Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně pěstovat a pečovat o mečíky (gladioly)

Mečíky jsou cibulovité rostliny vyznačující se krásnými, vícebarevnými květy shromážděnými v květenstvích ve tvaru klasů. Nepocházejí z našeho klimatického pásma a nemohou zimovat v zemi. Pro jejich citlivost musíme po zasazení mečíků do země dávat pozor, aby nezmrzly.

Mečíky mají rády slunná nebo mírně zastíněná místa chráněná před větrem a také úrodnou půdu bohatou na minerály s pH 6,5–7,0. V zimě je třeba květinové hlízy vykopat ze země a uložit v chladné místnosti, aby se na jaře znovu vysadily na zahradě. Řekneme vám, jak a kdy zasadit gladioly.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • rýč
  • hrábě
  • sázecí špachtle
  • kompost
  • hlízy mečíků

Kdy zasadit gladioly?

Obvykle je nejvhodnější doba pro výsadbu mečíků do země koncem dubna a začátkem května. Hodně však záleží na počasí. Mečíky nemají rády chlad, takže pokud je jaro chladné, měli byste s výsadbou mečíků počkat, až se půda zahřeje na teplotu asi 10 stupňů Celsia.

Kontrolovat byste měli vlhkost půdy – mečíky nemají rády mokrou půdu, takže v případě deštivého jara se také vyplatí počkat, až půda mírně vyschne. Mečíky vysazené ve vlhké půdě jsou vystaveny houbovým a virovým chorobám a mají tendenci hnít.

S výsadbou mečíků byste však neměli otálet, dokud nepřijdou horké počasí, protože vysoké teploty také neprospívají jejich správné vegetaci v prvním období.

Mečíky - výsadba pouze kvalitních hlíz

Mečíky jsou citlivé květiny a nevzpamatovávají se snadno. Hojnost a krása budoucích květenství závisí do značné míry na kvalitě samotných hlíz. Proto při nákupu žárovek musíte věnovat pozornost jejich stavu. Měly by být suché, bez důlků a skvrn.

Většina zahrádkářů doporučuje ošetřit hlízy před výsadbou fungicidem. To zahrnuje umístění cibulí do suspenze přípravku na 15 minut. Poté by měly být scezeny a vysušeny. Teprve po zaschnutí hlíz lze vysazovat mečíky.

Jak zasadit gladioly do zahrady?

Jak zasadit gladioly do země? Vyplatí se začít tím, že místo pro gladioly vykopete lopatou. Také je třeba je krmit kompostem v poměru 10 litrů na 1 ㎡ , takže půdu důkladně promíchejte s kompostem a poté urovnejte hráběmi.

Mečíky sázíme do hloubky odpovídající trojnásobku výšky cibulí (vyplatí se použít sázecí rýč), přičemž mezi cibulkami musí být vzdálenost 15 cm . Tato vzdálenost by se neměla zkracovat - dospělé rostliny musí mít dostatek prostoru, aby se staly plně působivými. Větší rozestup způsobí, že postel bude vypadat nevábně.

Při úpravě záhonu se také vyplatí vzít v úvahu dobu, po které mečíky kvetou. A je to velmi odlišné. Rané odrůdy vykvétají po 70-85 dnech od výsadby, středně rané po 85-105 dnech a pozdní až po 105-130 dnech.

Výsadba mečíků do země – jak vybrat správné místo?

Mečíky se vysazují každý rok (přezimují v interiéru) a vždy pro ně vyberte jiné místo (umístění se může každých pár let opakovat). Stojí za to připomenout, že gladioly jsou náročné květiny.

Nelze je vysazovat v blízkosti rostlin, které jsou přenašeči houbových a virových chorob, jako jsou: muškáty, astry, petúnie, delfínie, macešky, floxy nebo lilie. Nevyužije se ani místo, kde v minulé sezóně rostly okurky, rajčata, dýně, řepa, hrách, fazole nebo jahody.

Jak zasadit gladioly, aby se nepřevrhly?

Začínající zahradníci si často všimnou, že gladioly, které vysazují, se naklánějí a padají. Důvodem může být to, že hlízy byly vysazeny příliš mělce. Pamatujte, že by měly být umístěny poměrně hluboko v zemi.

Nižší odrůdy mečíků by měly zůstat svislé, ale vysoké rostliny vyžadují vázání na kůly. Jejich naklánění či padání není způsobeno nedostatkem zahradnických dovedností, ale povahou mečíků, které se – nabité bujným květenstvím – mohou viklat na poměrně tenkém stonku.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kde, jak a kdy sázíme gladioly?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kde, jak a kdy sázíme gladioly?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kde, jak a kdy sázíme gladioly?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kde, jak a kdy sázíme gladioly?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kde, jak a kdy sázíme gladioly?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kde, jak a kdy sázíme gladioly?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.