Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně nainstalovat soklové lišty: Kompletní průvodce pro různé metody montáže

Instalace soklových lišt dokončí práci související s instalací podlah. Existuje několik způsobů, jak to udělat, včetně: vrtání, lepení nebo montáže pomocí oboustranných pásek. Zkontrolujte, která metoda bude pro vás nejlepší.

Soklové lišty jsou velmi důležitým prvkem úpravy interiéru. Skryjí dilatační spáry, chrání před nečistotami a poškozením stěn a zároveň dodávají místnosti elegantní zakončení. Lze v nich vést elektrické nebo telekomunikační kabely. Na trhu je několik typů lišt a způsobů jejich instalace. Zkontrolujte, kterou metodu zvolit.

Jaké proužky si mám vybrat?

V prodeji je několik typů soklových lišt, mezi oblíbená řešení můžeme rozlišit:

  • dřevěné pásy – jedna z nejdražších možností. Vyznačují se vysokou elegancí a estetikou. Jsou ekologické, protože jsou vyrobeny z přírodní suroviny;
  • laminované pásy – potažené tenkou vrstvou PVC, díky čemuž jsou odolné proti vlhkosti. Na první pohled jsou těžko rozeznatelné od dřevěných pásků;
  • hliníkové pásy – používají se pro panely, zejména tmavé. Velmi dobře chrání před vlhkostí a nečistotami;
  • MDF lišty – vyznačující se vysokou mechanickou odolností, širokou škálou barev a rozmanitým vzhledem. Dokonale skrývají kabely;
  • extrudované polystyrenové pásky - nejčastěji jsou bílé, ale lze jim dát prakticky jakoukoli barvu. Jejich výhodou je nízká cena;
  • duropolymerové pásy – tvrdé a odolné proti mechanickému poškození a vlhkosti.

Při nákupu lišt nezapomeňte na doplňky jako jsou vnější a vnitřní rohy, koncovky a spojky.

Montáž soklových lišt šroubováním

Šroubování je jedním z nejoblíbenějších způsobů montáže, který se používá hlavně pro dřevěné nebo plastové lišty. Jedná se o vytváření otvorů do zdi pomocí příklepové vrtačky nebo příklepové vrtačky  o relativně malém průměru (maximálně 6 mm) ve vzdálenosti přibližně 50 cm. Vzdálenosti mezi hmoždinkami lze v případě nerovných povrchů stěn zesílit. Lišty mají speciální systém montážních klipů, což znamená, že nevyžadují vrtání, takže lišta neztrácí na estetice. Při vytváření otvorů bychom měli dávat pozor, abychom nepoškodili elektrické kabely. Chcete-li zkontrolovat, zda jsou v oddílu, vyplatí se použít speciální detektor. Po instalaci příchytek k nim pomocí čepů připevněte lamely. Pokud pás vyžaduje řezání, můžeme to udělat například pomocí pokosové pily .

Montáž soklových lišt lepením

Pokud chcete instalovat soklovou lištu pomocí lepidla, nezapomeňte, že je třeba zakoupit speciálně navržený produkt, který lze použít s daným typem materiálu a konkrétním podkladem. Lepidlo by se mělo snadno nanášet a zároveň být ekologické. Lepidlo lze nanášet dvěma způsoby: bodově (pokud je stěna rovná) nebo cik-cak (pokud stěna není dokonale hladká). Tento způsob aplikace přípravku by měl zabránit odlepování pásků ze stěny.

Nejjednodušším řešením pro amatéry je po
  Nadpis odstavce
  Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně.
užití jednosložkových lepidel, která nevyžadují míchání přísad a jsou připravena k použití ihned po otevření. Vyplatí se také zvolit flexibilní lepidlo. Zajistí lepení i u nerovných příček. Před aplikací si nezapomeňte přečíst návod k použití. V každém z těchto případů bude nutné lištu pevně přitlačit ke stěně – k tomuto účelu můžete použít těžké předměty.

Montáž soklových lišt pomocí oboustranné pásky

Použití oboustranné pásky je jednou z nejjednodušších metod. Není třeba dělat díry nebo riskovat, že se lepidlo dostane na stěny. Instalace pásů může být provedena dokonce několikanásobně rychleji než při použití lepidla, které vyžaduje předběžné odpaření. Pásku lze použít pro jakýkoli typ pásků, téměř s jakýmkoliv stavebním podkladem. Pokud je stěna pokryta tapetou, měli bychom odstranit spodní část materiálu, abychom mohli pásku nalepit přímo na stěnu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Instalace soklových lišt - jak to udělat rychle a pečlivě?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Instalace soklových lišt - jak to udělat rychle a pečlivě?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Instalace soklových lišt - jak to udělat rychle a pečlivě?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Instalace soklových lišt - jak to udělat rychle a pečlivě?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Instalace soklových lišt - jak to udělat rychle a pečlivě?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Instalace soklových lišt - jak to udělat rychle a pečlivě?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.