Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně naostřit řetěz pily

Mnoho lidí si klade otázku, kdy je ten správný čas naostřit řetěz motorové pily . Na rozdíl od zdání je velmi snadné zjistit, kdy to udělat. Když se řetěz otupí, práce s motorovou pilou je mnohem obtížnější a řezání například dřeva vyžaduje mnohem více úsilí.

Dalším znamením, že je čas pilu naostřit, je stále více prachu, když je pila v provozu. Vše však závisí na tom, jaké materiály ke zpracování nejčastěji používáme.

Jak naostřit řetěz pily?

Pilový řetěz lze brousit několika nástroji. Můžete použít například soubor s vodítkem. Vodítko se následně nasadí na řetěz, takže jeho polohu můžeme pohodlně korigovat nastavením příslušného úhlu. Kromě toho se vyplatí použít plochý pilník, který skvěle srovná výšku lamačů třísek, a elektrickou brusku řetězu, která je asi nejoblíbenějším vybavením při broušení pilových zubů. Elektrická bruska jednoduchým a pohodlným způsobem nabrousí všechny pilové řetězy.

Jak naostřit řetěz pily?

Pokud nemáme manuální zručnost, je nejbezpečnějším řešením nechat pilu na servisním místě, kde se o naše zařízení profesionálně postarají specialisté. 

Jak si sami správně nabrousit řetěz? To není tak těžké, jak se může na první pohled zdát. Musíte si však pamatovat několik základních věcí. Nejprve je potřeba vybrat vhodný průměr kulatého pilníku a označit řezný zub, od kterého začnete ostřit. Poté byste měli naostřit všechny řezné zuby na stejnou délku a opakovat tuto operaci na druhé straně pily. Při ostření nezapomeňte vždy udržovat pilník pod úhlem 90 stupňů k vodicí ploše. Nesmírně důležité je také jeho vedení tak, aby maximálně 1/4 průměru pilníku vyčnívala nad horní plochu řezného zubu.

Řetěz lze brousit i jinou metodou, a to pomocí brusky na řetěz. Řetěz se u tohoto řešení umístí do vedení brusky a následně se nastaví tak, aby brusný kotouč narazil na nejkratší zub. Dalším krokem je nastavení úhlu ostření, který závisí na typu řetězu. Tato operace se opakuje pro každý zub. Po vybroušení všech zubů na levé straně byste měli řetěz otočit na druhou stranu a nastavit jej do stejného úhlu jako předtím. Než začnete, ale musíte pamatovat na správné upevnění řetězu. 

Broušení pilového řetězu – shrnutí

Není pochyb o tom, že ostření pilového řetězu je velmi důležitý postup. Pokud na to budeme čekat příliš dlouho, řetěz se velmi rychle opotřebuje a tomu by se jistě každý z nás rád vyhnul. Navíc, pokud při práci používáme tupý řetěz, může se po nějaké době i přetrhnout. Proto je pravidelné ostření nesmírně důležitou činností a stojí za to si ji připomenout. Nezapomínejme také, že dobře nabroušený řetěz bude mít za následek mnohem menší opotřebení pily, což zvýší její životnost. Tato činnost se zdá složitá, ale pokud se budete řídit výše uvedenými radami, měli byste tento úkol bez problémů zvládnout. V případě problémů vyhledejte pomoc u profesionálů – nesprávné naostření pily ji může snadno zničit a proč se vystavovat zbytečným výdajům navíc.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak správně naostřit řetěz pily

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak správně naostřit řetěz pily

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak správně naostřit řetěz pily

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak správně naostřit řetěz pily

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak správně naostřit řetěz pily

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak správně naostřit řetěz pily

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.