiné na: z gradace uvedeného syntetického diamantového prachu. Z tohoto důvodu se vyplatí volit modely jako blokový brousek 150 × 50 × 25 mm nebo oválný brousek 230 × 35 × 13 mm.

Jak dobře nabrousit nůž s keramickým brusným kamenem?

K broušení nožů se používají i speciální keramické kameny. Tyto typy zařízení se vyznačují vysokou tvrdostí a nízkou náchylností k zanášení. Tyto jedinečné vlastnosti znamenají, že keramický kámen lze používat po mnoho let.

Jak brousit nůž brusným papírem?

Brusný papír vám také umožňuje naostřit nůž. V tomto případě můžeme nůž přitlačit silněji, protože smirkový papír se po skončení práce stejně vyhodí. Zrnitost brusného papíru by měla být mezi 180 a 220 a pohyby ostření by měly být stejné jako u základních principů ostření, tedy klouzání. 
 

Jak nabrousit nůž na brusce?

Jako nejúčinnější a nejprofesionálnější způsob broušení kuchyňského nože se jeví použití brusky. Příslušenství tohoto typu funguje nejen pro nože, ale i pro další nástroje, jako jsou sekery nebo sekačky na trávu. Pokud jde o broušení kuchyňského náčiní, je nejlepší volbou kvalitní stolní bruska, zejména bruska a brousek VERTO 51G452. V naší nabídce nechybí ani brusné kotouče. 

Jak nabrousit nůž bez profesionálního nářadí?

Existuje i několik dalších, generacemi prověřených způsobů, jak nabrousit nůž, když nemáme po ruce příslušné nástroje. Jednou z takových metod je broušení nože proti jinému noži. Pamatujte však, že tato činnost není zcela bezpečná. Navíc, když to uděláte špatně, můžete oba nože tupit nebo dokonce třískat. Dalším řešením je nabrousit kuchyňský nůž o porcelánový hrnek, přesněji řečeno o dno nádoby. Nezapomeňte jej naostřit z obou stran, přičemž čepel držte pod úhlem asi 30 stupňů. Další metodou, která stojí za vyzkoušení, pokud nemáte brousek, je nabroušení nože o kamenný parapet nebo schody. V tomto případě musíte udržovat úhel sklonu asi 20 stupňů k ostřící ploše a provádět lehké, plynulé pohyby v obou směrech.
  
 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak správně nabrousit nůž?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak správně nabrousit nůž?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak správně nabrousit nůž?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak správně nabrousit nůž?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak správně nabrousit nůž?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak správně nabrousit nůž?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.