Produktové dotazy: 730 829 745

Jak správně pěstovat brambory: Průvodce výsadbou a péčí

Brambory jsou v Česku nejoblíbenější zeleninou. Není se čemu divit, protože brambory pěstované v našich klimatických podmínkách jsou opravdu chutné. Z tohoto důvodu se vyplatí mít je na vlastní zahradě. Výsadba brambor není složitá a umožňuje získat bohatou sklizeň.

K pěstování brambor si musíme sadbu předem připravit a mít základní znalosti, trochu volného času a dobré úmysly. Co dělat, když nemáme vlastní zahradu? Nic není ztraceno. Skvělou alternativou je sázení brambor do pytlů – tuto metodu mohou vyzkoušet majitelé bytů s balkony.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • hrábě 
  • sázecí lopata
  • kompost nebo hnůj
  • sadbové brambory

Pěstování brambor - co je třeba udělat před výsadbou?

Jak připravit brambory na výsadbu? V první řadě je třeba je vhodně vybrat. Měli byste si vybrat zdravé hlízy a vyhodit všechny, které jsou zmrzlé, poškozené nebo shnilé. Vhodné brambory jsou podrobeny dvěma ošetřením:

  • stimulace - jedná se o volné rozprostření hlíz a jejich zakrytí v místnosti, kde by měla být udržována vlhkost vzduchu cca 80% a malý přístup světla po dobu cca 2-3 týdnů;
  • klíčení raných brambor používané při pěstování brambor - to urychluje výnos a zvyšuje sklizeň přibližně o 20 %. Postup spočívá v umístění hlíz do prolamovaných krabic o hmotnosti 10 kg ve dvou vrstvách. Boxy jsou umístěny na sobě a udržovány při teplotě 10-12 stupňů Celsia s vlhkostí vzduchu 80%, s 12hodinovým přístupem světla.

Poté, co se objeví světlé klíčky s prvními listovými pupeny, jsou brambory připraveny k výsadbě do země.

Kdy by se měly brambory sázet?

Odpověď na otázku, kdy sázet brambory, se bude lišit v závislosti na regionu Polska. Toto datum závisí na klimatu, proto se brambory sázejí nejdříve v Dolním Slezsku, v polovině dubna. V regionu Suwałki, kde se brambory sázejí nejpozději, je polovina května ten správný čas.

Druh půdy také ovlivňuje období pro výsadbu brambor. Na lehké a rychle se prohřívající půdě je lze vysadit o něco rychleji než na těžké a savé. Správně stanovený termín ovlivňuje nejen množství úrody, ale i kvalitu brambor. Například příliš pozdní výsadba způsobí, že rostlina bude slaběji zakořeňovat a plně nevyužije živiny a bude také bohatší na nežádoucí cukry. Zkrátí se také doba skladování hlíz.

Jak zasadit brambory?

Jakmile budete vědět, kdy zasadit brambory ve vašem regionu a budete mít brambory připravené, můžete začít sázet, až nastane ten správný čas. Měli byste začít tím, že vykopete místo pro brambory lopatou. Poté musíte půdu nakrmit kompostem nebo hnojem, smíchat hnojivo s půdou a vyrovnat povrch hráběmi. Dalším krokem je vyhloubení děr o vhodném rozestupu a hloubce pomocí sázecí lopaty.

Jak hustě by měly být brambory sázeny? Výsadba není nijak složitá zahradnická činnost. Musíte však vědět, jaké rozestupy použít a do jaké hloubky hlízy umístit. Rozteč sazenic závisí na odrůdě brambor a nejčastěji je od 75 do 90 cm.

Jak hluboko sázet brambory? Stejně jako u vzdáleností sazenic to závisí na druhu. Při určování vhodné hloubky zohledněte průměr hlíz a přidejte k němu asi 2 cm, měřeno od urovnané plochy výsadby. Stojí za to vědět, že v suchých půdách je třeba umístit sazenice o něco hlouběji, nezapomeňte, že umístění sadbových brambor příliš hluboko způsobuje zpoždění vzcházení a riziko rhizoktoniózy brambor.

Po výsadbě je třeba sazenice zalévat. Při pěstování brambor nesmíte během růstu rostliny zapomenout na hřebínkovaný. Redlining zahrnuje vytvoření rýhy v zemi a pokrytí rostoucích brambor. Rostliny pokryté zeminou tvoří větší hlízy. Toto ošetření také odstraňuje plevel mezi řádky brambor.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Sázení brambor - jak pěstovat brambory na vlastní zahradě?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Sázení brambor - jak pěstovat brambory na vlastní zahradě?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Sázení brambor - jak pěstovat brambory na vlastní zahradě?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Sázení brambor - jak pěstovat brambory na vlastní zahradě?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Sázení brambor - jak pěstovat brambory na vlastní zahradě?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Sázení brambor - jak pěstovat brambory na vlastní zahradě?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.