Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně nainstalovat vanu: Krok za krokem ke komfortu a funkčnosti

Volně stojící, rohová nebo asymetrická vana je velmi důležitým prvkem vybavení mnoha koupelen. Bez ohledu na typ by měl být správně nainstalován. Bezchybná instalace vany zaručuje pohodlné používání a bezproblémový provoz.

Instalace vany není složitý úkol. Celý proces usnadňuje široká škála van, jejichž výrobci obvykle poskytují produkty přizpůsobené pro instalaci na speciální rám. Někdy se montážní prvky prodávají společně s vanou, nebo je lze snadno zakoupit samostatně. Zahrnují jak univerzální rámy a nohy pro instalaci van, tak produkty určené pro konkrétní model.

Seznam potřebných produktů:

  • Aku vrtačka
  • vodováha/laser
  • tužka

Instalace vany ke zdi krok za krokem

Nejjednodušší a osvědčený způsob montáže vany ke stěně je pomocí speciálního rámu.

Má podobu žlabových sekcí, které se přišroubují ke dnu vany. Pro usnadnění úkolu otočte vanu dnem vzhůru. Použijte vrtačku/šroubovák a šrouby dodané s rámem. Poté přišroubujte stavitelné nohy k C-profilům, což vám umožní zvolit vhodnou výšku vany a vyrovnat ji. Pod okrajem vany by měly být bloky, ke kterým by měly být přišroubovány montážní držáky. Jakmile to uděláte, můžete vanu otočit a postavit na nohy na požadované místo ke stěně. Pokud je na něm ještě kartonová ochrana, odstraňte ji. Vanu umístěnou ke stěně je nutné velmi pečlivě vyrovnat nastavením výšky na nožičkách. Chcete-li to provést, zkontrolujte jeho úroveň několikanásobným použitím úrovně po stranách.
Pamatujte, že správné vyrovnání závisí na typu konstrukce vany, ale nejen na tom.


Výška by měla být také přizpůsobena minimální vzdálenosti odtoku od země a tedy výšce zvoleného sifonu. Následně si označte výšku vany – zde budete připevňovat montážní držáky, které jí pomohou přichytit na stěnu. Odsuňte vanu stranou a pomocí vodováhy a tužky nakreslete na stěnu čáru, která označí místo instalace. Na vhodném místě vyvrtejte vrtákem otvory pro montážní držáky a poté je přišroubujte ke stěně pomocí hmoždinek, které jsou součástí sady.
Umístěte vanu na madla. Dalším krokem je instalace odtoku a následně pláště vany.

Montáž volně stojící vany

Výše uvedeným způsobem a pomocí rámu s nastavitelnými nohami můžete připevnit obdélníkovou, rohovou nebo asymetrickou vanu umístěnou přímo ke stěně. Co dělat, když volně stojící vana vyžaduje instalaci? Tento typ modelu obvykle stojí uprostřed koupelny a tvoří atraktivní prvek aranžmá. Některé volně stojící vany lze umístit i ke stěně. Co obnáší jejich instalace? Před instalací volně stojící vany se ujistěte, na čem přesně bude stát – na ozdobných nožičkách, zabudovaných podpěrách nebo nožkách skrytých v plášti.
Pro zpevnění konstrukce se volně stojící modely s nožičkami nejčastěji montují na konzoly, které je potřeba přišroubovat ke dnu vany a následně pečlivě vyrovnat. Po dokončení těchto kroků můžete na držáky nainstalovat ozdobné nohy. Pokud je volně stojící vana umístěna na nožičkách skrytých v plášti, je nutné je připevnit na její vnější stranu a následně vyrovnat. Nainstalujte nožičky pomocí speciálních šroubů nebo montážních prvků, které jsou součástí sady. Celé to zakryjte pláštěm určeným pro volně stojící vany.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Instalace vany ke zdi a volně stojící - cenné rady

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Instalace vany ke zdi a volně stojící - cenné rady

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Instalace vany ke zdi a volně stojící - cenné rady

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Instalace vany ke zdi a volně stojící - cenné rady

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Instalace vany ke zdi a volně stojící - cenné rady

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Instalace vany ke zdi a volně stojící - cenné rady

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.