Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně pečovat o své kolo?

Kolo je vybavení, které často hodně používáme, a proto se vyplatí zajistit jeho řádnou kontrolu. Nezapomeňte své kolo pravidelně čistit a mazat, abyste zajistili jeho delší životnost. Jak jinak se můžete starat o své kolo?

Mnoho lidí vnímá jízdní kolo jako vozidlo, které se snadno používá a jen zřídka se porouchá. Není to však tak úplně pravda. Pokud se o své kolo předem řádně nestaráte, můžete riskovat, že přijdete o spoustu peněz, když budete potřebovat opravu u mechanika. Nezapomínejte proto na pravidelnou diagnostiku svého jízdního kola – to vám umožní rychleji odhalit problém a v důsledku toho minimalizovat náklady na opravy.

Jak správně pečovat o své kolo? Co byste si měli zapamatovat?

Při domácí údržbě kola jde především o správnou péči o řetěz kola, který je potřeba čas od času promazat. K tomuto účelu je nejlepší použít některý z univerzálních maziv, kterých je na trhu celá řada. Před mazáním řetězu nezapomeňte vyčistit celé kolo od nečistot. Vyplatí se použít speciální kartáč, který účinně odstraní veškeré nečistoty, které se na vašem kole mohou objevit. Další věc, na kterou byste měli pamatovat, je huštění pneumatik kompresorem. I když se to zdá samozřejmé, překvapivě mnoho majitelů kol na to prostě zapomíná. Pamatujte, že tlak v pneumatikách nesmí klesnout pod minimum. Dobrý vzduch v pneumatikách znamená nejen zlepšenou plynulost jízdy, ale také lepší fungování celého zařízení. K huštění plášťů jízdních kol se vyplatí použít stojatou pumpu s manometrem, kterou nejčastěji využívají cyklisté. Pokud však tento typ pumpy nemáte, můžete pneumatiky snadno nafouknout na čerpací stanici, kde jsou stanice s kompresory. Existují také ruční bateriové kompresory, které snadno a rychle nafouknou jak kola kola, tak matraci.

Při každém výletu na kole se také vyplatí mít s sebou šikovnou sadu na opravu, která se bude hodit v případě nečekaných závad. Sada obvykle obsahuje nástroje jako: klíč, několik imbusových klíčů a šroubováky, které by měly pomoci v krizových situacích. Navíc se také vyplatí vzít si s sebou šikovnou pumpu na kolo pro případ nečekané ztráty vzduchu v pneumatikách.

Jednou z nejčastějších poruch kola je proražená duše. Výměnu byste měli zvládnout bez problémů sami – musíte však pamatovat na pár věcí. Chcete-li vyměnit duši, musíte z kola vyjmout měřiče a brašny a poté je umístit vzhůru nohama. Dalším krokem je uvolnění a uvolnění svorek držících náboj. Později, když sundáte řetěz z řetězového kola, můžete snadno vyměnit proraženou duši. Vždy mějte u sebe kapesníčky, abyste si mohli rychle vyčistit ruce potřísněné mastnotou.

Další věcí, které stojí za to věnovat pozornost, je kontrola jízdního kola, která by se měla provádět každých pár měsíců. Díky tomu budete mít přehled o stavu brzdových destiček, ale i pneumatik a ložisek. Čím častěji jej budete kontrolovat, tím lépe – rychlá diagnostika problému vám umožní minimalizovat náklady na opravy.

Jak správně pečovat o své kolo? Shrnutí

Není pochyb o tom, že jízdní kolo je vybavení, které vyžaduje naši každodenní pozornost. Aby byla jízda co nejpříjemnější, nezapomeňte na jaře nechat kolo zkontrolovat mechanikem, zkontrolovat stav pneumatik a namazat řetěz. Díky tomu budete mít jistotu, že je vaše kolo plně funkční a nebudete se muset bát žádného překvapení, které vás na silnici může čekat.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak správně pečovat o své kolo?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak správně pečovat o své kolo?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak správně pečovat o své kolo?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak správně pečovat o své kolo?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak správně pečovat o své kolo?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak správně pečovat o své kolo?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.