Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně natřít dřevěný a betonový plot: Průvodce renovací krok za krokem

Betonové a dřevěné ploty po nějaké době často vyžadují renovaci. Jejich povrch vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek bledne a chátrá. Aby byla konstrukce v dobrém stavu, musí být řádně konzervována. Jak natřít dřevěný a betonový plot?

Jak zrenovovat staré ploty, aby i po pár letech stále zdobily vaši zahradu a dům? Zde jsou nejdůležitější informace, které vám pomohou s renovací plotu svépomocí.

Seznam potřebných produktů: 

  • drátěný kartáč
  • brusný papír
  • tkanina
  • solventní
  • impregnační emulze
  • štětec
  • nátěr na beton
  • pracovní rukavice
  • malířská páska
  • lakovací fólie

Proč a kdy se vyplatí plot natírat?

Každý plot postupem času ztrácí na atraktivitě. Barva vybledne a materiál bude méně odolný než dříve. Ploty ztrácejí své kouzlo a místo toho, aby zdobily dům a zahradu, se stanou prostě nevzhlednými. Za účelem renovace starého plotu se mnoho lidí rozhodne jej natřít. Jak to udělat, aby byl efekt uspokojivý? Zde jsou nejdůležitější pravidla, která je třeba dodržovat.

Natírání betonových plotů – nejdůležitější pravidla

Betonové ploty jsou mimořádně oblíbené díky své funkčnosti. Navzdory mnoha výhodám ani pro ně není čas vlídný. Chcete, aby váš starý betonový plot znovu získal svou bývalou slávu a kouzlo? Toho lze dosáhnout velmi jednoduchým způsobem. Důležitým krokem před nátěrem plotu je řádná příprava jeho povrchu, zvláště pokud je pokrytý starým oprýskaným nátěrem. Problematické mohou být také všechny druhy mastných skvrn, hub a plísní. Pokud nejsou odstraněny, může výrazně zkrátit životnost nové vrstvy nátěru. Jak tento úkol dokončit? K čištění betonového plotu můžete použít drátěný kartáč nebo brusný papír. Skvělé jsou i mechanické kartáče, které si dokážou poradit s různými fleky a výčnělky na povrchu plotu. Pokud je betonový plot pokrytý pouze mastnou špínou, měl by stačit hadřík namočený v rozpouštědle.

Natírání betonových plotů vyžaduje předchozí základní nátěr. Díky tomu plot řádně zpevní, zvýší se jeho odolnost a výrazně se sníží riziko prasklin či jiného mechanického poškození. Na základní nátěr plotu můžete použít impregnační emulzi, která se nanáší štětcem nebo nástřikem.

Jak a čím natřít betonový plot?

Je čas přejít k nejdůležitější fázi: natírání plotu. Jak natřít betonový plot? Samozřejmě budete potřebovat správný nátěr. Na co byste si při výběru produktu měli dát pozor, je jeho kvalita. V první řadě musí být barva odolná vůči povětrnostním vlivům. Jak ostré slunce, tak nízké teploty a déšť budou pro plot velmi nepříznivé. Mezi osvědčené přípravky pro nátěry betonových plotů patří epoxidové emaily a specializované barvy na beton. Vyznačují se mimořádnou životností, odolností vůči nepříznivým vnějším podmínkám a vodotěsností.

Natírání dřevěného plotu – jak na to?

Renovace dřevěného plotu, podobně jako betonových plotů, vyžaduje správný přístup k věci. Pamatujte prosím, že dřevo je extrémně náročný materiál, o který je třeba řádně pečovat, aby dlouho těšilo svým leskem a přirozeností. 

Natírání dřevěného plotu začíná jeho ochranou. Dřevo by mělo být zcela suché a zbavené nečistot a nečistot. Odolné skvrny budou účinně odstraněny extrakčním lihem. Případné nerovnosti je třeba očistit brusným papírem. Dřevěný povrch musí být dokonale hladký, aby natírání plotu přineslo uspokojivé výsledky. Pamatujte, že při broušení dřeva vzniká velké množství prachu. Před nanesením nátěru stojí za zvážení důkladné oprášení jednotlivých prvků plotu.

Nátěr dřevěného plotu – impregnace

Nesmírně důležitou fází při natírání dřevěného plotu je jeho impregnace. Účelem tohoto ošetření je ochrana proti tvorbě plísní, zamodrání a hmyzu. Dřevěné ploty je vhodné impregnovat za bezdeštivého počasí a s nízkou vlhkostí vzduchu.

Před natíráním dřevěného plotu specializovanou barvou byste si měli v první řadě pořídit štětec a pracovní rukavice. Užitečná bude i fólie a malířská páska. Díky nim můžete ochránit prvky, jako jsou zdi, kliky bran, ale i rostliny rostoucí kolem plotu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Natírání betonových a dřevěných plotů – nejdůležitější informace

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Natírání betonových a dřevěných plotů – nejdůležitější informace

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Natírání betonových a dřevěných plotů – nejdůležitější informace

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Natírání betonových a dřevěných plotů – nejdůležitější informace

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Natírání betonových a dřevěných plotů – nejdůležitější informace

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Natírání betonových a dřevěných plotů – nejdůležitější informace

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.