Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně ochránit růže před mrazem: Praktický průvodce

Malý princ se skvěle staral o jedinou květinu, která žila na jeho malé planetě. Růže pro něj byla nejdůležitější. Zaléval ji, chránil před větrem a mrazem zvonem, mluvil s ní a chválil ji...

Tento dojemný alegorický příběh by však neměl být považován za zdroj poznání, jak na zimu chránit jednu z nejchoulostivějších květin naší zahrady. Skleněné stínidlo není nejlepší nápad na zakrytí růže, pojďme zjistit mnohem efektivnější způsoby.

Správná ochrana růží před mrazem

Předně: to platí pro všechny odrůdy – růže potřebují zpomalit svůj vývoj. Postupně po období květu přestáváme hnojit a omezujeme zálivku. Takto je připravíme na omezenou vegetaci v zimě.

Velkokvěté růže a růže hraniční mají malou obranu proti mrazu. Divokým, parkovým i popínavým růžím se dobře daří v zimě a nevyžadují tolik péče. Všechny keře, které rostly zdravě a naštěstí se vyhýbaly škůdcům a houbám, přezimují lépe než ty, které z nějakého důvodu ztratily listy.

Stříhání růží – je na to podzim vhodný?

Podzim není ten správný čas na prořezávání růží. Čerstvé výhonky růží nemusí mít čas ztvrdnout před mrazem. S tímto typem prací je nejlepší začít až na jaře – až na výjimky.

Odrůdy kvetoucí jednou ročně (např. multiflora, růže galská, růže damašská, rugosa, alba, maxima) seřezáváme v létě po ukončení květu.

V září až říjnu se doporučuje provádět sanitární řez zahradních růží, který zahrnuje odstranění vysušených, nemocných a zlomených výhonků pomocí nůžek. Případně se můžeme pokusit zmenšit velikost přerostlých keřů, abychom umožnili solidní ochranu růží. Někdy je dokonce lepší zariskovat a nechat výhonky odkryté a namrzlých výhonů se zbavit až na jaře.

Krytí růží na zimu, krok za krokem

O květiny se umí postarat sama příroda: přirozenou izolací v zimě je prostě sníh, pokud je ho dostatek. Ne vždy však můžeme očekávat velké množství sněhu, a tak si do keřů na zahradě připravíme vhodné „deky“.

Růže začínáme přikrývat koncem podzimu, zhruba v polovině listopadu – po větších mrazech, ale dříve, než půda promrzne. Nízké teploty dávají šanci přirozeně ukončit vegetační proces, předtvrdit rostliny a vyhnout se výskytu plísní. Různé druhy růží vyžadují různou práci, aby byly připraveny na nadcházející zimu.

Jak chránit keřové růže? Používáme tzv mohylové růže. Ze záhonu odstraníme staré a nemocné listy. Kolem každého keře uděláme asi 20 cm vysoký kopeček. K vyplnění prostoru mezi výhony je nejlepší použít drcenou zeminu. Lze jej nahradit nebo doplnit kůrou (za předpokladu, že je jemně namletá), pískem, mechem, pilinami, jehličnatými větvičkami. Tato vrstva ochrání místo roubování keře i kořenový bal a bázi výhonů. Pamatujte, že kryt růže musí být suchý.

Standardním růžím odstraníme kůl a jejich koruny jemně ohneme k zemi - toho se nebojte, takto je nelze zlomit. Nejlepší je to udělat za teplého dne, protože je snazší ohnout kmen růže směrem k zemi. Dělejme to každý rok stejným směrem. Koruna keře je umístěna v prohlubni, kterou je třeba předem vykopat. Každý z nich pak zakryjte mulčem, nebo je zajistěte vidličkami, aby výhonek růže nevyskočil zpět nahoru. Kopce zakryjte listím nebo jehličnatými větvičkami.

Vysoké keře vystavené poryvům ostrého větru není třeba ohýbat, chráníme je slaměnými rohožemi nebo bílou agrotextilií. Proč bílá? Protože propouští světlo, omezuje také výpar vody z půdy bez ohledu na barvu. Korunové výhony svážeme k sobě, poté je omotáme výše zmíněnou agrotextilií a zespodu svážeme provázkem. Vyhněte se materiálům, které nejsou prodyšné, jako je polyetylenová fólie nebo silný papír.

Keře a podpěry popínavých růží obalíme jutovým nebo borovým jehličím, případně výhony oddělíme, položíme na zem a zakryjeme slámou. Pouze jejich kořeny mohou být navršeny. Kdybychom výhonky zasypali zeminou, mohly by se cítit příliš dobře a začaly zakořeňovat, což by jako mladé části rostlin nezvládly mráz.

Půdopokryvné růže se vyplatí chránit silnou vrstvou mulče – v jejich případě může být navršení jednotlivých valů obtížné kvůli velké ploše, kterou zabírají, a spleti výhonů keřů.

Růže rostoucí v květináčích mohou přezimovat v suché a chladné místnosti. Každý květináč můžete také zakopat do země, navrch přidat hromadu zeminy nebo mulče a zakrýt výhonky. Pokud máme trpělivost, zacházíme s nimi stejně jako se standardními růžemi: spolu s nádobou je zabalíme do agrotextilie nebo použijeme slaměné rohože.

Pokud pěstujeme růže na balkóně, můžeme je tam nechat. Dno květináče před zamrznutím ochráníme tak, že jej od podlahy izolujeme polystyrenem nebo i deskami. Navíc jej zajistěte fólií, jutou nebo slámou.

Růže připravené na zimu - můžeme na ně zatím zapomenout?

Až přijdou nízké teploty, vzpomeňme na naše růže! Hromady listí se mohou stát úkrytem pro ježky a jiné hlodavce a mohou být jimi zničeny.

Vítr může odvát i vrstvy listí, slámy nebo jehličí. Kontrolujme čas od času stav ochrany růže.

Kdy odstranit ochranu růží

Mohyly se odklízejí na jaře, obvykle v březnu. Někteří praktikující tento okamžik snadno poznají: zlatice začnou kvést. Nejlepší je to udělat v zatažených dnech. Jen doufejme, že nepřijdeme pozdě! Stačí málo, aby poupata růží začala rychle bobtnat a rašit mladé výhonky, které lze kartáčováním snadno zlomit. Pak se keře mohou zapařit a jsou snadněji napadeny houbou.

Odstraňujeme veškerou ochranu a obnovujeme sázky a podpory. Rostliny nezapomeňte důkladně přihnojit, aby po zimě zesílily a v nové sezóně efektivněji kvetly. Růže ořezáváme, nejprve samozřejmě odstraníme případné vadné části.

V příštích měsících budeme muset půdu kolem růží odplevelit a zamulčovat. Mulč umožňuje delší skladování vody a zabraňuje růstu plevele. V obdobích bez deště nezapomínáme na zálivku.

Pokud se vám minule nepodařilo zachránit některé rostliny před vymrznutím, nebojte se, zkuste to letos znovu! S tímto materiálem můžete získat nové dovednosti a znalosti, jak chránit růže na zimu. O tyto ušlechtilé květiny stojí za to pečovat, aby se mohly co nejdéle těšit ze své vůně a pohledu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak chránit růže na zimu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak chránit růže na zimu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak chránit růže na zimu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak chránit růže na zimu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak chránit růže na zimu?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak chránit růže na zimu?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.