Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně pečovat o trávník po zimě: Kompletní průvodce

Obvykle po zimě utrpí trávník velké škody. Aby se obnovila jeho nádhera, je třeba provést odpovídající údržbové práce. Není to obtížný úkol, ale vyžaduje práci, trochu času a trpělivosti.

Trávník mohl být během zimy poškozen mrazem. V předjaří lze kolem poškozeného povrchu pozorovat i plíseň sněžnou – bílé mycelium, které je viditelné při vysoké vlhkosti. Krtci mohou také poškodit trávník – výskyt četných krtinců po zimě bývá nemilým překvapením.

Hrabání trávníku po zimě

Prvním krokem k regeneraci trávníku po zimě je jeho shrabání. Toto ošetření je nutné provést před začátkem vegetačního období, nejlépe v březnu. K tomuto účelu použijte vějířové hrábě (také známé jako hrábě na koště). Po zimě je třeba trávník prohrabat napříč – to vám pomůže shrabat stará, suchá stébla a odumřelé zbytky rostlin, které mohou obsahovat choroby nebo škůdce. Při hrabání trávník očistíte a posoudíte jeho stav a na základě toho se rozhodnete, jak po zimě při obnově postupovat.

Válcování trávníku po zimě

Během zimy může opakované zamrzání a rozmrazování vody pod povrchem půdy způsobit oddělování kousků drnu od země. Poté se na povrchu trávníku objevují vybouleniny a nerovnosti. V takové situaci je nutné rolovat – přitlačí drn k zemi a urovná povrch trávníku. Pamatujte, že válcování by se nemělo provádět na jílovitých, těžkých a kompaktních půdách, protože tento postup půdu ještě více zhutní. Roční válcování by mělo být prováděno pouze na lehkých půdách.

Vertikutace trávníku po zimě

Vertikutace je vertikální sekání trávníku pomocí vertikutátoru. Toto ošetření uvolňuje a pomáhá omlazovat trávník. Umožňuje také odstranit povlak plsti a mechu. Vertikutaci provádějte pouze na trávnících, které jsou minimálně dva roky staré a na kterých je vrstva suché plsti. V případě mladší, špatně prokořeněné trávy by toto ošetření nemělo být prováděno, obdobně pokud bylo nutné drn uválcovat.

Provzdušňování trávníku po zimě

Provzdušňování je propichování trávníku speciálními hroty k provzdušňování kořenů trávy. To se provádí pomocí ručního, elektrického nebo spalovacího provzdušňovače - v případě velkých trávníků. Na malý domácí trávník můžete použít i hroty do bot nebo vidle.

Broušení trávníku po zimě

Po provzdušnění byste měli trávník obrousit. Tento postup je nutný na těžkých a zhutněných půdách, protože uvolňuje půdu pod trávníkem. Písek vyplňuje díry v zemi, což zase umožňuje, aby půda zůstala déle kyprá a usnadňuje dýchání a rozvoj travních kořenů. Pískování by se však nemělo provádět na lehkých, písčitých nebo velmi rychle vysychajících půdách. Jedná se o postup, který spočívá v posypání travnaté plochy tenkou (cca 5 mm) vrstvou písku nebo jiného materiálu.

Vápnění trávníku po zimě

Pokud je půda pod trávníkem příliš kyselá nebo na trávníku zaznamenáte mech, bude nutné zvýšit pH půdy vápněním. Toto ošetření by mělo být provedeno, pokud je pH nižší než 5,5. Vápnění můžete provádět společně s pískováním. Nezapomeňte je však udělat dříve, než tráva začne růst.

Hnojení trávníku po zimě

Trávník přihnojujte nejdříve 2 týdny po vápnění, kdy zaznamenáte první příznaky růstu trávy . Nezapomeňte mu dodat odpovídající množství dusíku - dusičnan amonný se doporučuje v množství 1,2-1,8 kg na 100 m² trávníku. Povrch trávníku rovnoměrně posypte dusíkatým hnojivem. Prospěje také výsev draselného hnojiva v množství 1 kg 60% draselné soli na 100 m² trávníku a fosforečné hnojivo, pokud jste na něj na podzim zapomněli. Pro regeneraci trávníku po zimě je také nutné obohatit půdu o organické látky, můžete tedy přidat kompost.

První sekání trávníku po zimě

Pokud stébla trávy již přerostla více než 6 cm, můžete trávník poprvé po zimě sekat. Kdy přesně byste to měli udělat, závisí na počasí a rychlosti růstu trávy. Před prvním sekáním zkontrolujte stav sekačky a v případě potřeby nabruste její nože.

Výsev trávy po zimě

Jsou-li velmi poškozené úseky trávníku, lysé plochy odumřelé trávy nebo jamky zcela zbavené drnu, měli byste v rámci obnovy trávníku po zimě na tato místa vysít trávu nebo je doplnit drnovými řezy.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Regenerace trávníku po zimě - péče, hnojení, obnova

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Regenerace trávníku po zimě - péče, hnojení, obnova

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Regenerace trávníku po zimě - péče, hnojení, obnova

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Regenerace trávníku po zimě - péče, hnojení, obnova

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Regenerace trávníku po zimě - péče, hnojení, obnova

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Regenerace trávníku po zimě - péče, hnojení, obnova

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.